Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Dame ser ut av vinduet, i regnvær
Foto: Shutterstock

Betennelse på hjertehinnen eller hjerteklaffene Endokarditt

Endokarditt betyr betennelse i endokard, den glatte hinnen som kler hjerteklaffene og hjertes hulrom. Det vil i hovedsak være hjerteklaffene som er utsatt for slik betennelse.

Årsak

Betennelsen skyldes oftest bakterier som har kommet inn i hjertet via blodbanen. Disse spesielle bakteriene har evne til å feste seg til hjertes innside, spesielt hjerteklaffene. Bakteriell endokarditt er en alvorlig sykdom som krever rask behandling for å unngå skader, men med rett behandling er det gode muligheter for å bli frisk.

Endokarditt kan i prinsippet ramme alle, men risikoen er forhøyet hvis du har:

  • Gjennomgått en hjerteklaffoperasjon
  • Har innoperert pacemaker / ICD
  • Har inneliggende katetre over lenger tid i blodårene
  • Visse medfødte hjertesykdommer
  • Tidligere tilfelle av endokarditt
  • Vært eller er sprøytenarkoman

Infeksjonen kan gi alvorlige skader i hjertet. Klaffene kan ødelegges og lekke. Dette kan igjen føre til at hjertes pumpeevne svekkes. Man behandler derfor med antibiotika for å hindre dette. Noen ganger er hjerteoperasjon nødvendig

Bakteriene stammer ofte fra munnen, men kan også komme fra sår i huden, tarmsystemet eller urinveiene, hvor de kan komme over i blodet ved operasjoner eller mindre inngrep. Men det kan også hende at de kommer over i blodbanen uten at noe spesielt inngrep er utført.

Symptomer

Symptomene på endokarditt kan variere fra person til person og sykdommen utvikler seg forskjellig avhengig av hvilken bakterie det er snakk om.

I noen tilfeller utvikler betennelsen seg langsomt over uker eller måneder. I andre tilfeller er betennelsen mer hissig og du kan på få dager bli meget dårlig.

Symptomene på endokarditt:

  • Langvarig og /eller vekslende feber uten klar årsak i uker og måneder
  • Generelle smerter i muskler og ledd
  • Uspesifikke symptomer som frysninger, nattesvette, slapphet og utilpasshet, redusert allmenntilstand, nedsatt matlyst, uforklarlig vekttap og kvalme
  • Høy feber og medtatt allmenntilstand
  • Hjerneslag eller drypp kan være en komplikasjon til endokarditt

Har du noen av disse symptomene eller får du antibiotika uten at den virker, skal du kontakte lege.

Undersøkelse

Hvis det er mistanke om en betennelse på hjerteklaffene, vil legen lytte med et stetoskop etter lyder som kan avsløre om hjerteklaffene er skadet eller om en allerede eksisterende skade på hjerteklaffene er blitt verre.

Det blir tatt blodprøver og blodkultur for å undersøke om det er bakterier i blodet, røntgen av lungene, EKG som registrerer elektrisk aktivitet i hjertet, og ultralydundersøkelse (ekkokardiografi), der sykdom på hjerteklaffene best kan påvises.

Behandling

Bakteriell endokarditt behandles med store doser antibiotika i flere uker. I noen tilfeller kan en hjerteoperasjon hvor man skifter ut hjerteklaffen være nødvendig.

Forebygging

Det er flere ting du kan gjøre selv for å redusere risikoen for å få endokarditt.

En av de viktigste forholdreglene er god munnhygiene for å unngå tann- og tannkjøttsykdommer. Regelmessige kontroller hos tannlegen anbefales.

Unngå piercinger og tatoveringer. Hull i ørene frarådes også.
Vær oppmerksom på huden din, få stelt sår og behandlet infeksjoner godt.

Tidligere gav man forebyggende antibiotikabehandling ved blodig tannbehandling og en del andre prosedyrer til nesten alle med hjerteklaffesykdommer, men det har man gått bort i fra. Har du kunstige hjerteklaffer, bør du i samråd med legen ta antibiotika forebyggende hvis du skal ha en tannbehandling som medfører en risiko for blødning eller skal ha et inngrep i munnhulen eller svelg.

I den vestlige verden er forekomsten av infeksiøs endokarditt en relativt sjelden tilstand.

Prognose

Endokarditt kan i de fleste tilfellene behandles med godt resultat. Det er imidlertid en alvorlig sykdom. Jo tidligere behandlingen settes i gang, jo mindre er risikoen for at hjertets vev skades.

Kilder

  • Hjerteforeningen.dk
  • Helsenorge.no
  • UpToDate, patient education: Endocarditis