Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Carl-Erik Torp åpner Hjertesikker Sone® i Fredrikstad

13 år etter at han falt livløs om under en eliteseriekamp, rett foran tv-seere fra hele Norge, åpnet Carl-Erik Torp pilotprosjektet Hjertesikker Sone®

25. september 2011 faller Brann-spiller Carl-Erik Torp om midt under en eliteseriekamp mot Sogndal på Fosshaugane.

Der blir 27-åringen liggende tilsynelatende livløs, fem minutter etter at han kom ut på banen.

Hjertet hadde stanset.

– De kunne ha gjort hjertekompresjoner på meg i dagevis, men hadde jeg ikke fått «svenskeknappen» og restartet hjertet, hadde jeg dødd uansett, sier Torp i dag.

20 «hjertesikre soner» i Fredrikstad og Hvaler

Mer enn 13 år senere står han i Begbyåsen som LHL-ambassadør. Han står foran én av 20 hjertestartere som LHL har utplassert i Fredrikstad og Hvaler i et pilotprosjekt.

Nå har Torp alltid en hjertestarter på seg - den er operert inn i brystkassen.

Kartet med hjertestartere kan du se her i interaktivt format.

 

Sirklene i sonene er 250 meter fra hjertestarteren og overført betyr det at
hentet hjertestarter og strømstøt innen 3-4 minutter er mulig i sonen.

 

Hjertesikker sone

I motsetning til de fleste andre 60-80.000 hjertestarterne som er solgt i Norge de siste tiårene, henger hjertestarteren øverst i Regimentveien på Begby, på en vegg som er tilgjengelig for alle som bor i nærmiljøet.

– Her har vi laget en «hjertesikker sone» i rimelig gangavstand for alle som bor i 250 meters omkrets, forteller generalsekretær i LHL, Magne Wang Fredriksen.

Rundt 4.000 personer rammes hvert år av hjertestans i Norge. For altfor mange av dem, ender livet kort tid etterpå.

– Bare ti prosent av de 4.000 overlever i dag. Den andelen kunne vært langt høyere, om hjertestarterne var tilgjengelige når hjerter stanser, sier Magne Wang Fredriksen.


Varaordfører i Fredrikstad, Bjørnar Laabak (Frp) klipper snora og åpner med det «Hjertesikre Fredrikstad». Til venstre for Laabak, Magne Wang Fredriksen, generalsekretær i LHL. Foto: Geir A. Carlsson

– Svigerfar døde i mine armer på en øy i Oslofjorden

Generalsekretæren i LHL fortalte til de mange som møtte opp i Begbyåsen til den offisielle åpningen av pilotprosjektet torsdag, om sin personlige historie:

– Min svigerfar fikk hjertestans på en øy i Østfold-skjærgården. Langt unna nærmeste hjertestarter. Jeg startet livreddende førstehjelp, men han døde i mine armer, 54 år gammel, før redningsskøyta dukket opp, 45 minutter senere, fortalte Magne Wang Fredriksen tilhørerne.

Hendelsen har virket motiverende for ham.

– Både for å ta vervet for generalsekretær i LHL og for å drive frem dette prosjektet med «Hjertesikre soner», sier han.

Bør være tilgjengelig for flere

Overlevelsen etter hjertestans synker med ti prosent for hvert minutt, om ikke hjertet restartes.

Og to av tre hjertestanser skjer i hjemmet. Der folk bor.

– Nettopp derfor er det så viktig å få satt ut disse i boligområder som dette. Vi har fått hjelp fra Fredrikstad kommune for å peke ut plasseringen av de første 20 hjertestarterne, sier Fredriksen.

– Vår visjon er at hjertestartere kan bli like vanlige som brannslokningsapparater, sier Wang Fredriksen.

– Kommunen har en ledelse som er motivert for å bistå LHL videre, kunne varaordfører Bjørnar Laabak fortelle tilhørerne.

60.000 kroner for hver sone

Hver Sone koster 60.000 kroner. Men dette gjelder for en 8 års periode der hjertestarteren overvåkes hele tiden og holdes i orden med batterier og annet tilbehør av Hjertevakter fra LHLs lokallag i Fredrikstad.

Erfaringene så langt er lovende.

– De første ble satt opp for over ett år siden. Vi har ikke hatt noen tilfeller så langt med hærverk, sier Wang Fredriksen.

Her henger den, kloss inntil Regimentveien i Begbyåsen. Et grønt lys gjør den synlig, også når mørket faller på. Klar til å hentes når noen har fått hjertestans. Foto: Geir A. Carlsson

Ambisjonene videre er også høye, kan LHL-ambassadør Carl-Erik Torp fortelle.

– Jeg håper at slike hjertestartere henger ute i de fleste av landets kommuner om ti-femten år. Og det trenger ikke nødvendigvis være splitter nye hjertestartere. Eksisterende hjertestartere kan plasseres i oppvarmede, overvåkede skap utendørs og slik gjøres tilgjengelig for flere, understreker Torp.

Kilde

Tekst og bilder sakset og klippet fra Fredrikstad blad etter tillatelse. Tekst: Dag Ole Johansen. Foto: Geir A. Carlsson

Les hele saken på Fredrikstad blad her: Hjertestans, Hjertestartere | – Hadde jeg ikke fått «svenskeknappen» og restartet hjertet, hadde jeg dødd