Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Trening med LHL Cardio Club

Høy puls på LHL Cardio Club

LHL Cardio Club er en forening i Fredrikstad for en gruppe hjertepasienter, etablert for å gi et tilbud om trening. 1. januar 2020 ble Cardio Club eget lokallag i LHL og har vokst til å bli en stor sprek gruppe!

Det er høy puls på Friskis og Svettis i Fredrikstad. Fire dager i uken møtes treningsglade medlemmer for å trene styrke, kondisjon og spinning. Det er en stor gjeng som møtes i god tid før treningen for å slå av en prat. Det sosiale er en viktig del.

Vi drar hverandre med på trening, og prøver å få til å trene 2 til 3 ganger i uken. Vi må passe på helsa vår, sier Anne Hulleberg Johansen.

Damene i sofaen er enige.

– I starten etter operasjonen visste vi jo ikke hvor hardt det var forsvarlig å trene, sier Lill Mikkelsen.

– Det er veldig hyggelig her. Legen sier til meg at jeg er mye sprekere nå. Det kommer jo av at jeg trener så mye, sier Gunni Hansen.

cardioclub_top2.jpg

– Jeg hadde nok aldri trent i dag hadde det ikke vært for Cardio Club, og det tror jeg gjelder mange her. Jeg har prøvd treningssenter for mange år siden, og jeg har klippekort ennå, ler en mann som er på vei til spinningtime.

Stor klubb

I tillegg til trening er klubben et sosialt forum for mennesker som er i samme livssituasjon.

– Vi er et tilbud til medlemmer også innen kosthold, faglige spørsmål og erfaringsutveksling. Gjennom vårt arbeid håper vi å være med på å forbedre livskvaliteten og redusere tilbakefallsprosenten for våre medlemmer. Vi ønsker i tillegg å gi våre medlemmer andre positive fordeler gjennom medlemskapet. LHL Cardio Club arbeider også helsepolitisk mot lokale og nasjonale myndigheter for å sette fokus på hjertepasienters situasjon og spesielt behov for rehabilitering, sier nestleder Arne Hippe.

I 2017 ble Cardio Club en del av LHL Fredrikstad. Men for tre år siden ble de et eget lokallag i LHL: LHL Cardio Club

– Vi startet klubben med at vi var en gjeng på 8–10 stykker som var på rehabilitering på sykehuset. Der trente vi i kapellet. Det var ganske traurig, bokstavelig talt. Ledelsen på sykehuset ville kutte støtten til rehabilitering. Vi påpekte våre pasientrettigheter og at vi har krav på rehabilitering etter hjerteoperasjon. Vi samlet da selv inn penger til å leie inn fysioterapeuter til å trene oss. Det var ikke helt forenlig med sykehusets retningslinjer, ler han.

Tok saken i egne hender

De tok saken i egne hender og startet en egen treningsklubb hvor de leide inn fysioterapeuter. – Det var Ingrid Andrên som ble den første fysioterapeuten til å trene oss. Hun fikk med seg flere medlemmer fra sykehus-systemet. Vi gikk rundt og snakket med alle byens treningssentre for å få billig lokale. SATS på Kråkerøy ga oss gratis lokaler en periode og så leide vi inn fysioterapeuter fra Sentralsykehuset. Vi ble etablert i Brønnøysundregisteret og startet med Grasrotandelen, så vi dro inn litt penger der. Det er ikke så lett å få til dette, men det er jo endel trofaste som støtter oss. Det har vært et jevnt tilsig. Vi ble og rekruttert på sykehuset for å informere pasienter om tilbudet. En av fysioterapeutene vi leide inn ble brukt som rekrutteringsperson. Så deltok vi på lærings- og mestringssenteret i Sarpsborg som er både for Moss, Fredrikstad og Sarpsborg. Der holdt vi foredrag og deltok på kurs. Da hadde vi et bra samspill med sykehuset som gjorde at klubben vokste raskt, sier Hippe.

cardioclub_top3.jpg
Forhenværende leder, Jon Petter Nordhagen, studieleder Arne Hippe og nåværende leder av LHL Cardio, Nils Are Magerøy, er stolte av tilbudene de kan gi til sine medlemmer.

– Så raskt at lokalene vi hadde ble for små. Vi hadde saltrening og da trenger du en stor sal. Vi måtte gå en ny runde for å finne lokaler. Da fant vi Friskis og Svettis. Vi leier lokale der og vi betaler for trenerne. Vi får det litt billigere så lenge vi trener utenfor kjernetiden deres, sier leder i LHL Cardio Club, Nils Are Magerøy.

God effekt av styrketrening

LHL Cardio Club har alle typer trening; sal, styrketrening og spinning.

– Vi hadde og svømming tidligere, men det badet har blitt lagt ned. Saltreningen på mandager er mest populær, da kan det være mellom 20–30 som deltar. Før pandemien var vi over 40, sier Magerøy og legger til:

Det er og viktig å ha litt sosialt utenom treningen. På sommerfesten, som var en ordentlig regnværsdag, fylte vi opp et lokale som heter Strandstua helt til randen av medlemmer som koste seg. Det er tydelig at folk setter pris på at vi har slike sosiale tiltak. Juleavslutningene er også velfylte med over 60 deltakere. Og vi skal og ha et hjertestarterkurs nå i høst.

– Alle medlemmene har fått hjertestarterkurs med repetisjon hver høst. Vi har hatt torskeaften og oktoberfest. Andre prosjekter er at vi gjennomførte forskning sammen med høyskolen i Østfold og Idrettshøyskolen og Cardio Club. Det gikk ut på at man trente etter to forskjellige modeller. Den tradisjonelle rehabiliteringsmodellen heter Ullevål-modellen og så var det Pyramide-modellen som Idrettshøyskolen hadde utviklet. Den inneholdt mer styrketrening enn Ullevål-modellen. Vi trente, testet og hadde leid inn leger. Vi tok blodprøver i 3 måneder. De som trente tradisjonelt var en referansegruppe. Så målte man verdiene opp mot hverandre. Det var signifikante oppdagelser man gjorde der på grunn av styrketreningen. Man fikk ned blodtrykk, blodsukker, kolesterol. De som trente etter Ullevål-modellen gikk mer ned i vekt, for de bygde ikke muskler. Men de fikk ikke samme effekt på verdiene. Resultatene ble lagt frem på en kardiologkonferanse i Barcelona, sier Hippe.

Når man blir eldre så visner muskelmassen raskere, så det er viktig å holde muskelmassen vedlike. Og da er styrketreningen bra.

Gjennomsnittsalderen vår er rundt 67 år. Vi har hatt de som er godt over 80 som trener jevnlig. Dette er bra på mange måter. Det sosiale før trening er og viktig. Mange verdensproblemer blir løst i sofagruppen før vi skal trene. Det er mange som møter opp i god tid, ler Magerøy.

Viktig sosialt

– Mange som får hjerteinfarkt er kanskje mellom 50 og 70 år. Mange mister jobben og mye av det sosiale. Gjennom LHL Cardio Club får de mye sosialt og mange kommer og sier at kona er sprekere enn hun var for 20 år siden, andre har fått tilbake potensen. Vi erstatter også mye av det sosiale ved å gå på trening sammen med andre og med sosiale tiltak. Folk blir venner på trening, sier Hippe.

Gjennom vårt arbeid håper vi å være med på å forbedre livskvaliteten og redusere tilbakefallsprosenten for våre medlemmer. Å skape trygghet er LHL Cardio fantastisk bra på.

Noen ungdommer og unge fotballspillere stod i gangen en dag og flirte da LHL Cardio Club skulle trene. De ble oppfordret til å bli med.

– Og hvem datt av først? Det var fotballgutta. Det er rimelig hard trening. Da ble skapet satt på plass, og de skjønte at dette ikke var noen barnehage. Den rehabiliteringen du er gjennom har sin misjon. Hvis du blir med på alle tre fasene i treningen så kommer du opp på et bra nivå, sier Magerøy.

Medlemmene betaler 370 kr i måneden i treningsavgift, og da trener de så mye de vil på de 6 tilbudene de har i uken.
– Det er nok ikke noen andre lokallag i landet som slår det! Sier Magerøy.

Trygg trening

– Vi er opptatt av at det skal være trygt å trene. Hvis noe skjer så har en instruks om å ringe ambulanse, en henter hjertestarter, en setter igang med hjerte- og lungeredning. Hele den prosedyren er ivaretatt og ledes av helsefaglig personell. Det er med på å skape trygghet, sier Hippe og legger til at de kjøper hjertestarter fra LHL.

En som trener aktivt er Hugo Paar. – Hovedgrunnen til at jeg begynte å trene var den tryggheten jeg hadde rundt meg. Det jeg hører mest av fra folk som har hatt infarkt er den usikkerheten etter at du har blitt reparert. Å skape trygghet er LHL Cardio Club fantastisk bra på. Jeg har trent her i 12 år. Dette er veldig allsidig trening med spinning, saltrening, og styrketrening med store muskelgrupper. Jeg hadde aldri vært syk, og så plutselig fikk jeg et hjerteinfarkt. Mitt inntrykk er at du etter den første kritiske fasen i stor grad blir overlatt til deg selv. Jeg husker hvor redd jeg var for å trene i starten. Nå tenker jeg ikke på det. Vi mennesker er gode på å gå videre, sier han.

God stemning

– Vi kan gå hit med en trygghet og det er veldig fint. Fysioterapeuten som er her på onsdager er også ansvarlig for hjerterehabiliteringen på sykehuset, sier en av damene på vei inn til saltrening. En annen har trent der siden hun ble hjerteoperert for 10 år siden.

- Jeg klarer ikke å trene alene. Så fort jeg har møtt motgang har dørstokkmila blitt lang. Så uten denne gjengen så hadde jeg nok ikke trent. De drar meg med. Det er veldig viktig, sier Tore Pedersen (75). Arne Haraldsen (82) er enig i at det er et veldig fint tilbud.

– Det gir så mye trygghet, for det er mange som er redde for å trene, sier han.

– Her viser man hvor mye man kan tørre og ta i og hvor sprek man kan bli, sier Ginni Hansen.

Frivillighet og likepersonsarbeid

Jon Petter Nordhagen er en av de to som startet LHL Cardio Club.

– Fra vi startet til i dag er som natt og dag. Da vi startet var vi 4–5 stykker. Nå er vi 130 medlemmer og 70–80 av dem trener mange ganger i uka, sier han.

– Vi begge kommer fra business og næringsliv og vi har brukt nettverket vårt. Jeg trodde aldri at jeg skulle bli en frivillighetens mann. Men du får mye feedback på det du gjør og andre setter pris på det. Det er gleden av å gjøre frivillighetsarbeid. Det er en drivkraft i det og, sier Hippe.

– Mye handler om det sosiale også. Vi har medlemsmøter med ulike temaer. Vi har hatt leger og farmasøyter til å holde foredrag hos oss, og kostholdseksperter og ernæringsfysiologer har hatt matlagingskurs. Det er lett å falle tilbake til gamle vaner og det livet du hadde før du havnet i dette systemet, så da er det greit å bli minnet på viktigheten av en sunn livsstil. Det trenger vi alle sammen. Frivillighetsarbeidet spenner ganske vidt, sier Nordhagen.

– Da kommer vi inn på likepersonarbeidet, sier Hippe, og legger til: - Jon Petter driver med masse likepersonarbeid, men han gjør det her 4 ganger i uken. Hit kommer stadig nye medlemmer.

– Du er tilgjengelig 24 timer i døgnet for LHL Cardio Club som likeperson. 99 prosent foregår her på trening. Jeg sitter i styret, har sittet som leder og nestleder i 14 år. Jeg tror at vi må være et av de største treningsleddene i LHL, sier Nordhagen.

LHL Cardio Club – fordelsprogram for medlemmer

  • Sikre en god trening for hjerte gjennom studiotrening og turer
  • Først og fremst trening for hjertet
  • Sosialt samvær
  • Kjøpe produkter / tjenester via medlemskap til en bedre pris
  • Fordelsprogram via nett
  • Tilknytte lege, fysioterapeut, kostholdseksperter, alternativ medisin, treningsekspertise, medisinsk ekspertise og litteratur innenfor områdene
  • Sponsorer som kan bidra med foredrag, produkter, rabatter og bidrag til å drive klubben uten at det skal gå ut over personlig økonomi

Det skal være en fordel å være medlem av LHL Cardio Club, også for familiene, men det skal først og fremst gi oss mulighet til en bedre livsstil (vi har fått en advarsel og en mulighet vi må ta vare på). Det kan også være en fordel for familie og venner gjennom vår informasjon.