10 tips for bedre inneklima i klasserommet
Dårlig inneklima kan føre til redusert konsentrasjon, hodepine og økt risiko for å utvikle astma. Heldigvis finnes det noen enkle tiltak.
- Barn og unge lærer best når temperaturen er mellom 20–24 grader. Et termometer hjelper deg å holde oversikt. Bruk gjerne vinduer og ventiler for å regulere innetemperaturen dersom klasserommet mangler et godt ventilasjonsanlegg.
- Forskning viser at god luftkvalitet med riktig mengde CO2 har betydning for prestasjonsevnen til elevene. En CO2-måler gjør det mulig å holde oversikt. Overstiger verdiene 1 000 PPM bør man forlate klasserommet og lufte.
- Renhold begynner allerede ute - ved å ha en avskrapningsrist eller dørmatte utenfor inngangspartiet unngår du at mye grovsmuss og snø tas med inn.
- Yttertøy og utesko bør stå ute i gangen for å unngå at fukt og skitt tas med inn i klasserommet. Egne innesko kan være lurt.
- Unngå å bruke rengjøringsspray - kjemikalier fra sprayen kan medføre risiko for lungesykdom når det pustes inn. En mikrofiberklut kan være like effektivt.
- Fukt og råte er grobunn for oppvekst av helseskadelig muggsopp. Dusjrom, toaletter, kjøkken og kjeller på skolebygg er særlig utsatt og bør sjekkes nøye.
- Fukt og kondens på vinduer og vegger indikerer risiko for fukt og råteskade. Sørg for å fjerne fukttilskudd og luft litt ekstra der hvor det er mistanke om høy luftfuktighet. Luftfuktigheten i klasserommet kan du måle ved hjelp av et hygrometer.
- Unngå heldekkende tepper, det samler mye støv, påvirker luftkvalitet negativt og er vanskelig å rengjøre.
- Ved å gjennomføre regelmessige spørreundersøkelser blant elever og lærere kan skoleledelsen få viktig innsikt om inneklimaforholdene, og gjøre bedre og mer innsiktsbaserte tiltak.
- Service og vedlikehold er nøkkelen til velfungerende og effektive ventilasjonssystemer. For å sikre at anlegget fungerer som det skal, bør du gjennomføre jevnlig service.
10 tips for bedre inneklima i klasserommet
Last ned våre 10 tips
Kilde
Tipsene er utarbeidet av LHL Astma og allergi, og fagdirektør i GK og professor ved OsloMet Mads Mysen.