Psykososial oppfølging av personer med tuberkulose
Gjennom et samarbeid med FHI, helsepersonell som jobber med tuberkulose og tidligere pasienter har LHL Internasjonal fått psykososial oppfølging av personer med tuberkulose inn i nasjonale retningslinjer. Vi kan også tilby et enkelt undervisningsopplegg for helsepersonell som skal gi undervisning om psykososial oppfølging.
Det å få tuberkulose er for de fleste en stor påkjenning, ikke bare fysisk, men også psykisk og sosialt. Mange pasienter sliter med depresjon og angst, og noen får også traumeraksjoner. De psykiske reaksjonene kan skyldes både biologiske og sosiale faktorer og bivirkninger av medisinene.
Nyere forskning og erfaring viser at det er behov for å økt oppmerksomhet og bedre tiltak for psykososial pasientoppfølging. Det er nemlig sånn at måten en kritisk livshendelse blir håndtert på, er mer avgjørende for om personen får skadelige ettervirkninger, enn hendelsen i seg selv. Viktige aktører som Verdens helseorganisasjon og Den internasjonale unionen for bekjempelse av tuberkulose og andre lungesykdommer (Unionen) understeker at psykososial støtte må betraktes som en integrert del av tuberkulosebehandlingen..
LHL Internasjonal har i samarbeid med tidligere pasienter, tuberkulosekoordinatorer, helsepersonell på infeksjonsmedisinsk isolatpost og FHI jobbet med dette. Arbeidet har resultert i et eget avsnitt om psykososial oppfølging i FHI sin tuberkuloseveileder (kapittel 9.5)
Vi har også laget et enkelt undervisningsopplegg for helsepersonell som skal gi undervisning om psykososial oppfølging. Opplegget består av en PowerPoint-presentasjon med notater og en kortfattet veiledning til hvordan man kan bruke presentasjonen i en undersvisningssituasjon.
Presentasjonen finner du her: Presentasjon psykososial oppfølging.pptx
Veiledningen finner du her: Veiledning presentasjon psykososial oppfølging tub-pasienter.pdf
Arbeidet har fått støtte fra Blakstad, Maarschalk og Helbings legat.