Du har sikkert hørt at fiber er bra for magen. Men fiber har også mange andre viktige funksjoner i kroppen. Les videre for hvorfor du bør prøve å få i deg nok fiber, og hvordan du kan få i deg nok fiber.
Tekst:
Laila Dufseth
Publisert
Oppdatert
Kostfiber er karbohydrater som finnes i kornprodukter, frukt og grønt og belgvekster. Disse går ufordøyd gjennom tarmen, som vil si at de ikke blir tatt opp av kroppen som andre næringsstoffer blir.
Fiber og fordøyelse
Det å spise nok fiber bidrar til å holde fordøyelsen regelmessig. Fiber sveller i tarmen sammen med vann. Dette gjør at tarmen får noe å jobbe med, og at det stimulerer musklene i tarmen til å holde fordøyelsen i gang. I tillegg stimulerer fiber de gode tarmbakteriene våre som er gunstig for helsen vår.
Fiber er også godt for hjertet
Kostfiber har vist seg å være gunstig for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det å få i seg nok fiber har sett å kunne redusere dødeligheten av hjerte- og karsykdommer, redusere nivåer av totalkolesterol, LDL-kolesterol og triglyserider i blodet og redusere blodtrykk (1, 2).
Fiber og andre helsefordeler
Kostfiber fungerer som en slags børstekost i tarmen som tar med seg avfallsstoffer ut igjen. Dette resulterer i en rekke gode helseeffekter, som blant annet lavere risiko for tarmkreft (2). Kostfiber gjør også at maten vi spiser ligger i magen lengre, som er gunstig for å opprettholde et stabilt blodsukker. Denne effekten gir også en lengre følelse av metthet, som kan være nyttig om man ønsker å gå ned i vekt.
Hvordan få i seg nok fiber
Det er anbefalt å få i seg 25–35 gram fiber per dag. For å nå denne anbefalingen må du være bevist på matvarevalg du tar i løpet av dagen:
Spiser du brød eller knekkebrød, velg oftest den groveste varianten. Det bør være minst 7 gram fiber per 100 gram i brødet.
Se etter brødskalaen på brød, knekkebrød og rundstykker på butikken. Velg fortrinnsvis de produktene merket grov eller ekstra grov.
Tilsett gjerne 1 ts kruskakli i havregrøten, frokostblandingen eller i yoghurten. Dette gir 3 gram ekstra med fiber.
Få i deg 5 porsjoner frukt og grønnsaker om dagen. Ikke bare er dette bra for helsen generelt, men det bidrar med ca. 1/3 av det anbefalte inntaket av fiber.
Se fiberinnhold i vanlige matvarer. Regn gjerne ut hvor mye fiber du får i deg i løpet av en dag.
2 fullkornsknekkebrød = 4 gram
2 brødskiver ekstra grovt brød = 5 gram
1 frukt eller grønnsaksporsjon = 2 gram
1 porsjon fullkornspasta= 6 gram
1 dl kokte bønner eller kikerter = 5 gram
1 potet = 1 gram
1,5 dl havregryn eller 4-korn = 6 gram
Baker du brød selv?
Opplysningskontoret for brød og korn har laget en egen brødskalakalkulator. Finn ut hvor grov din brødoppskrift er ved å fylle ut feltene i kalkulatoren.
Kilder:
Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer - metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Oslo: Helsedirektoratet; 2011.