Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Inspirerende triminstruktørkurs

Inspirerende triminstruktørkurs!

25.–27. august 2023 ble det avholdt triminstruktørkurs i Stavanger. Kurset var for nye og erfarne instruktører i LHL.

– Totalt 17 deltagere fra ulike lokallag rundt om i landet deltok på kurset. Noen av deltagerne var erfarne instruktører, men det var også mange som var helt nye instruktører i LHL og som hadde lite eller ingen erfaring som gruppetreningsinstruktør, sier Ona Eirin Ulimoen Eklund, helsefaglig rådgiver og fysioterapeut i LHL.

Det ble holdt to parallelle kurs; Fysisk Aktivitet nivå 1 og Fysisk Aktivitet nivå 3.

Gunn Myhre (54) deltok på triminstruktørkurset. Hun er kasserer i LHL Follo, men ville gjøre noe med aktivitetene i lokallaget.

Jeg ville få litt fart på aktivitetene i lokallaget og starte opp med trim igjen.

Han som hadde trimmen i sal og vanntrening før har dessverre gått bort, så derfor ønsket jeg å få opp engasjementet og få igang treningene igjen.

Gunn hadde stor glede av kurset

– Det var gøy og lærerikt og fint å treffe andre medlemmer i LHL. Jeg har selv hjertesvikt og bruker oksygenapparat. Jeg er på nivå 1. Jeg fikk mye trygghet i det å holde kurs når jeg kom hjem, og jeg var ikke nervøs for å stå alene. Det var mye terping over de to dagene det varte, så da jeg kom hjem husket jeg alt. Jeg holder kurs en gang i uken på nivå 1 og en dag med vanntrening. Det kommer rundt 4-7 personer hver gang. Jeg skulle gjerne fått med flere, sier hun.

Gunn bor i Langhus, og syntes det var fint å kunne reise et stykke for å komme seg på kurs. Kurset inspirerte Gunn til å lære og engasjere seg mer.

– Jeg har nå lyst til å melde meg på et likepersonkurs også, sier hun.

Teori og praksis 

Triminstruktørkursene til LHL er en kombinasjon av teori og praksis. Det var en grundig praktisk opplæring og trening i trimprogrammet man var påmeldt og felles forelesninger, sier Ona.

Under kurshelgen var det satt av mye tid til den praktisk opplæringen og trening på trimprogrammet man var påmeldt.

– Dette var deltagerne veldig fornøyde med og deltok svært aktivt hele helgen. Temaene det ble forelest i var “Fysisk aktivitet, helse og trening, “Instruktørrollen i en gruppe”, og om “LHL som organisasjon, fysisk aktivitet som likepersonsarbeid og markedsføring av aktiviteter”. Det var også satt av god tid til måltider, sosialt og erfaringsutveksling. Og vi hadde mange hyggelige måltider sammen på hotellet hvor vi fikk god service og mat, sier Ona.

Imponert over kurset

Eileen Young Haga (43) fra LHL Stavanger, Sola og Randaberg var også imponert over kurset.

Jeg visste egentlig ikke om instruktørkurset før jeg var på motivasjonssamling med LHL Transplantert. Der hørte jeg at det skulle være et triminstruktørkurs i Stavanger. Jeg liker å trene og er opptatt av trening som livsstil. Det må jeg jo som hjertetransplantert. Jeg tenkte at det hørtes veldig kjekt ut og noe jeg kunne tenke meg å være med på. Påmeldingsfristen hadde egentlig gått ut, men jeg tok kontakt og spurte om jeg kunne få være med allikevel. Og det kunne jeg. Kurset var veldig bra og mye mer intensivt enn jeg hadde trodd.

Eileen Young Haga, triminstruktør LHL Stavanger, Sola og Randaberg
Eileen Young Haga, triminstruktør LHL Stavanger, Sola og Randaberg

Eileen gikk på nivå 3.

Det var ganske utfordrende, men bra, og engasjerte og dyktige instruktører. Det var veldig inspirerende, sier hun.

Eileen hadde ikke tenkt så mye på det å være triminstruktør før. 

– Jeg følte meg ikke utlært og tenkte ikke selv at jeg kan være nybegynner og instruktør. Men jeg fikk motivasjon og selvtillit til å prøve meg. Jeg skulle ønske det varte lenger enn en helg, men jeg var veldig imponert over hva som var tatt med på en sånn kurshelg. Det var et veldig bra innhold. Et oppfriskningskurs kunne absolutt vært nyttig. Eileen har etter kurset tatt over som instruktør på trimmen til det lokale Friskliv.

– De manglet trenere på trimmen etter 12 ukers kurs med Friskliv. Det passet veldig godt siden jeg akkurat hadde vært på kurs. Den gruppa har jeg fremdeles på fredager. Det er i utgangspunktet et ganske likt opplegg som LHL-kurset. Vi begynner med oppvarming, bevegelse til musikk og sirkeltrening. Så kjører jeg avslapning, nedtrapping og uttøying på slutten, slik som LHL sitt opplegg. Jeg har avtale med både lokallaget og friskliv at denne gruppa også kan promoteres som LHL gruppe. Så det er åpent også for LHL-medlemmer i Sola fra januar. Det er veldig fint. Hvis det viser seg å bli veldig mange, så kan jeg lage egne grupper bare for LHL. Foreløpig er det plass på den timen jeg har, så det skal nok la seg kombinere. Dette er gratis trening. Det er tilsvarende nivå 3. Men det er sirkeltrening og da styrer jo folk nivået på intensiteten selv. Så kanskje litt under intensiteten på nivå 3, men det kommer litt an på hva de ønsker selv. Det er ni forskjellige stasjoner så du får en helhetlig progresjon på kondisjon og styrketrening, sier hun.

Gode erfaringer og ny kunnskap

Kristine Landaas (20) i LHL Bergen er triminstruktør og deltok på kurset.

– Min motivasjon for kurset var at jeg hadde et ønske om en bredere idebank for å ha mulighet til å kunne variere treninger og tilrettelegge for deltagere. Det var også kjekt å kunne høre hva instruktøren tenkte da hun lagde opplegget. I tillegg ønsket jeg å ha LHL sitt kurs i bunn, ettersom jeg er lærerstudent, til tross for at jeg har flere generelle treningskurs i bunn.

Kristine synes kurset var svært lære- og innholdsrikt!
Kurset omfattet flere aspekter som dannelse av gruppe, treningsprogram og lederrollen. Det var omfattende, og kan anbefales både for instruktører og medlemmer som ønsker å bidra som vikar. Jeg sitter igjen med gode erfaringer og ny kunnskap!
Jeg har større forståelse for hvorfor programmet er opparbeidet slik det er, og kan dermed instruere bedre. Jeg har også fått reflektert over egen lederrolle og fått masse gode tips!

Kristine Landaas, triminstruktør LHL Bergen
Kristine Landaas, triminstruktør LHL Bergen

I etterkant holder Kristine i trimgruppene på Nordnes og Rolland.

–Nordnes overtok jeg nå etter sommerferien, mens Rolland overtok jeg forrige høst.

Fikk prøve seg som instruktører

På slutten av kurshelgen fikk alle deltagere prøve seg som instruktør i en sang av programmet, og fikk praktiske tips og tilbakemeldinger.

– Målet er at deltagerne etter endt kurs skal kunne ha ansvar for og lede trimgrupper i regi av LHL sine lokallag. Deltagerne som har gitt tilbakemeldinger i etterkant av kurset uttrykker at de var fornøyd med innholdet på kurset, nivået på teori og treningsprogrammene, og alle som har svart følte et godt utbytte av helgen og at de kommer til å benytte kunnskapen i rollen som triminstruktør, sier Ona.

Ona Eirin Ulimoen Eklund

Bli frivillig triminstruktør i LHL

Fysisk aktivitet er den største aktiviteten i LHLs lokallag og vi trenger frivillige som er glad i fysisk aktivitet, er sosial og engasjert til å lede lavterskel treningsgrupper i lokallagene.

Les mer

Hva gjør en frivillig instruktør i LHL? 

  • Frivillig: Du gjør en innsats for personer utenfor egen familie uten å få lønn for dette. 
  • Du får ansvar for en lavterskel treningsgruppe  
  • Gi en sosial møteplass. 
  • Du får trent og formidler treningsglede! 
  • Du får grundig opplæring i et treningsprogram tilpasset deg. 
  • Treningsprogrammet har ferdig musikk, øvelser og instruksjon.

LHLs Trimprogrammer

De ulike treningsprogrammene i LHL.

Styrke

Fysisk aktivitet nivå 1

Programmet har moderat til lav intensitet, og er i hovedsak basert på treningsprinsipper for dem med redusert funksjonsnivå, uavhengig av om det skyldes lungesykdom, hjertesykdom eller andre årsaker. Programmet kan passe for de fleste, og treningseffekten avhenger av hvor hardt en tar i. Øvelsene gjøres sittende på stol eller stående. Det inneholder oppvarming, kondisjon- og styrkeøvelser, uttøyning og avspenning.

Styrke

Fysisk aktivitet nivå 2

Nivået har moderat intensitet. Man kan ta i skikkelig og få en betydelig treningseffekt, men du kan også velge å ta det roligere ved f.eks å gå i stedet for å løpe i utholdenhetstoppene. Programmet passer best for deg som er middels trent og man bør kunne stå og gå/løpe i underkant av en hel time. Programmet inneholder oppvarming, kondisjon - og styrkeøvelser, uttøyning og avspenning.

Styrke

Fysisk aktivitet nivå 3

Nivået er intensivt. Det vil si at man skal bli svett og andpusten under treningen. Fysisk aktivitet nivå 3 krever at man kan stå og løpe/gå en hel time. Det er til tider høyt tempo og kan passe godt for de som har trent noe før. Men det er ikke noe i veien for at man prøver seg selv om man har mindre erfaring med trening. Det er lagt opp til fleksibilitet i treningen. En kan f.eks. gå i stedet for å løpe i utholdenhetstoppene. Programmet inneholder oppvarming, kondisjon - og styrkeøvelser, uttøyning og avspenning.

Styrke

Styrke, balanse og avspenning

Programmet har moderat intensitet, og inneholder styrketrening i stående og på treningsmatte, balanseøvelser, avspenning og kroppsbevissthet. Programmet har et rolig tempo, men krever at man kan stå og gå mye av treningen. Styrkeøvelsene er tilpasset med ulike alternativer, så man selv kan tilpasse øvelsene og man gjør så mange repetisjoner man klarer. I dette programmet kan man virkelig utfordre sin styrke eller man kan velge å ta det roligere.

Styrke

Bassengtrening / Vanntrim

Vanntrimprogrammet har moderat til høy intensitet, og man benytter vannets egenskaper for å få treningseffekt. Øvelsene gjennomføres hovedsakelig stående og gående i vannet, og inneholder både oppvarming, kondisjon - og styrkeøvelser, uttøyning og avspenning.