Mange har lakris som en av favorittene i godteblandingene. Har du høyt blodtrykk eller sykdomshistorikk for hjerte- og karsykdom bør du være litt forsiktig med inntak av lakris.
Tekst:
Erik Arnesen
Foto:
Shutterstock
Publisert
Oppdatert
Det faktum at lakrisinntak kan øke blodtrykket og føre til andre metabolske forstyrrelser har vært beskrevet i forskning siden 1050-tallet (1). Nyere artikler bekrefter at lakris kan øke blodtrykket og risikoen for hjerterytmeforstyrrelser (2).
Lakrisrot inneholder et naturlig søtt stoff, glycyrrhizin, som har vært brukt i matvarer og medisiner i flere tusen år. Vi kjenner lakris fra godteri, men det tilsettes også som aroma i alt fra medisiner og kosttilskudd til tobakk og drikkevarer. Mekanismen for stoffet glycyrrhizin er at det får nyrene til å holde på vann og natrium, noe som øker blodvolumet og deretter blodtrykket, i tillegg til at det kan senke kaliuminnholdet i blodet (2).
Lakris og høyt blodtrykk
Nyere studier har vist at inntak av lakris i ulike mengder kan øke blodtrykket, og at det er en sammenheng mellom hvor mye man spiser og hvor mye blodtrykket øker
En studie fra Finland viste at et inntak på rundt 300 mg glycyrrhizin, noe som tilsvarer omtrent 250 g søt lakris, per dag i to uker, økte blodtrykket hos deltagerne (3).
En oversiktsartikkel fra 2017 undersøkte 18 studier på inntak av lakris og blodtrykk, og konkluderte med at et inntak på minst 100 mg glycyrrhizin daglig (ca. 50 g søt lakris) kunne føre til en total økning av blodtrykk på 5,5 mm Hg systolisk og 3,2 mm Hg diastolisk (4). I tillegg fant forskerne ut at blodtrykket økte med et økende daglig inntak av lakris, noe som førte til en anbefaling mot et høyt inntak av lakris for dem med hjerte- og karsykdom.
Blodtrykk er det trykket som hjertet, og pulsårene lager for å pumpe blodet rundt i kroppen. Trykket i pulsårene er høyest når hjertet trekker seg sammen og pumper blodet ut i kroppen. Det kalles overtrykket eller det systoliske blodtrykket.
Når hjertet slapper av mellom sammentrekningene, faller trykket igjen. Det kalles undertrykket eller det diastoliske trykket.
Måleenheten for blodtrykk er millimeter kvikksølv / mmHg.
Blodtrykket kan for eksempel være 120/80mmHg, kalt "120 over 80" men er aldri konstant. Det vil variere betydelig med tiden på døgnet og i hvilken situasjon du er i.
Kan gi lave kaliumnivåer i blodet
Et høyt inntak av glycyrrhizin fra lakris kan også gi økt risiko for hypokalemi, som er for lave kaliumnivåer i blodet (5). Hypokalemi kan føre til hjerterytmeforstyrrelser, og er derfor spesielt relevant for personer med allerede eksisterende hjerte- og karsykdom. Reduksjonen av kalium i blodet blir, som blodtrykket, økt selv med moderate mengder lakris (100 g glycyrrhizin) (4). Siden store mengder lakris øker tapet av kalium, kan pasienter som bruker hjertesviktmedisinen digitalis (digoksin) få økt risiko for forgiftning. Store mengder lakris kan også senke virkningen av Marevan (warfarin).
Hvor mye lakris kan du spise?
Av årsakene som er nevnt over bør lakrisrot og lakrisekstrakt unngås av hjertesyke pasienter. De med høyt blodtrykk og/eller nyreproblemer er mer sensitive for glycyrrhizin fra lakris.
Folk flest bør ikke få i seg mer enn 100 milligram glycyrrhizin per dag, for å være på den sikre siden (6). Dette tilsvarer om lag 50 gram lakris
1/4 pose med lakrisbåter eller panda lakris
10 små biter lakris
1 1/2 eske IFA-pastiller
1 1/2 lakrisstang
Dersom du skulle få høyt blodtrykk av å spise lakris, ser det heldigvis ut til at skaden ikke er permanent, og at blodtrykket normaliseres når man kutter ut lakris. For friske er det derfor ikke farlig om man en sjelden gang skulle spise mer, så lenge det ikke pågår over dager og uker.
Varierende mengde glycyrrhizin i lakrisprodukter
Lakrisgodteri har vist seg å inneholde mellom 29 til 790 milligram glycyrrhizin per 100 gram (8).
Enkelte helsekostprodukter kan imidlertid inneholde så mye som 1500 til 4700 mg per 100 g. Urtete (i pulverform) og noen alkoholholdige urtedrikker kan også inneholde glycyrrhizinsyre (6).
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne sier at dersom et produkt inneholder 100 milligram glycyrrhizin per kilo eller mer (eller 10 milligram per liter i drikkevarer), skal det være merket med ”Inneholder lakris”. Dersom det inneholder minst 4 gram glycyrrhizin per kilo (400 milligram per 100 gram) skal det i tillegg stå ”Personer med høyt blodtrykk bør unngå overdrevet inntak” etter ingredienslisten.
Hva er egentlig blodtrykk og hvorfor bør vi måle blodtrykket? I denne episoden vil du få høre om hvordan blodtrykket bør måles og hvorfor dette er viktig. Hvordan kan blodtrykket påvirkes?
Malinowski B, Fajardo Leighton RI, Hill CG, Szandorowski P, Wiciński M. Bioactive Compounds and Their Effect on Blood Pressure-A Review. Nutrients. 2020;12(6).
Hautaniemi EJ, Tahvanainen AM, Koskela JK, Tikkakoski AJ, Kähönen M, Uitto M, et al. Voluntary liquorice ingestion increases blood pressure via increased volume load, elevated peripheral arterial resistance, and decreased aortic compliance. Sci Rep. 2017.
Penninkilampi R, Eslick EM, Eslick GD. The association between consistent licorice ingestion, hypertension and hypokalaemia: a systematic review and meta-analysis. Journal of Human Hypertension. 2017.
Deutch MR, Grimm D, Wehland M, Infanger M, Krüger M. Bioactive Candy: Effects of Licorice on the Cardiovascular System. Foods. 2019.
Opinion of The Scientific Committee on Food on Glycyrrhizinic Acid and its Ammonium Salt. European Commission; 2003.