Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Marcus Bleasdale

Vårt arbeid

LHL Internasjonal jobber i land og områder med høy forekomst av tuberkulose, og hvor nasjonale helsemyndigheter og andre aktører har store utfordringer knyttet til å kontrollere denne sykdommen.

Våre samarbeidsland sliter alle med fattigdomsproblematikk i større eller mindre grad, og store deler av befolkningen har dårlige levekår.

LHL Internasjonal jobber med særlig utsatte grupper, grupper som av ulike grunner har mindre tilgang til helsetjenester enn andre, og høy risiko for å få tuberkulose. Dette er blant annet gruvearbeidere, rusavhengige og innsatte i fengsel. 

Tuberkulose er nært knyttet til fattigdom og dårlige levekår. På grunn av velstandsutviklingen er tuberkulose nå en relativt sjelden sykdom i Norge, men på verdensbasis dør 1,4 millioner mennesker av tuberkulose hvert år. 10 millioner barn er foreldreløse som følge av sykdommen 

Alle kan bli friske av tuberkulose, men da må man ha tilgang på riktig og god behandling. Fordi det er så mye skam knyttet til sykdommen er det også mange som ikke oppsøker hjelp før det er for sent.

 

Land vi arbeider i

Russland

Siden 1997 har vi samarbeidet med Arkhangelsk fylke om et tuberkuloseprogram med en målsetting om å få tuberkulosesmitten under kontroll og etablere et samarbeid mellom helsevesenet og sivil sektor.

Barneflokk

Tanzania

Tanzania er blant de fattigste landene i Afrika og er hardt rammet av både tuberkulose og hiv. Derfor er det viktig å iverksette tiltak for å diagnostisere, behandle og gi omsorg til personer som er rammet av begge sykdommene.

Malawi

Malawi ligger sør-øst på det afrikanske kontinentet. Landet grenser til Tanzania, Zambia og Mozambik og huser nær 19 millioner mennesker. Landet er ett av verdens fattigste. Helsevesenet i Malawi er preget av mangel på kvalifisert og utdannet arbeidskraft.

Romania

Romania er det EU-landet som har høyest forekomst av tuberkulose, med rundt 15 000 nye tilfeller i året. Hovedutfordringen er mangelfull oppfølging av tuberkulosepasienter og dårlige behandlingsresultater for resistent tuberkulose.

Deler av vårt arbeid

Pasientmedvirkning

LHL Internasjonal er opptatt av pasientenes rettigheter. Vi ønsker også at pasientene i størst mulig grad er medvirkende i bekjempelsen av tuberkulose og at behandlingen tilpasses lokale behov og utfordringer. Derfor samarbeider vi med pasientorganisasjoner i de aller fleste utviklingsprogrammene våre.

Kjønn og likestilling

Kjønn har ofte betydning for hvor utsatt man er for tuberkulose. Det er belegg for å anta at kvinner og menns biologi gir ulik risiko for tuberkulose.

Likepersonsarbeid

LHL Internasjonal driver likepersonsarbeid for tuberkulosepasienter i flere land, også i Norge. Likepersonsarbeid handler om erfaringsutveksling og ulike former for støtte fra tidligere pasienter til nåværende pasienter.

Partnere i samarbeidsland

HDP - Health Development Program, Sudan

HDP, Health Development Program, er en frivillig humanitær organisasjon som jobber for å bedre helse og miljø i Sudan, med et spesielt fokus på tuberkulose og hiv. De jobber bredt med folkeopplysning og mot stigma.

Paradiso TB Patient Trust, Malawi

Pasientorganisasjonen Paradiso i Malawi involverer frivillige fra lokalsamfunnet til å hjelpe tuberkulosepasienter med å fullføre behandlingen.

In But Free, Zambia

In But Free (IBF) er en liten organisasjon som har jobbet med forebygging av hiv i zambiske fengsler siden 1995.

PASADA, Tanzania

PASADA er en katolsk organisasjon som driver helsetjenester fra flere klinikker, og oppsøkende arbeid i flere distrikt langs østkysten av Indiahavet.

Partnere i Norge

Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er ledet av helse- og omsorgsministeren, og har det overordnede ansvaret for at befolkningen i Norge får gode og likeverdige helse- og omsorgstjenester.

Helsesenteret for papirløse migranter

Helsesenteret for papirløse migranter tilbyr helsehjelp til mennesker som ikke har lovlig oppholdsgrunnlag i Norge. Senteret eies, styres og driftes av Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo og Norges Røde Kors/Oslo Røde Kors

Norad

Norad er Norges direktorat for utviklingssamarbeid.

Tuberkulosekoordinatorene i Norge

Tuberkulosekoordinatorene, som er utpekt av de regionale helseforetakene i Norge, skal følge opp behandlingen av tuberkulosepasienter i sitt område og bidra til at tuberkulosekontrollen i området fungerer.

Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet (FHI) er et statlig forvaltningsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet som først og fremst skal levere kunnskap for folkehelse og rettssikkerhet.

Tjenester fra LHL Internasjonal

Telefon

Tuberkulose-telefonen

Har du tuberkulose og ønsker å snakke med noen som selv har hatt tuberkulose? Ring 22 79 92 00 eller e-post

Telefon

Likepersonsarbeid

LHL Internasjonal driver likepersonsarbeid for tuberkulosepasienter i flere land, også i Norge. Likepersonsarbeid handler om erfaringsutveksling og ulike former for støtte fra tidligere pasienter til nåværende pasienter.

Mer om vårt likepersonsarbeid

Video

Filmer om tuberkulose

Vi har laget film som forklarer hvordan det norske helsevesenet fungerer, vi har film som forklarer hva tuberkulose er og hvordan sykdommen behandles, og vi har intervjuer med tre personer som har hatt tuberkulose og fått behandling i Norge.

Se filmene

Webinar

Digitale kurs

LHL Internasjonal har utviklet flere digitale kurs knyttet til helsekommunikasjon. Kursene retter seg mot ulike målgrupper.

Gå til våre kurs

Webinar

Undervisningspakke om tuberkulose

Pakken kan brukes til å gi undervisning på introduksjonssentre, asylmottak og andre steder man når personer i risikogrupper, og sette folk i stand til å oppsøke helsevesenet ved symptomer.

Last ned undervisningspakken eller les mer om pakken

Brosjyre

Brosjyrer

I samarbeid med pasienter, frivillige behandlingshjelpere og helsepersonell har vi utviklet informasjonsbrosjyrer om tuberkulose i alle våre samarbeidsland.

Se brosjyrene

Chat

Ofte stilte spørsmål og svar

Har du spørsmål om tuberkulose? Her får du svar på de vanligste spørsmålene.

Gå til ofte stilte spørsmål og svar

Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver