Tuberkulose blant masaiene i Tanzania
Hos masaiene er tuberkulose, eller “engenado” som de kaller det, forbundet mye med myter og overtro. De mener det er en straff fra gud.
Masaier er et folkeslag som holder til i området sør for Victoriasjøen i Afrika, i grensetraktene mellom Kenya og det nordlige Tanzania.
Masaier er husdyrnomader, som betyr at de forflytter seg over større strekninger og kan være borte over flere uker eller måneder. De opprettholder fortsatt mange av sine kulturelle tradisjoner, og bor i små, runde jordhus, som gjerne er bygget sammen i små, lukkede landsbyer kalt "enkanger".
Tuberkulose som guds straff
En av våre partnere i Tanzania, pasientorganisasjonen Mukikute, har etablert et samarbeid med to masaigrupper i Bagamoyo-distriktet. Tuberkulose, eller "engenado" som de kaller det, er forbundet mye med myter og overtro. De mener det er en straff fra gud og at det kan kureres ved hjelp av urter, røtter og bark. Noen tror også at tuberkulose er forårsaket av støv som virvles opp fra kyrne. Et besøk hos en tradisjonell helbreder foretrekkes når noen blir syke.
Sykler bringer medisinen raskere frem
Pasientorganisasjonen MUKIKUTE har hjulpet til med å etablere et samarbeid mellom sin TB klubb i Bagamoyo, den lokale helsestasjonen og masaiene. Sammen driver de folkeopplysning om tuberkulose og masaiene har fått opplæring som behandlingshjelpere.
Behandlingshjelperene bidrar til at medisinen daglig kan bli brakt ut til personen som er syk, selv om han eller hun er ute på beite med kyrne sine. MUKIKUTE har gitt dem sykler slik at de kommer seg raskere rundt.
MUKIKUTE Masai lokallag takker for sykkel for å følge opp medisinering. En sykkel gjør at behandlingshjelperne kommer raskere frem til masaier som er ute med dyra på beite.
Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke
Vipps til 49236
Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.
Bank
Kontonummer: 1503 33 09462