Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kolsskolen modul 1: Hva er kols?

I denne filmen får du vite mer om sykdommen kols. Vi forteller også om hvilke symptomer du skal være obs på - og hvordan diagnosen stilles. Vi får også se hvordan en lungefunksjonsundersøkelse (spirometri) utføres. Og vi har med oss en bruker som forteller sin historie om da han fikk kols.

 

Leve med kols

Kols er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene. Det er en alvorlig lungesykdom med varig nedsatt lungefunksjon. Sykdommen preges av tung pust, slimproduksjon og hoste.

For pasienter er medisiner og medisinsk behandling nødvendig, og det er viktig med hjelp til fysisk aktivitet, riktig kosthold og opplæring i riktig bruk av inhalasjonsmedisiner.

Pasienter må avtale årlig kontroll hos fastlegen sin, minst 45 minutter. Der skal dere gå gjennom medisinbruk, få veiledning i rett bruk og teknikk, og ved behov vurdere nye medisiner. Det skal være en god samtale om livsstil, kosthold, mosjon, vaksiner, behov for rehabilitering og / eller fysioterapi, risiko for tilleggssykdommer - og annet som pasienten / pårørende har behov for.

 

Podkast

Søk etter LHL i din podkast-app, eller lytt herfra: 

Lungespesialist Olav Kåre Refvem om kols.

Se også disse:

Hos fastlegen

 

Hos spesialisten

 

Støttet av Stiftelsen Dam

Støttet av Stiftelsen DAM