Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Roar Løken

Vær obs på høyt kolesterol!

Altfor mange nordmenn går meg for høyt kolesterol uten å vite det. Det fikk Roar Løken (58) fra Jessheim smertelig erfare!

En blodprøve viste at 18 år gamle Roar hadde for høyt kolesterol. Det viste seg at han var arvelig disponert for det. Da han fikk hjertesvikt som 39 åring hadde han hverken gått på medisiner eller sjekket kolesterolet.

Les om arvelig høyt kolesterol

– Jeg hadde ingen merkbare symptomer. Som 18-åring tok jeg det ikke på alvor. Jeg visste bare at jeg hadde en forhøyet verdi, men jeg var jo i kjempeform og tenkte ikke stort over det, sier han.

Diffuse symptomer

Roar hadde hatt symptomer et par år som det var vanskelig å tolke, men på en fisketur stakk det plutselig til i brystet.

– Da tenkte jeg at det burde jeg få sjekket opp. Det viste seg at det trolig hadde vært et lite hjerteinfarkt, sier han.

Så kom mars 2002. Roar hadde parkert lastebilen på gårdsplassen etter endt arbeidsøkt. Han hoppet ut av bilen og da sa det pang.

Det var som et tog kjørte over brystet mitt.

Han fikk krabbet inn og ble liggende å vri seg i smerte på stuegulvet. Han kom seg ikke engang til telefonen. Gudskjelov var barna hjemme og fikk ringt etter ambulanse.

På sykehuset så de på blodprøvene at det hadde vært et infarkt. Kolesterolet ble målt til 18 mmol/l. Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer bør et kolesterol på 7 eller høyere vanligvis behandles, uansett hvor god helse man ellers har.

Roar ble etterhvert sendt på Feiring til videre utredning. De ville operere han med en gang. Og bare få dager etter fikk han en Trippel bypass-operasjon.

– I dag har jeg fått det ned på 3. Mye takket være medisin. I tillegg er det mye man kan gjøre selv. Det gjelder både for de av oss som har arvelig, høyt kolesterol og de som har høyt kolesterol på grunn av livsstilen sin.

Mange går nok uvitende rundt og lar være å sjekke fordi de ikke føler symptomer.

Ingen fortalte meg fra tidlig av hvor skadelig dette kunne være, sier han.

Kolesterol: Et lite stikk for bedre folkehelse

Test deg

Ifølge Professor og kolesterolekspert ved Lipidklinikken, Kjetil Retterstøl, så er det viktig å komme deg til legen, uansett form og alder, og finne ut hvordan du ligger an. Rundt 25 000 personer i Norge er arvelig disponert for høyt kolesterol, og uten behandling vil man ha betydelig økt risiko for tidlig hjerte- og karsykdom.

Ifølge Retterstøl starter behandling med kolesterolvennlig kost hos små barn. Og fra 8–12-årsalder begynner man med kolesterolsenkende medisiner hos dem med høy risiko. Venter slike tilfeller til de er voksne, har de allerede hatt høyt kolesterol i altfor mange år, og den skaden er, ifølge Retterstøl, vanskelig å gjøre noe med.

Får du beskjed om at kolesterolnivået ditt bør ned, og at det bør livsstilsendringer til, så kan riktig kosthold og mosjon, ifølge Retterstøl, gjøre mye på kort tid.

Seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol

Et sunt liv

I dag går Roar på kolesterol senkende medisiner og lever et aktivt og sunt liv.

Jeg bruker naturen mye. Går mye turer med hunden og har nok en fysisk aktiv hverdag som er over gjennomsnittet. Kostholdet mitt har jeg vært bevist på hele tiden. Vi går for lette rene produkter.

Det er kombinasjonen av nye medisiner, mosjon og kosthold som gjør at jeg holder meg på gode, lave kolesterolverdier.

Slik senker du høyt kolesterol raskt

Det mest effektive er å redusere mat og drikke som øker LDL-kolesterolet. Og erstatte det med råvarer og næringsstoffer som senker LDL.

  1. Spis mindre mettet fett: Velg magre varianter av kjøttprodukter, skjær vekk synlig fett. Erstatt smør med sunne planteoljer, som raps- og olivenolje.
  2. Nøtter, frø og kjerner reduserer kolesterol og inneholder sunne mineraler og vitaminer. Dette er også mettende og sunn snacks og bra for blodsukkeret. Mandler, pekannøtter, valnøtter, pinjekjerner og gresskarkjerner er også godt i salater.
  3. Fiber bidrar til å få mer kolesterol ut av systemet. Spis erter, linser og bønner.
  4. Spis mer fisk. Ha gjerne fet fisk, som makrell eller økologisk laks, til middag to ganger per uke.
  5. Velg fullkornsvarianter av ris og pasta. Husk at havre og bygg er rike på betaglukaner som reduserer kolesterolet.
  6. Spis mer grønnsaker, bær og frukt. Særlig kål i alle varianter, aubergine, gulrøtter, avokado, blåbær og bringebær.
  7. Drikk mindre alkohol. Bytt ut øl og vin som har høyt sukker- og alkoholinnhold med lettere, tørrere viner med lavere alkoholinnhold.
  8. Dropp kokekaffe og presskannekaffe. Drikk filterkaffe i stedet.

Kilder: Lipidklinikken, LHL, Helsenorge.no, Harvard Health

Få nyhetsbrev fra LHL

Få tips og råd om fysisk aktivitet og helse, kosthold og ernæring, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse og et bedre liv.

Velg nyhetsbrev:

Personvern og dine data. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)