Hopp direkte til innhold
Urologi

Refertilisering

Hvis du angrer på en sterilisering kan sædlederne sys sammen igjen.

Ansvarlig lege:
Dag Gullan
  • Ventetid: Kort ventetid.

Sannsynligheten for påfølgende graviditet avhenger av din og din partners alder samt hvor lenge du har vært sterilisert.

Om refertilisering

Mange menn velger i dag sterilisering som prevensjonsform. Ved sterilisering avbryter man sædlederen, som transporterer sædcellene fra testiklene til urinrøret. Du blir steril ved at det ikke lenger er sædceller i sædvæsken.

Endringer i din livssituasjon kan medføre at du angrer på at du har fått utført en sterilisering. Du kan da reversere steriliseringen ved å forene de avbrutte sædlederne på nytt ved en såkalt refertiliseringsoperasjon.

Sædlederne er ganske tynne (indre diameteren er ca ½ mm), og det lykkes derfor ikke alltid å åpne passasje for sædcellene etter sammensyingen. Sædkvaliteten kan, som følge av den opprinnelige steriliseringen, være forringet.

Kort beskrivelse

Gjennom et lite snitt litt nedenfor roten på hver side av penis finner urologen det stedet i pungen hvor man har avbrutt sædlederen ved steriliseringen. Som hovedregel foretas operasjonen samtidig på begge sider for å øke sjansen for påfølgende graviditet.

Operasjonen gjøres vanligvis i narkose. Du kan vanligvis gå på jobb dagen etter.

Oppfølging

Etter 3 måneder setter man opp en kontroll for å bekrefte at du er fertil.

Våre spesialister

Dag Gullan

Dag Gullan

Spesialist i urologi og generell kirurgi
LHL-klinikken Tønsberg

Dag Gullan er spesialist i generell kirurgi og urologi. Han er utdannet på King’s College i London og har spesialistutdannelsen fra Drammen Sykehus og Oslo Universitetssykehus.

Han har jobbet som transplantasjonskirurg på Rikshospitalet og traumekirurg i Forsvaret. Som urolog jobber han primært med utredning og behandling av kreftsykdommer i prostata, urinblære og nyrene i tillegg til generell urologi. Han har bred erfaring i vurdering av vannlatingsplager, ereksjonssvikt, lidelser i penis og scrotum.

Per Espen Låhne

Per Espen Låhne

Overlege og spesialist i generell kirurgi og urologi
LHL-klinikken Tønsberg

Han studerte medisin ved Universitetet i Oslo og har sin spesialistutdanning fra Rikshospitalet og Aker Universitetssykehus. Har fordypning i rekonstruktiv urologi og nevrourologi, vannlatingsplager og nyresteinskirurgi.

Han har jobbet med barnekirurgi og transplantasjonskirurgi av nyrer og lever ved Rikshospitalet. Låhne har de 3 siste årene jobbet som overlege ved UNN Tromsø annenhver uke. Der ble han ansatt for å lede og utvikle nyresteinskirurgien i Nord-Norge. Han er i tillegg ansatt 10 % ved NKIB – Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkensykdom, ved UNN.