Hopp direkte til innhold
Gå tur, joggesko
Foto: Shutterstock

Behold de gode vanene i ferien

Gleder du deg eller er du redd for at de gode vanene du har etablert de siste månedene skal forsvinne som dugg for sommersolen...?

Ved å tenke gjennom hva du forventer av sommermånedene og av ferien, kan du bestemme deg for hva som er viktig for deg å gjennomføre og til hvilken tid.

Dersom du bestemmer deg for at nå er sommeren her og alle gode forsett kan ta ferie, er det ikke usannsynlig at det blir vanskelig å komme i gang igjen når høsten kommer.

Det er mulig å bestemme seg for noen elementer det er viktig å holde på gjennom sommeren, og eventuelt fire på enkelte vaner de ukene du har ferie. Sommeren er mer enn bare ferieukene.

Snik inn en liten treningsøkt, eller velg en aktiv ferie

Når du har sommerferie har du god tid til deg selv og familien. Du kan for eksempel snike deg ut en timestid for en morgen- eller kveldstur, mens resten av familien sover eller gjør noe annet. Når du planlegger ferien, kan du velge et hotell i nærheten av en park slik at du kan gå tur eller trene der. Liker du å svømme eller trene inne – velg et hotell med svømmebasseng eller treningsrom.

Hva med å velge en aktiv ferie? Liker du å gå tur i fjellet, har Turistforeningen mange fine turforslag med ulike vanskelighetsgrader. Hva med å bli med på en av deres fellesturer? Det er en fin arena å bli kjent med nye mennesker, få treningseffekt og flotte naturopplevelser. Foretrekker du sol og bad? Hva med en oppdagelsesferd i strandkanten?  Du kan for eksempel prøve en kano-/kajakktur, leie sykkel - mulighetene er mange.

De små valgene

Husk at det er flere hverdager enn helger og fridager i livene våre. Dersom du klarer å holde på de gode vanene når du er hjemme, kan du gjerne "skeie" ut litt i ferien. Det er likevel en god regel å spørre seg selv om kaloriene du inntar er verdt det? Er de verdt det, spis dem med god samvittighet! Er de ikke verdt det, "spar" dem til senere og nyt det du velger å spise.

Laks med mangosalsa

Matoppskrifter

Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.

Se våre matoppskrifter

Drikker du juice eller melk til frokost? Juice tilfører kroppen vitaminer og antioksidanter, det er riktig! Ved å ta et eple eller en appelsin og drikke vann, kan du "spare" noen kalorier. Melk tilfører kalsium (og eventuelt D-vitamin), noe skjelettet trenger. Trenger du mer enn et glass? Hva har du på brødskiva? Dersom du vanligvis velger ost, kan du kanskje bytte melka med vann? Liker du å kose deg med en kjeks eller en croissant etter frokost? Kan du kutte ut eller bytte denne kosen med Rugsprø eller liknende med færre kalorier og mindre transfett?

Med sommeren kommer også saftige, friske bær, ferske grønnsaker og solmodne frukter - her kan du fråtse!

Alkohol og røyking

Dersom du ønsker å gå ned i vekt eller holde vekten stabil gjennom ferien, kan det være lurt å tenke gjennom ditt forhold til alkohol. Alkohol er energirikt og en energikilde som må forbrennes før du kan forbrenne fett og karbohydrater. Derfor kan det være klokt å vurdere hvor viktig pilsen eller vinglasset er for deg. Hvis du bestemmer deg for å holde energiregnskapet i balanse, hva ønsker du å beholde og hva kan du kutte ut eller redusere forbruket av? Er du på ferie i Italia, kan et valg for eksempel være deilig italiensk is eller en god italiensk rødvin...? Litt av hvert eller mer av det ene?

For deg som har sluttet å røyke, kan det også være lurt å tenke gjennom din omgang med alkohol. Røyk og pils henger for mange sammen. Med halvliteren i hånden, kommer gjerne røyksuget da dette er en gammel vane. Det kan være lurt å tenke igjennom denne problemstillingen. Kanskje går det helt fint med en halvliter, men med økt antall reduseres den kritiske refleksjonen og veien mot en "sprekk" kan kanskje bli kortere?

Med ønske om en fantastisk sommer!

Velkommen til Hjertekampen, med Ona Eklund, fysioterapeut i LHL

3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Bli med på Hjertekampen - aktivitet bidrar til god hjertehelse. Hjertekampen er et enkelt og inspirerende trenings- og kostholdsprogram utviklet av LHLs fysioterapeuter i samarbeid med lege og ernæringsfysiolog.

Les mer om Hjertekampen