Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

LHL Ullensaker feiret kvinnedagen med økt fokus på kvinnehelse

Det var stor trafikk på LHL Ullensakers stand på Jessheim Storsenter 8. mars. Temaet var kvinnehelse og kvinnehjerte og det var stort oppmøte fra LHL Ullensaker med sykepleier fra LHL sentralt og fysioterapeut fra Frisklivssentralen.

Mange nysgjerrige kom innom for påfyll om kvinnehelse, trim og om lokallaget LHL Ullensaker.

Trond Fjell, styremedlem og sekretær i LHL Ullensaker, deler flittig ut flyere om kvinnehelse, trimtilbud og andre aktiviteter LHL Ullensaker arrangerer for medlemmene sine.

Vi er godt synlige her, sier han fra standen på Jessheim Storsenter.

Vi satt på styremøte og så at det skulle være kulturuke i Ullensaker som skulle starte på kvinnedagen. Da sendte vi en søknad til Ullensaker kommune og sa at vi ville bidra for å øke oppmerksomheten på temaet kvinner og hjertehelse. Men kommunen mente at kvinner og hjertehelse ikke hadde noe med kultur å gjøre.

LHL Ullensaker lot seg ikke stoppe av det og tok skjeen i egne hender. De har holdt stand på Storsenteret tidligere om kols og fikk lov til det nå også.

Bare i år har vi fått over 20 nye medlemmer. Det har og å gjøre med trimaktivitetene vi har. Folk ser at vi prøver å gjøre en forskjell. Er man med å trimme og er aktiv, så er jo det veldig forebyggende for blant annet hjerteproblemer. Og det er hjerteproblemer som er fokus her i dag, sier Fjell.

Mona Seljevoll Tjordal, kardiologisk sykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL, mener det er viktig å sette søkelys på kvinnehjertet på kvinnedagen.

Les også: Kvinner og hjertesykdom

– Det er viktig på en dag som dette å vise at vi fremmer kvinnehjertet og kvinnehelse. Vi damer må ta vare på helsa vår og være i aktivitet og vi må kjenne våre verdier. Når vi nærmer oss 40 år bør vi få sjekket blodtrykket, kolesterolet og langtidsblodsukkeret. Det er viktig at vi har kontroll på det. Når du får verdiene hos legen så vil du få en anbefaling om hvor ofte du bør sjekke deg framover. Har man kontroll på verdiene så er det mer viktig å fokusere på å være aktiv og ha et hjertevennlig kosthold. Hverdagsaktivitet er viktig - og all aktivitet teller.

LHL Ullensaker på stand på Jessheim

Kvinner har flere symptomer

Ifølge Tjordal så kan vi ha symptomer fra flere steder på kroppen ved hjerteinfarkt og de kan oppleves som diffuse.

Menn kan også ha hjerteinfarkt uten sterke brystsmerter, men damer har enda mer den varianten av hjerteinfarkt med flere symptomer som for eksempel trykk i brystet, tung pust, ubehag i magen, ryggen eller kjeven. Om man får tung pust, vondt i mage og rygg så må man sette de symptomene sammen og tenke at dette bør jeg sjekke ut.

Trenger mer forskning på kvinner

– Historisk sett har det vært en stor andel av menn i i forskningsprosjektene. Vi damer er jo ikke som menn, så da vet vi for lite om kvinnehjertet. Vi vet blant annet for lite om hvordan kvinnekroppen reagerer på medisiner. Vi trenger mer forskning på kvinnehjertet. En annen ting vi vet for lite om er hjerteinfarkt som ikke skyldes tette kransårer. Kanskje så mye som 20 prosent av alle hjerteinfarkt hos kvinner skyldes ikke aterosklerose eller åreforkalkning i kransårene. Når man vet lite om årsaken til disse infarktene så ser man kanskje heller ikke etter dem.

Det trengs mer forskning og mer kunnskap om de typer hjertesykdommer som rammer kvinner mer enn menn.

Forskning har vist at risikofaktorer som høyt blodtrykk og diabetes er mer skadelig for kvinner enn menn. Det er viktig kunnskap og vi trenger mer forskning for å forstå kvinnehjertet. Det er viktig at forhøyet blodtrykk blir tidlig oppdaget, for da kan man få medisinsk behandling og kan redusere risikoen for hjertesykdom. Høyt blodtrykk over mange år gjør at kvinner kan få hjertesvikt til slutt, som jo er den sykdommen mange kvinner dør av. For å ta vare på hjertet må vi være aktive, ha et sunt kosthold og få medisiner for et høyt blodtrykk hvis vi trenger det. Det samme med langtidsblodsukkeret. Hvis man ligger i risikosonen for å utvikle diabetes så bør man kontrollere blodsukkeret jevnlig.

Les mer

Risikoen for å utvikle diabetes øker jo eldre man blir. Og jo lenger man går med forhøyede verdier, jo større er risikoen for å utvikle hjertesykdom. Får man diabetes blir man medisinert og har mulighet til å endre kosthold og ta grep i egen hverdag. Å gå med forhøyet blodsukker og blodtrykk gir ofte ingen symptomer, så da gis det ikke noe varselsignal. Derfor er det så viktig at det plukkes opp og at man etterspør kontroll hos fastlegen sin, sier Tjordal.

Trim for hjertet

Marie Lein er fysioterapeut og har ansvar for Hjertetrimmen, som holdes en gang i uka i regi av LHL Ullensaker.

Dette er en fin måte å markere kvinnedagen på. Det er jo sånn at en del symptomer som er knyttet opp mot kvinnehelse ikke har vært forsket nok på, og det er ikke nok kunnskap. Å bruke en sånn dag til å spre kunnskap om det tenker jeg er en veldig fin anledning. På trimmen er det rundt 10–15 påmeldte hver gang, men det er varierende hvor mange som møter opp, sier hun.

Se Facebook-siden til LHL Ullensaker for informasjon om aktiviteter, trening og annet.

Må få med de unge!

Ifølge Evy Ander, nestleder i LHL Ullensaker, så var kvinnehelse et naturlig tema å sette søkelys på når de skulle ha stand.

– Siden vi har så ulike symptomer i forhold til menn så er det veldig viktig å fokusere på kvinnehjertehelse. Og hva er vel en bedre dag og sette søkelys på det enn på selve kvinnedagen?

Vi må nå ut til folk og si: Sjekk dere: Ta en helsesjekk!

Det er mange som går rundt med symptomer og som kanskje ikke tar konsekvensene av det. Mange som kommer hit har ofte en sykdom selv. De fleste har hørt om LHL, så nå har vi delt ut innmeldingsblankett, informasjon om trimmen og om hva vi driver med. Vi håper på flere medlemmer. Og vi ønsker også å få flere yngre medlemmer. Mange tror at infarkt og hjerneslag bare rammer eldre, men det er og mange yngre som rammes. Så vi må prøve å få med de unge også!

Kobling mellom hjerneslag og hjertehelse

Det kan være en nær sammenheng mellom hjertesykdom og hjerneslag. De har klare fellestrekk, spesielt med tanke på risikofaktorer, behandling og prognoser.

– I mange tilfeller skyldes både hjertesykdom og hjerneslag åreforkalkning, sier Bente Nicolaysen, talsperson for LHL Hjerneslag Barn og Ungdom og styremedlem i LHL Ullensaker. Hun er opptatt av koblingen mellom hjerneslag og hjertehelse, og ønsker mer fokus på symptomene hos kvinner med hjerneslag og innenfor hjertehelse, for de kan være så fullstendig forskjellig fra hvordan symptomene er for menn.

– Vi vet at kvinner oftere blir hardere rammet av sine hjerneslag enn det menn blir. Det kan være en direkte sammenheng mellom hjertesykdom og hjerneslag. 1 av 4 hjerneinfarkter skyldes embolisme fra hjertet til hjernen, hovedsakelig som følge av atrieflimmer. Men også som følge av tilstander som akutt hjerteinfarkt og hjerteklaff-feil. Feilen kan oppstå i hjertet og så reiser det opp til hjernen og danner et hjerneslag. Hos kvinner er det ikke nødvendigvis "PRATE-SMILE-LØFTE-SE" som kan avsløre symptomene på et hjerneslag. Hos kvinner kan tegnene like gjerne være symptomer som kraftløshet, svimmelhet, kvalme og hodepine. Det er ofte fastlegen sin kvinnene går til med disse symptomene og der risikerer de at symptomene blir mistolket som noe langt mindre farlig. Ofte får de beskjed om å gå hjem og slappe av litt uten videre undersøkelser. Det skjer også at kvinner som oppsøker legevakt og som har hatt et drypp eller en blodpropp i hjernen eller hjerneslag, blir sendt tilbake. På denne måten risikerer man at mulighetene for at et hjerneslag har funnet sted blir oversett. Det er langt flere menn enn kvinner som får hjerneslag og derfor er det lettest å sette søkelyset på forskningen rundt menn. Hadde det vært omvendt så hadde nok kvinnene vært mer i søkelyset på disse alvorlige diagnosene.

Kvinne og mann utendørs, vinter Foto: Shutterstock

Bli medlem i LHL

Som medlem støtter du LHLs arbeid for mennesker med hjerte- og karsykdom, lungesykdom, hjerneslag og pårørende, og får en rekke gode tilbud og medlemsfordeler.

Bli medlem