Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Astma og trening under graviditeten

Å bli gravid er en gledelig hendelse for de aller fleste. Men det er også en stor omveltning. Både fysiske og mentale forandringer kan være utfordrende for mange.

Under graviditeten stiger blant annet oksygenbehovet som følge av at mengden av blod i kroppen øker, fra rundt fem liter til syv liter. Derfor må hjertet jobbe i raskere takt og pumpe mer blod for hvert hjerteslag. Det fører til at mengden luft du må puste inn og ut øker, i tillegg til at du må puste med høyere frekvens.

Hormonforandringer i svangerskapet gjør at bevegeligheten i leddene øker. Siden du også får en høyere kroppsvekt blir belastningen på skjelett, ledd og sener større. Samtidig skyves kroppens tyngdepunkt framover slik at det blir større belastning på korsryggen, og dermed også vanskeligere å holde balansen.

Hvorfor trene?

I utgangspunktet vil alle ha stor glede og nytte av å være fysisk aktive under graviditeten. Regelmessig trening styrker og vedlikeholder en god allmenntilstand under svangerskapet, og bidrar til å forberede kroppen på fødselen som kommer. I tillegg til fysisk velvære vil du bli mindre plaget av tretthet, stress, angst, depresjon og søvnforstyrrelser. Undersøkelser viser også at selve fødselen går raskere og at det er mindre komplikasjoner etter fødselen hos de som trener.

De generelle anbefalingene om fysisk aktivitet under svangerskapet gjelder også for deg som har astma. Hvis du blir verre av astmaen når du trener kan det være lurt å ta medisiner i forbindelse med treningen. Bli enig med legen din om hvilke medisiner du skal ta og hvor stor dose som vil fungere best for deg.

Tips om trening under graviditeten

Målet med fysisk aktivitet og trening under svangerskapet er å opprettholde den fysiske formen, ikke å streve etter topprestasjoner. Her er noen gode tips for hvordan du får mest mulig ut av treningen:

  • Oppvarming er alltid viktig før du starter selve treningen og skal være lang og god. Avslutt treningen med en nedtrappingsperiode. Hvis du ikke har vært fysisk aktiv tidligere bør du starte gradvis med en litt kortere treningsøkt tre ganger i uken. Deretter kan du øke gradvis til 30 - 45 minutter tre ganger i uken, i tillegg til en daglig økt på minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet.
  • Kondisjonstrening er bra også når du er gravid, så lenge du unngår at kroppsvarmen blir for høy. Husk å drikke under og etter treningen. Rask gange, jogging, stavgang, sykling, aerobic, steptrening, dans og vanngymnastikk/svømming er fin trening. Unngå aktiviteter hvor det er fare for fall og skader, for eksempel alpint, kampsport, håndball og fotball.
  • Styrketreningen under svangerskapet bør ha fokus på bekkenbunnsmuskulaturen og rygg- og magemusklene i tillegg til ben og armer. Etter 20. uke bør du ikke ta øvelser hvor du ligger på ryggen, siden magen da kan klemme på nedre hulvene og hindre at blodet strømmer tilbake til hjertet. Det kan føre til redusert slagvolum og blodtrykksfall.
  • Bevegelighetstrening bør helst unngås under svangerskapet på grunn av økt bevegelighet i leddene. De muskelgruppene som er brukt under kondisjons- og styrketreningen bør tøyes ut, men det er ikke nødvendig med spesifikk bevegelighetstrening.

Få nyhetsbrev fra LHL Astma og allergi

Få nyttig informasjon og gode råd om astma, allergi, eksem, inneklima og utemiljø.

Velg nyhetsbrev:

Personvern og dine data. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)