Et historisk landsmøte!
Det var god stemning da deltagerne endelig kunne møtes igjen til et fysisk landsmøte i Oslo den 10. og 11. juni!
Salen på Scandic Hotel Oslo Airport var fullsatt da styreleder Bjørn Egil Bjørnstad ønsket velkommen til det 27. ordinære landsmøtet!
– Dette er et spesielt landsmøte siden vi har gått over til årlige landsmøter og at delegatene blir valgt ut på en annen måte enn vi hadde tidligere. Delegatene er valgt ut utfra fylkene de representerer og her skulle det vært 100 delegater som representerer alle 240 lokallag rundt omkring i Norge.
Lokallag og alle som ønsket kunne og følge landsmøtet på direktesendt video (streaming). Bjørnstad trakk paralleller tilbake til 1943 da THO (Tuberkuløses hjelpeorganinsasjon) ble stiftet.
– Da freden kom i 1945 begynte THO og hjelpe de som hadde falt mellom to stoler, slik at i 1946 åpnet vi den første institusjonen vår som var yrkesskolen på Krokeide. I 1961, da de hadde funnet at det var forbindelse til hjerte og lunge ble vi til LHL. I årene etterpå bygget vi oss opp til å bli en slagkraftig og god organisasjon for våre medlemmer og vi sendte over 2000 pasienter over til England med Hjertebrua for å få behandling. Det ble et utrolig stort løft. I 1989 ble Feiring bygd. Feiring ble en suksess både for landet og LHL i årene vi drev det. Når vi hadde behandlet de hjertesyke så LHL og behovet for å opprette et rehabiliteringssted, og i 1980 åpnet vi Skibotn rehabilitering i Trondheim, som og var en suksessbedrift.
Bjørnstad dro forsamlingen videre gjennom historikken med Feiring, Glittre og ikke minst LHL-sykehuset Gardermoen.
Videre fortalte han om LHL Hjerneslag, som i 2016 ble en del av LHL og som har vært en suksess fra dag én.
– Og Tommy Skar har gjort en formidabel jobb, ikke minst med å gjøre det kjent på landsbasis.
Når vi ser tilbake i 79 år i våre medlemmers tjeneste så har vi gjort en formidabel jobb!


Skaper en bedre hverdag
Generalsekretær Frode Jahren vektla i sin landsmøtetale at LHL skal skape en bedre hverdag for de hjertesyke, lungesyke, slagrammede, de som sliter med astma, allergi, afasi og alle de pårørende.
Videre redgjorde han for at det er lagt fram et utkast til intensjonsavtale mellom LHL og Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg for sentralstyret. Intensjonsavtalen går ut på at LHL og Lovisenberg sammen skal jobbe for at Lovisenberg skal overta LHLs drift på sykehuset på Gardermoen. Det vil si hjerte- og lungerehabiliteringen, hotelldelen og eiendomsselskapet.
– Vi driver ikke sykehus og rehabilitering for å bygge merkevare. Vi driver ikke sykehus eller rehabiliteringsinstitusjoner for å verve medlemmer eller for enkel tilgang til sal eller basseng for lokallaget i nærheten av institusjonen.
Vi driver sykehus og rehabilitering ene og alene for å gi pasientene god behandling. Hvis pasientbehandlingen kan trygges for fremtiden med andre eiere så er det bra.
Hva vil en overtakelse fra Lovisenberg bety for oss i LHL? Det vil enkelt forklart bety at medlemsorganisasjonen ikke eier eller drifter noen behandlingstilbud. Noe som åpner et mulighetsrom som vi ikke har hatt på 4 tiår.
La oss styrke det politiske arbeidet, melde oss på i klimakampen, bygge allianser, bidra mer til forskningen og utvikle nye medlemstilbud. LHL har menneskene, ideene og kunnskapen.
Vi har også solidaritet og handlekraft som skal brukes til å skape en bedre hverdag for de hjertesyke, lungesyke, slagrammede, de som sliter med astma, allergi, afasi og alle de pårørende. Vi skal være der for dem med enkle vår visjon: Et bedre liv.
LHL endrer navn
For å være tydelig på at organisasjonen er for alle grupper den organiserer, vedtok et enstemmig landsmøte å endre navnet fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, til kun LHL.
– Mye av vår identitet ligger i navnet, derfor er det viktig at vi også gjennom det er inkluderende. Vi har en stolt historie, som vi tar med oss, samtidig må vi ta hensyn til dagens virkelighet som omfatter flere grupper, sier styreleder Bjørn Egil Bjørnstad. Han og sentralstyret var enstemmige i sitt råd til landsmøtet.
Ove Hellvik, leder i LHL Hjerneslag Oslo og Akershus, er glad for vedtaket. Han og hele LHL Hjerneslag-miljøet har jobbet for en endring.
– Ingen skal tvile på at alle grupper har samme status.
Nå kan vi lettere jobbe videre sammen for alle grupper, enten det er slagrammede eller hjerte- og lungesyke, personer med astma og allergi, og andre, sier Hellvik.
I sitt innlegg til landsmøtet pekte han på at mange viktige aktører omtales kun med akronym.
– Mange kjenner til LHL, og det viktigste er hvem vi representerer og hva vi gjør. For de som ikke kjenner til oss, må vi uansett forklare hvem vi er. LHL ble stiftet som Tuberkuløses hjelpeorganisasjon i 1943. I 1961 skiftet organisasjonen navn til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.
Å styrke hele organisasjonen
– Vi har lagt bak oss et historisk landsmøte, hvor det er pekt ut en tydelig kurs for LHL videre: Å styrke hele organisasjonen. Vi er glad for at det var full enighet om å gi LHL et mer inkluderende navn og la Afasiforbundet i Norge bli en del av familien. Begge deler betyr veldig mye for slagrammede, personer med andre ervervede hjerneskader og pårørende.
Landsmøtet ga oss også en lokalpolitisk plattform med viktige slagsaker, og det styrket sentralstyret med økt slagkompetanse. Landsmøtet manifesterte LHL som landets viktigste slagorganisasjon, ikke minst gjennom alle dyktige slagrammede og pårørende som holdt innlegg.
Fra LHL Hjerneslag-miljøet gir dette landsmøtet muligheter og inspirasjon til, men også ansvar for å bidra på andre diagnoseområder i LHL, slik at vi står sammen for alle grupper organisasjonen vår representerer, sier Tommy Skar, Generalsekretær i LHL Hjerneslag.
LHL Førstehjelp – livreddende stand
Standen til LHL Førstehjelp var svært populær med treningsklær, demonstrasjon av LHLs hjertestartere som medlemmer og lokallag får spesielt gode rabatter på og livreddende førstehjelp.
– LHL Førstehjelp takker for at vi fikk være tilstede på landsmøtet. Vi fikk en fantastisk mottagelse av delegatene og det var hyggelig å få snakket med nye og gamle brukere av vår felles nettbutikk, sier John Olav Nicholson, leder i LHL Førstehelp.


LHL er her for å hjelpe!
Marit Johansen i LHL Stamsund hadde stor nytte og glede av å delta på landsmøtet.
– Jeg syns det er supert å få oppleve og se hva LHL står for og ikke bare se og høre på nettet. Det er jo masse som kan tilrettelegges for lokallagene. LHL er jo her for å hjelpe, det er ikke noe tvil! Jo mer inntrykk jeg får, jo mer sitter jeg igjen med og jo artigere er det å jobbe for LHL. Vi blir tatt så godt imot her på landsmøtet og får svar på det vi lurer på. Jeg reklamerer alt jeg kan for LHL!
Frode Jahrens tale til landsmøte 2022