- Smak flere ganger på maten før du tar frem saltbøssa. Kanskje du kjenner andre smaker som kommer frem og som kan være like gode som saltsmaken.
- Tell hvor mange ganger du rister på saltbøssen og gradvis forsøke å redusere dette gjennom noen uker. Ofte salter du helt ubevisst.
- Dropp saltet i potet- og grønnsaksvannet eller i havregrøten, eller kan du ta litt mindre?
- Slutt å bruke kryddermikser som grillkrydder, aromat, buljong og dipmikser, de inneholder gjerne mye salt. Bland heller ulike rene krydder selv.
- Velg saltredusert soyasaus. En spiseskje "vanlig" soyasaus inneholder f. eks. mer enn 2 gram salt!
- Sett frem andre krydder på bordet som pepper, hvitløkspepper og friske eller tørre urter, som basilikum, timian, koriander, lime, ingefær etc. Disse kan du også smakssette maten med når du lager den.
Krydre opp hverdagsmaten og bruk mindre salt
Å spise mer krydder kan kutte lysten på salt i maten, viser studier. Chilipepper er dessuten knyttet til et lengre liv.
De fleste av oss spiser mer salt enn vi bør. For høyt saltinntak er knyttet til økning av blodtrykket. Ønsker du å redusere saltinntaket, men frykter at maten skal smake mindre? Da kan det å tilsette krydder og chili gjøre at man trenger mindre salt.
Les mer om salt og blodtrykk her
Det er sett i studier at de som spiser mye chili, spiser mindre salt og har et lavere blodtrykk enn de som spiser lite av slike krydder 1. Et hyppig inntak av krydderrik mat er også knyttet til lavere risiko for å dø av ulike livsstilssykdommer.
Påvirker hjernen
Når vi synes at mat smaker godt, skyldes det at hjernens belønningssystemer stimuleres. Slik belønning får vi ofte av mat som inneholder mye sukker, fett og salt. Noe vi egentlig burde spise mindre av.
Smakskomponenten som finnes i blant annet chilipepper kan også stimulere hjernens belønningssystemer som gjør at vi kan få mindre lyst på for eksempel salt i maten. På denne måten kan det å bruke krydder som chilipepper i gjøre at vi trenger mindre salt, sukker og fett i maten.
Chilispisere lever lenger
Det er vist i studier fra Kina og USA at de som spiser mye krydret mat har lavere risiko for dødsfall sammenlignet med de som spiser lite av dette 2,3.
Mekanismene for dette er usikkert. Men mye tyder på at innholdet i chili er bra i seg selv, samtidig som at de som spiser mye chili og annet krydder kanskje spiser mer grønnsaker og andre sunne matvarer og mindre salt.
Dersom du nå har fått lyst på chili, prøv vår oppskrift på Chili sin carne!
Kilder:
- Enjoyment of Spicy Flavor Enhances Central Salty-Taste Perception and Reduces Salt Intake and Blood Pressure. Hypertension, 2017.
- Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study. British Medical Journal, 2015.
- The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study. PLoS One, 2017.
Foto:
Louis Hansel, Unsplash
Matoppskrifter
Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til nye oppskrifter, noe som kan lages raskt, eller tips til kosthold for bedre helse? Her finner du gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter, og mye mer! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.