Fullkorn har vist seg å ha mange helsefordeler, inkludert å være godt for hjertet. Ikke alle vet derimot hvor mye fullkorn man bør spise i løpet av en dag.
Tekst:
Gunhild Koksvik
Foto:
Shutterstock, matportalen.no
Publisert
Oppdatert
Vi bør spise minst 70 (kvinner) til 90 (menn) gram fullkorn daglig. Dette tilsvarer ca. 2 ekstra grove brødskiver og 1 skål kornblanding eller havregrøt. Tidligere undersøkelser viser at bare én av fire nordmenn spiser nok fullkorn (1).
Fullkornsprodukter kan beskytte mot blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og ha en kolesterolsenkende effekt.
Helsemessige fordeler
Forskning viser at det å få i seg nok fullkorn gir helsegevinst. Fullkornsprodukter kan beskytte mot blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og ha en kolesterolsenkende effekt. I tillegg vil det å bytte til fullkornsprodukter som fullkornspasta, havregryn, fullkornsris og grovt brød være med å redusere risiko for tidlig død (2).
Fullkorn inneholder også ulike typer fiber som bidrar til å stabilisere blodsukkeret, holder fordøyelsen i gang og gir næring til gunstige bakterier i tarmene. Fullkornsprodukter inneholder mye fiber, som igjen gir økt metthet og kan også være gunstig om man ønsker å gå ned i vekt.
Hvordan dekke anbefalingen for fullkorn i løpet av en dag?
Hvert punkt dekker dagsbehovet
4 ekstra grove brødskiver
1 tallerken grov kornblanding og 2 ekstra grove brødskiver
1 skål havregrøt og 1 porsjon fullkornspasta- eller ris.
2 tallerkener havregrøt
2 ekstra grove brødskiver og 1 porsjon fullkornspasta eller ris
Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde.
Det anbefales at man til hverdags velger produkter merket med grovt eller ekstra grovt.
Fint brød
0–25,9 % sammalt mel eller hele korn
Halvgrovt brød
26–50,9 % sammalt mel eller hele korn
Grovt brød
51–75,9 % sammalt mel eller hele korn
Ekstra grovt brød
76–100 % sammalt mel eller hele korn
Helsedirektoratet. Kostråd om grove kornprodukter 2021 [cited 2022 04.07]. Available from: https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/spis-grove-kornprodukter/#slik-folger-du-kostradet.
Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, et al. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2016.
Totland, T.H et al. Norkost 3 - En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11. Oslo: Helsedirektoratet; 2012.