Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Pavlova
Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Til advent og jul

Lussekatter

Lussekatter uten gluten og egg

Lussekatter er det tradisjonelle bakverket som hører til Lucia-feiringen. Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset, og spiralformene som er et gjennomgående tema i de ulike figurene i bakverket, er eldgamle symboler på sol og liv.

Allergivennlig grovt brød med solsikkefrø og gulrot

Grovt brød med gulrot og gresskarkjerner

Mange butikkjøpte grovbrød er med nøtter. Her finner du oppskrift på et sunt og godt brød uten nøtter, men med gresskarkjerner som både smaker godt og er sunt. Brødet er bakt uten melk.

Grøt

Risgrøt uten melk

Både barn og voksne elsker risgrøt, og spesielt rundt juletider er det mange som koser seg med grøt. Her er oppskriften på risgrøt for de som trenger et alternativ uten melk.

Kyllingwok med sukkererter

Kyllingwok med sukkererter

Denne retten inneholder allerede relativt lite salt, men du kan redusere det ytterligere ved å bruke saltredusert soyasaus (den har grønn topp på flasken). Sambal Oelek kan utelates, men det anbefales dersom du er glad i sterk mat!

Potetsalat

Potetsalat uten melk, egg og gluten

Potetsalater kjøpt i butikken har ofte dressinger basert på melkeprodukter, men du kan lage en like god potetsalat i en fei med dressing basert på olje.

Hveteboller

Hveteboller uten melk og egg

Allergi overfor egg og melk er de vanligste allergier hos barn. Vi har derfor laget en oppskrift på hveteboller uten egg og melk.

Grønnsaksvafler

Grønnsaksvafler uten melk

Grønnsaksvaflene kan brukes både som lunsj eller kveldsmat – kanskje er det et populært tilskudd i matpakken også?

Kake og dessert (allergivennlige)

Pavlova med bær

Pavlova uten melk og gluten

Pavlova kan enkelt lages uten melk og gluten ved å velge alternative produkter istedenfor tradisjonell kremfløte.

sjokolademousse

Sjokolademousse uten melk

Kristine Webers bok "Kristines sunne søte" er en bok med søte fristelser med lite sukker. Vi fant flere oppskrifter på desserter uten melk, blant annet sjokolademoussen under og en is laget uten melk.