En av tre boliger har fuktproblemer som kan føre til astma, allergier og andre sykdommer
Det ser også ut til at fuktige boliger øker risikoen for astmaplager, men hva som er den utløsende faktoren, er usikkert.
Tekst:
Grethe Amdal
Foto:
Shutterstock
Fukt- og muggsoppskader er ansett som den viktigste negative helsefaktoren i innemiljøet(FHI)
Muggsopp finnes overalt, innendørs og utendørs. Det finnes mer enn 100 000 arter av muggsopp. Minst 1 000 av disse er vanlige i Norge.
De fleste muggsopparter er i normalt omfang ikke farlige for friske personer. Men hvis en utsattes for mye muggsopp over tid, kan dette påvirke helsen.
Hvert menneske har en terske" for hvor mye muggsopp en tåler. Jo oftere en er eksponert for muggsopp, dess raskere nås terskelen.
Forskning har vist at bygningstiltak, som blant annet er rettet mot ventilasjon og fuktproblem, gir klar bedring av både allergisk og ikke-allergisk luftveissykdom hos beboerne (FHI).
Luftens evne til å holde på fuktighet er først og fremst avhengig av temperatur. Ved høy temperatur holder luft på mer fuktighet enn ved temperatur. I tropiske klima med høy temperatur kan luftfuktigheten bli så høy at det oppleves som å puste i damp og vi blir våte på huden.
Relativ luftfuktighet (RF) er et mål på hvor mange gram vann luften kan holde på, ved en gitt temperatur, før den skilles ut av luften som vanndråper (regn eller kondens).
Når luften kondenserer, er relativ luftfuktighet RF = 100 %. Dette kan skje ved ulike temperaturer avhengig av hvor mange gram vann det er i luften. Det kan derfor være kritisk i en bygning når luften kondenserer inne i veggen, på kjellervegger eller på undersiden av yttertaket. Da er det fare for fuktskader og vekst av muggsopp.
Våre slimhinner trives best når luftfuktigheten ikke blir for lav. Lav luftfuktighet fører til at slimhinnene og huden tørker ut. Ideell luftfuktighet for menneskekroppen er 40 til 60 % RF (relativ luftfuktighet).
Ifølge Folkehelseinstituttet har hvert tredje hjem problemer med fukt som kan føre til astma, allergier og andre sykdommer