Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Kvinne sitter ved bord og spiser
Foto: Louis Hansel, Unsplash

Ernæring, mat og helse

Et riktig kosthold bidrar til god helse og livskvalitet. Men hva og hvor mye bør vi egentlig spise - og hva bør vi unngå?

Kols og kosthold

Anbefaling

Et næringsrikt kosthold er viktig for personer med lungesykdom. Det kan gi økt livskvalitet og overskudd, bidra til forebygging av infeksjoner i lungene og andre sykdommer, samt bidra til å holde vekten stabil.

Kolesterol

Kolesterol er et fettstoff som finnes naturlig i kroppen, og som har flere viktige funksjoner. Men blir det for mye av dette fettstoffet, kan det føre til hjerte -og karsykdommer.

Salt i maten

Vi spiser dobbelt så mye salt som anbefalt per dag. Dette kan på sikt resultere i høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

Mange matvarer, blant annet ultraprosesserte matvarer, og spesielt og snacks og ferdigmat har et høyt innhold av salt. Salt kan også bidra til at du spiser for mye.

Med små grep kan du enkelt kutte ned på saltinntaket: