Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Om Hjertesikker Sone®

Hjertesikker sone® er et LHL ideelt prosjekt som har som mål å øke hjertesikkerheten i samfunnet. Prosjektet fokuserer på å gjøre hjertestartere tilgjengelige der hjertestans faktisk skjer, uten å ha økonomisk gevinst som formål.

De fleste hjertestans i Norge skjer i eget eller andres hjem eller ute i det offentlige rom. Hjertestartere må være tilgjengelige der hjertestans skjer for å øke muligheten for overlevelse.

Sannsynligheten for å overleve reduseres med opptil 7–10 prosent for hvert minutt som går fra en person får plutselig hjertestans til defibrillering (elektriske støt for å normalisere hjerterytmen). Gjennomsnittlig utrykningstid for ambulansetjenesten er 14 minutter, avhengig av hvor du bor i landet. 

Derfor er det ofte ikke nok å vente på at ambulansetjenesten skal komme frem når tiden er så knapp. Vi må bruke disse viktige første minuttene godt - ved raskest mulig starte med god hjerte- og lungeredning (HLR) og strømstøt fra hjertestarter.

Forskning viser at god hjerte- og lungeredning (HLR) og tidlig strømstøt fra en hjertestarter er det som redder liv. Strømstøt bør gis innen 2–4 minutter fra hjertestans for å øke sannsynligheten for vellykket gjenopplivning og gi minimalt med varige skader til pasienten ved overlevelse.

Frøydis Myrhaug Danielsen - Prosjektkoordinator Hjertesikker Sone®
Frøydis Myrhaug Danielsen - Prosjektkoordinator Hjertesikker Sone®

Det er i dag estimert solgt ca. 60–80.000 hjertestartere i Norge og i all hovedvekt er det våre arbeidsgivere som kjøper inn og henger de opp inne på våre arbeidsplasser slik at vi er trygge på jobb. Vi applauderer selvfølgelig alle arbeidsgivere for å ivareta sine ansatte, men faktum er at det er ikke her hjertestans i hovedvekt skjer:

  • Kun 1,8 prosent av hjertestansene i 2022 skjedde på jobb.
  • Hele 66 prosent skjer hjemme der folk bor.

Med andre ord; Folk dør hjemme, der det som oftest ikke er rask tilgang til hjertestartere. 

Når hjertet stopper, er tid helt avgjørende. Bare 10–15 prosent overlever hjertestans i dag. Vi vet at tidlig strømstøt innen noen minutter kan øke muligheten for overlevelse mellom 50–70 prosent, i de tilfeller hjertestarteren velger å gi strømstøt etter hjerteanalysen. Rask og effektiv behandling kan derfor bety forskjellen mellom liv og død. 

Noen av utfordringene

  1. Hjertestartere er ikke utplassert eller tilgjengelige der hjertestans faktisk skjer
    Naturligvis er det i all hovedsak bedrifter som har kjøpt inn de fleste hjertestartere for å ivareta egne ansatte på arbeidsplassene. Kun et fåtall av hjertestansene skjer på arbeid (1,8 prosent) iht. årsrapportene til Norsk Hjertestansregister. De aller fleste hjertestans skjer i tilknytning til eget eller andres hjem (66 prosent), eller på offentlig sted (15 prosent).

  2. Låste dører
    De fleste hjertestartere er i dag oppbevart bak låste dører etter stengetid da man frykter at de ikke skal få henge i fred for tyveri og hærverk. Dette betyr at tilgjengelighet innen noen korte minutter ved hjertestans kan være krevende.

  3. Manglende kontroll og vedlikehold
    Vi vet ikke om eierne av hjertestarterne har etablert gode rutiner for vedlikehold og tilsyn, slik at man er helt sikker på at de er klare til bruk om noen skulle falle om. Vi antar at det er solgt 60–80 000 hjertestartere i Norge, fra salget begynte å skyte fart tidlig på 2000-tallet. Hvor mange som faktisk virker og er i beredskap for hjertestans finnes det ingen oversikt over.

  4. For få har registrert sin hjertestarter i rett hjertestarter-register
    Det er et kjent problem at det offentlige hjertestarterregisteret, som benyttes av nødmeldesentralene til helsevesenet (Nødnummer 113), kun har registrert rundt 11 000 hjertestartere. Dette er langt færre enn det totale antallet tilgjengelige hjertestartere i Norge.

    I tillegg finnes det uoffisielle, kommersielle kart der registrering kan føre til feilplasseringer og unøyaktigheter. Det er kun det offentlige registeret (hjertestarterregister.113.no) drevet av NAKOS (Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin) ved Oslo Universitetssykehus som benyttes av nødmeldingssentralene under hjertestans.

  5. Utrykningstiden blir ofte for lang for nødetatene
    Det vil aldri kunne bli bygget en akuttberedskap som kan rekke frem til alle innbyggere i Norge innen noen korte minutter ved hjertestans. Det er ikke realistisk. Vi er helt avhengige av en form for egenberedskap ved slike akutte hendelser. Vi må selv umiddelbart kunne starte den første hjelpen med hjerte- og lungeredning (HLR) og bruke en hjertestarter. Da gir vi også nødetatene de beste forutsetninger for å kunne redde liv (og livskvalitet) når de ankommer stedet. Vi må som innbyggere ta del i kjeden som redder liv.

Løsninger for økt mulighet for overlevelse

John Olav Nicholson, Leder Hjertesikker Sone®

Vi i LHL har selvfølgelig ikke alle svarene for hvordan vi kan øke overlevelse etter uventet hjertestans, men vi mener definitivt at vi trenger et bedre system for hjertestansberedskap og flere tilgjengelige hjertestartere der hjertestans faktisk skjer. Vi må våge å gå nye veier for å søke å redde flere liv. Dette er bakgrunnen for at vi nå etablerer hjertesikre soner.

John Olav Nicholson, Leder Hjertesikker Sone®

Hva betyr at det er en Hjertesikker Sone®?

Ved opprettelse av en hjertesikker sone handler det ikke lenger kun om å anskaffe en hjertestarter, men det totale sikkerhetssystem som vi sammen med deg og våre lokallag, bygger opp rundt etableringen av hjertesikkerhet i ditt nærmiljø.

  1. Hjertestartere er plassert i boligområder eller der mange mennesker ferdes.
  2. Hjertestartere oppbevares i utendørs varmeskap som er montert av elektrikere.
  3. Hjertestartere overvåkes døgnkontinuerlig for kontroll på tilstedeværelse og funksjon.
  4. Hjertestartere får nye batterier og elektroder etter behov.
  5. Hjertestartere er tilgjengelig døgnet rundt og som en varig løsning over minimum 8 år.
  6. Hjertestartere er forsikret mot tyveri og hærverk.
  7. LHL vil spre kunnskap om hjertestans og HLR i nabolaget.
  8. Hjertestartere er registrert på det offentlige 113.no-kartet og synlig i Hjelp 113-appen.
  9. Hjertestartere blir vedlikeholdt lokalt av våre Hjertevakter fra LHLs lokallag.

Statusoppdateringer Hjertesikker Sone® 

Hjertesikker Sone® er registrert varemerke

LHL har rettighetene til Hjertesikker Sone® i tekst og logo i Norge. Registrert varemerke Reg.nr.: 292568 (151) HJERTESIKKER SONE i Patentstyret. All uautorisert bruk vil bli anmeldt uten unntak.

LHL gir deg trygghet. Når du ser at du er i en Hjertesikker Sone® skal du kunne være helt trygg på at området du befinner deg i har en fungerende hjertestarter tilgjengelig, som overvåkes døgnkontinuerlig av LHL.

Kontakt Hjertesikker Sone

John Olav Nicholson

John Olav Nicholson

Leder Hjertesikker Sone®
+47 48 16 89 40

Kontakt for prosjekthenvendelser.

Pressehenvendelser rettes til

Lars Fjærli Hjetland

Lars Fjærli Hjetland

Samfunns- og helsefagsjef
94 37 06 53

Kontakt for pressehenvendelser.