LHLs lokallag i Sykkylven - brenner for å hjelpe!
Audun Gautvik, leder i LHLs lokallag i Sykkylven er opptatt av å løfte andre. Han har selv erfart viktigheten av god hjelp!
I kjelleren på det lokale bedehuset er det både hjerterom og handlingskraft! LHLs lokallag i Sykkylven er et aktivt lokallag takket være frivillige ildsjeler. En av dem er Audun Gautvik.
Jeg har vært ufør på grunn av kreft, og begynte med frivillighetsarbeid for å ikke gå på veggen. Nå sitter jeg som leder i LHLs lokallag i Sykkylven, sier Audun Gautvik.
Lokallaget gir et variert tilbud til hjerte- og lungesyke, slagrammede, personer med astma og allergi og alle pårørende. Audun vil presisere at aktivitetene er åpne for alle, uavhengig av helsesituasjon og medlemskap i LHL.
Å hjelpe andre, hjelper også oss som jobber med dette. Det betyr så mye å kunne gi ut en hånd. Den dagen de får det bedre, får vi det og bedre, sier han.
Følt det på kroppen
Selv om Audun er mest opptatt av å løfte frem andre, skinner det gjennom at han er genuint opptatt av å hjelpe.
Samarbeid på tvers
Lokallaget har i dag 77 medlemmer. Hver tirsdag er Brukerkontoret åpent.
Da snakker vi med folk som har behov for det. For noen er den ene kaffekoppen det eneste sosiale de har den uken. Vi snakker og med politikere og prøver å fremme saker for funksjonshemmede. Jeg sender folk på kurs og prøver å få politikere til å bli flinkere til å ta vare på de med utfordringer i livet. Det er ikke så lett å forstå utfordringene hvis de ikke har opplevd det selv. Jeg har vært der selv og sett hvor mye det har hjulpet meg, sier Audun.
Hjelpen stopper ikke ved kommunegrensen.
Nylig pusset vi opp kontoret i Ålesund. Vi hjelper dem som spør. Vi skal styrke hverandre! Sier Audun
Vant hjertestarter!
Da LHL i fjor hadde en stor Valentines-kampanje ”Redd flere hjerter”, vant Sykkylven, takket være en enorm dugnadsånd, en hjertestarter. Denne ble montert opp ved inngangsdøren til Brukerorganisasjonene i Sykkylven for å være tilgjengelig for alle i nærmiljøet om de skulle trenge en hjertestarter.
Trening og turer
I tillegg til likepersontjenesten har de og daglige trim- og turgrupper. Det er trening på alle nivåer med dyktige trenere. En av dem er Nina Hovdenakk. Hun er treningsinstruktør og likeperson for dametrening i Sykkylven.
Vi har også to grupper for menn, samt turgruppe. Jeg har vært på kurs hos LHL i to runder og har holdt på siden 2013. Hos meg er det bare damer. Det gjør at flere damer "tør" å være med. Aldersspennet er fra 35–85 år. Både medlemmer av LHL og ikke-medlemmer er med. Dette er et lavterskeltilbud og blir fronta i folkehelseperspektiv. På bakgrunn av min utdanning som sykepleier med akuttbakgrunn er det noen som føler det ekstra trygt å være der. Lokalet har også hjertestarter. Deltagerne er både folk med diverse helseutfordringer, men også helt friske som trener forebyggende, sier hun.
Sosialt og styrkende
Deltagelsen er stor og alt fra 15 til 25 personer er med på treningene.
Det sosiale aspektet er viktig for flere, og det er god stemning. De etterlyser hverandre om det er lenge siden de var på trening. For mange er det å drive styrketrening noe de sliter med på egen hånd. Det ligger heller ikke for alle å gå på et treningssenter. Hos oss får de tilrettelagt treningen ut fra utfordringer den aktuelle dagen de er på trening. Og flere forbedrer styrken fort, sier Nina.
Hun mener det beste med jobben er å se idrettsglede, se at deltagerne mestrer øvelser og gleden over å bli bedre.
Det gir positiv energi til meg også. Og at jeg vet de er med på å forebygge nye og flere helseutfordringer eller forbedrer de de allerede har, sier Nina.
Masse nye planer!
Audun har selv benyttet seg av trimtilbudet.
Det fungerte veldig fint. Nå sykler jeg og padler og er veldig aktiv, ler han. Han legger til at LHL Sykkylven også samarbeider med andre brukerorganisasjoner.
Vi har åpne møter og ønsker å ha aktuelle og relevante foredrag. Vi kan ikke stoppe selv om vi har fått til mye. Vi skal bli enda bedre, både på opptreningstiltak og turer. Vi har masse planer fremover!