Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Peis
Foto: Shutterstock

Reduser forurensingen fra vedfyring i hjemmet

Det er ingen tvil om at fyr i peisen kan gi god varme og mye hygge, men dessverre bidrar også fyringen til mye luftforurensning både inne og ute. Vi deler de beste tipsene for å redusere forurensing fra vedfyring.

Bruk effektive vedovner

Vedovner som selges i Norge i dag er rentbrennende ovner. De utnytter energien i veden bedre og har et partikkelutslipp som er hele 75 % lavere enn utslippet fra en gammeldags ovn. I tillegg kommer også et lavere vedforbruk som vil spare både miljøet og lommeboka for ekstra utgifter.

Bor du i Oslo, kan du få inntil 6000 i støtte til kjøp av rentbrennende vedovn om du bor innefor Ring 3 og 1500 utenfor Ring 3. Den samme støtten kan du få dersom du bytter ut en parafinkamin eller en kombinert parafin- og vedkamin med en ny vedovn.

Det er dessverre ikke alle kommunene som har en slik ordning, men det kan være lurt å sjekke med din kommune om du skal oppgradere til en nyere ovn. Enova kan også gi støtte til andre energibesparende tiltak.

Helseeffektene av forurensing fra vedfyring er knyttet til både hjerte- og lungesykdom, og berører særlig eldre, hjerte- eller lungesyke og barn med luftveisplager.

Tenn opp på riktig måte

  1. Legg to store tørre kubber i bunnen.
  2. Oppå stabler du opptenningsved lagvis med luft mellom.
  3. Legg litt papir eller tennbrikker mellom lagene og tenn på i den øverste delen.
  4. Tenn fra toppen det gir bedre trekk og raskere oppvarming

Peisvettregler

Merk deg i tillegg disse huskereglene for å redusere forurensing fra vedfyring i ovn eller peis:

  1. La flammene jobbe seg ovenfra og ned - det gir bedre trekk i ovnsrøret og pipa, mer oksygen til flammene og høyere temperatur.
  2. Rengjør ovnen det gir bedre effektog varme. Unngå for mye papir og kartong
  3. Ikke fyll ovnen for full. Veden skal ikke utgjøre mer enn 25% av volumet i ovnskammeret
  4. Behold et tynt lag aske i bunnen for isolasjon og besyttelse av ovnen
  5. Bruk kun rent og tørt tre - vått tre forurenser mer. Ikke bruk vrakved, gamle hagemøbler eller annet skrot. Bruk aldri tennvæske
  6. Åpne alle ventiler i ovnen.
  7. Luft skikkelig slik at forbrenningen blir fullstendig - sett opp en dør eller et vindu på gløtt i noen minutter til det brenner godt. Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg drar luft ut av huset og reduserer trekken i pipa.
  8. Skru ned lufttilførselen når ildstedet er varmt - skru ned etter ca. 15 minutter, men ikke så mye at flammene dør ut. Det skal brenne med synlig flamme fordi et bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.
  9. Røyken fra skorsteinen bør være nesten usynlig.

Tenn opp fra toppen

De fleste moderne, rentbrennende peisovner er konstruert for å bli opptent fra toppen av veden. Har du en gammeldags vedovn, vil du halvere partikkelutslippet ved å tenne opp fra toppen, men det kan være problematisk å få veden til å brenne med denne framgangsmåten i disse ovnene. For å fyre mest mulig effektivt er det viktig å tenne fra toppen. Det gir også langt bedre varmeutnyttelse av veden.

Røyk i rommet ved opptenning?

Nyere «tette» hus kan få konflikt mellom kjøkkenavtrekk og fyring i ovnen. Vedovnen og kjøkkenavtrekket trenger begge mye luft, ofte mer enn det er inne i boligen. Hvis de sloss om luften, taper ofte vedovnen og du får røyk inn i rommet. Åpne et vindu, ytterdør eller lufteluke for å tilføre luft.

Ikke velg et vindu på kjøkkenet. Luftstrømmen vil forstyrre kjøkkenavtrekket og redusere avtrekk av matos. Velg et vindu i naborommet.

Se tall om vedfyring fra SSB.

 

Kilde:

Folkehelseinstituttet
Sintef

Norsk varme
Miljøstyrelsen i Danmark