Malawi ligger sør-øst på det afrikanske kontinentet. Landet grenser til Tanzania, Zambia og Mozambik og huser nær 19 millioner mennesker. Landet er ett av verdens fattigste. Helsevesenet i Malawi er preget av mangel på kvalifisert og utdannet arbeidskraft.
Over halvparten av befolkningen i Malawi lever under fattigdomsgrensen. Tuberkulose fortsetter å være en stor utfordring I landet selv om man ser en nedgang i antall tilfeller sammenlignet med få år tilbake. Koinfeksjon med tuberkulose (TB) og hiv er høy i det sørlige Afrika generelt, og i Malawi har omkring halvparten av tuberkulosepasientene også hiv.
Å sikre mennesker god tilgang til behandling for begge sykdommene er krevende, og vi ser at kun halvparten av de som rammes av tuberkulose får diagnose og behandling. Det er også en utfordring å tilrettelegge tuberkulosebehandlingen slik at pasientene lettere kan fullføre. Her går det stadig bedre og landet er oppe i en 87 % suksessrate. Etter endt TB-behandling ser vi dessverre også at mange opplever ettervirkninger som påvirker livene deres negativt. Få av disse får den helsehjelpen de har krav på.
Hovedstad: Lilongwe
Areal: 118 480 km2
Folketall: 20 millioner
Brutto nasjonalinntekt per innbygger: 1610 USD
% av BNP brukt på helse (2022): 7,4 %
Forventet levealder (2020): 64 år
Barnedødelighet under 5 år (2021): 41,9 per 1 000 levendefødte (Norge 2,2/1000)
Nye registrerte tuberkulosetilfeller (2021) : 14385
Insidensrate tuberkulose (2021): 132/ 100 000
Estimert andel av personer med tuberkulose som blir diagnostisert og behandlet (2021): 55 %
Tuberkulose/hiv ko-infeksjon (2021): 45 % (prosentandel tuberkulosepasienter som er hiv-positive)
Antall pasienter diagnostisert med antibiotikaresistent tuberkulose (2021): 91
For å lykkes med arbeidet vårt er det viktig å ha gode lokale samarbeidspartnere. I Malawi samarbeider vi med pasientorganisasjonen Paradiso TB patient trust, og med National Organisation of Nurses and Midwives, NONM. Arbeidet støttes i hovedsak med midler fra Norad.
Pasientorganisasjonen Paradiso i Malawi involverer frivillige fra lokalsamfunnet til å hjelpe tuberkulosepasienter med å fullføre behandlingen. De gir også ut informasjon om tuberkulose, og hjelper med henvisning og symptomscreening. Videre har Paradiso nylig også engasjert seg i arbeid for mennesker som opplever helseproblemer etter endt tuberkulosebehandling.
NONM jobber med å sikre rettighetene og bedre vilkårene til sykepleiere og jordmødre i Malawi. NONM er også engasjert i arbeidet knyttet til livet etter tuberkulose, i samarbeid med Paradiso.
Her kan du se en liten video om hvordan vi driver lungerehabilitering for personer med nedsatt lungefunksjon etter å ha vært tuberkulosesyk.
Den malawiske sykepleierforeningen, National Organisation of Nurses and Midwives Malawi, (NONM) ble etablert i 1979 og er en uavhengig fagforening for sykepleiere og jordmødre i Malawi. De jobber for rettighetene til sine medlemmer, for arbeidsvilkår og i forhold til lønn og kompensasjon. De jobber også opp mot sykepleierutdanningen i landet.
Malawi, som mange andre land på det afrikanske kontinentet, har et økende problem med resistent tuberkulose. Resistent tuberkulose betyr at bakteriene er motstandsdyktige mot de vanlige medisinene. Det er vanskelig å diagnostisere, og behandlingen kan være opp mot 20 måneder. Derfor er det viktig å ha god hjelp og støtte under behandlingen. Det fikk Daniel.
Desember og juletid er ganske annerledes i Malawi enn i Norge. Landet har vært hardt rammet av Covid 19, i tillegg til tuberkuloseepidemien og de andre fattigdomsproblemene Malawi sliter med. Etter en langvarig unntakstilstand og lock down på grunn av korona er landet og befolkningen fortsatt sterkt preget. Her er historien om Jacqueline.
Den 20. januar i år, lanserte vi et nytt prosjekt i Malawi. Prosjektet handler om livet etter TB; behandling av senskader, bivirkninger og varige funksjonsnedsettelser.
Tuberkulose og korona har mange likhetstrekk. Begge sykdommene smitter gjennom hoste, og begge rammer de samme hardest; de som bor tett i fattige strøk, og de som har dårlig immunforsvar eller andre underliggende sykdommer som KOLS og diabetes.
Utviklingsministeren gjør stas på LHL Internasjonal!
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein tok tidligere i år initiativ til å øremerke en pott med penger til prosjekter rettet mot å realisere rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. I oktober fikk LHL Internasjonal innvilget midler herfra til et nytt prosjekt i Malawi som har fokus på å bedre livene til mennesker som sliter med senskader etter tuberkulose. Vi gleder oss stort til å komme i gang med prosjektet!
For flertallet av innbyggerne på landsbygda i Malawi er det ofte liten hjelp å få dersom man lider av lungesykdommer som astma, bronkitt og kols. Helseklinikkene har ikke god nok kunnskap om og riktig utstyr til å diagnostisere og behandle lungesykdommer.
– og andre som er, og har vært rammet av sykdommen. De ønsker derfor å hjelpe andre i samme situasjon. De har over tusen frivillige i TB klubber rundt om i landet.
Takket være en hær av frivillige holder Atlas alliansens/LHL Internationals samarbeidsorganisasjoner i Malawi multiresistent tuberkulose på avstand. Medd kreative løsninger tar de grep som nytter der helsevesenet svikter.
Støtt vår kamp
Gi en gave til tuberkulosesyke
Vipps til 49236
Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.