Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Mat på grillen
Foto: Andreas160578, Pixabay

Gjør sunnere valg i grillsesongen

Sommer betyr varme kvelder og mye grillmat. Ved å ta sunnere valg til grillmåltidet kan man grille med god samvittighet i sommer.

Det skader ikke å nyte en hamburger eller pølse i ny og ne, særlig ikke i grillsesongen. Grillmat trenger ikke å være ensbetydende med kjøtt. Det trenger heller ikke å være usunt. Det finnes mange sunnere varianter, både med og uten kjøtt, en kan ha på grillen.

Test ut forskjellige varianter av grillmiddag. Både fisk, kylling og vegetar fungerer godt på grillen i løpet av sommeren.

Grillpølse er en favoritt hos både store og små. Det er enkelt, kjapt og kan grilles på hvilken som helst grill. Det er lurt å velge magrere typer grillpølser. De inneholder mindre kalorier, fett og mettet fett. Under er en oversikt over noen av grillpølsene tilgjengelig på markedet.

Navn Kalorier per stykk Mengde fett per stykk Mengde mettet fett per stykk
Grillpølse, Gilde 118 10,2 g 3,6 g
Grillpølse kylling/kalkun, Prior 97 6,1 g 1,9 g
Go`og mager grillpølse, Gilde 99 6,1 g 2,4 g
Bacongrill, Gilde 192 16 g 6,2 g
Ostegrill, Gilde 195 15 g 6,1 g
Vegetargrill Røkt, Liv Laga Hoff 110 6,6 g 0,7 g

Hva du har pølsene i kan også ha en betydning for hvordan måltidet blir.

  • Lomper er et lettere alternativ til pølsebrød og inneholder under halvparten av kaloriene til et pølsebrød.
  • Velg grove pølsebrød i stedet for fine. Disse inneholder mer fiber og ofte mindre kalorier.
  • Se etter nøkkelhullet når du kjøper pølsebrød. Da får du et alternativ med mer fiber og mindre, sukker, salt og mettet fett.

Sunnere hamburgermåltid

Hamburgere blir det også en del av på grillen. En hamburger kan godt være en del av et sunt og næringsrikt måltid ved å ha godt med grønnsaker ved siden av og velge sunnere alternativer.

Hva med å prøve hjemmebakt hamburgerbrød til hamburgeren? Hamburgerbrød kjøpt på butikken inneholder ofte mye sukker og fett for at de skal holde seg myke, og kan bli rike på kalorier.

Se vår oppskrift på hjemmelaget hamburgerbrød

Spis passelige porsjoner

Det er fort gjort at grillmåltidene blir store. Et tips er å droppe den såkalte ventepølsen, og heller nyte hovedretten med god samvittighet.

Om man prøver å spise mindre porsjoner kan det å velge «sliders» være et godt alternativ til vanlige hamburgere. Disse er ofte halvparten av størrelsen til en vanlig burger. Da kan man fylle opp med andre gode grønnsaker og tilbehør for et mettende måltid.

Slik kan du spise mindre rødt og bearbeidet kjøtt:

  • Velg kalkun, kylling eller fiskepålegg i stedet for annet kjøttpålegg og spekemat
  • Erstatt kjøttdeigen med kyllingkjøttdeig eller vegetarkjøttdeig
  • Velg heller helstekt kyllingfilet eller fisk til fordel for biff
  • Bytt ut pølsene med kylling- eller kalkunpølser
  • Bytt halvparten av kjøttdeigen med linser, stekt sopp, løk eller andre grønnsaker.