Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Et norsk AfasiNet etter inspirasjon fra Nederland?

I Norge har vi fått ParkinsonNet etter inspirasjon fra Nederland. Men i Nederland har de også AfasieNet. Bør vi ikke få et norsk AfasiNet?

Kari har nylig fått afasi. Hun vet hva hun skal si, men hun sliter stadig med å finne ordene. Noen ganger stopper samtalen helt opp. Andre ganger oppstår misforståelser fordi hun bruker feil ord. Det er frustrerende. Dessverre hadde sykehuset ikke egen logoped. Kari ble anbefalt å finne en etter utskrivelsen, men med logopedmangelen i Norge er det lettere sagt enn gjort. Mange kommuner har ikke logoped eller logopeden jobber bare med barn, ikke voksne.

Mannen hennes, Olav, blir ofte lei seg fordi han ikke alltid forstår hva Kari sier. Han vil gjerne støtte henne når hun leter etter ord, men vet ikke helt hvordan.

Mette er nyutdannet logoped. Hun ønsker å spesialisere seg i å hjelpe voksne som har fått språk-, tale- og svelgevansker etter hjerneslag. Dessverre er det få ledige stillinger. Hun ønsker å jobbe i et team med en erfaren kollega som hun kan lære av, men de fleste logopeder jobber alene. Hvordan skal hun bli ekspert på afasifeltet, når hun knapt nok har møtt en person med afasi og ikke har kolleger som kan veilede henne?

Kjersti er forsker. Hun leter etter deltakere med afasi til en studie som tar sikte på å forbedre evnen til å kommunisere. Deltakerne skal få minst fem timer logopedisk behandling hver uke, som er mye mer enn de fleste får hos logopeden sin. Et svært godt tilbud, men Kjersti sliter med å få kontakt med personer som har behov for denne treningen.

Felles plattform?

Ville det ikke vært fantastisk med en plattform der alle fire kan møtes for å få den hjelpen de trenger?

– En nettside, der Kari kunne ha funnet en logoped med spesialisering innenfor afasi? I tillegg oppdager hun muligens at det finnes et afasikor i nærheten og hun blir inspirert av en blogg som er skrevet av en person med afasi.

– Samtidig kan Olav, mannen hennes, finne nyttige tips om hvordan han best kan støtte kona.

– Et nettverk, der logoped Mette kan oppdatere kunnskapen sin om afasi og ta kurs for å lære nye metoder?

– Et sted der forsker Kjersti ikke bare kan komme i kontakt med mulige deltakere, men også dele informasjon om nye behandlingsmetoder?

ParkinsonNet

En slik plattform finnes ikke enda i Norge, men vi har noe lignende for personer med Parkinsons sykdom: ParkinsonNet. Det er et faglig nettverk som har som mål å forbedre behandlingen og livskvaliteten til mennesker med Parkinsons sykdom og parkinsonisme. Dette oppnås blant annet gjennom systematisk opplæring av helsepersonell og tverrfaglig samarbeid sammen med brukerne. ParkinsonNet kommer fra Nederland og har blitt vellykket implementert i flere land, inkludert Norge.

Du kan lese mer om nettverket her: https://parkinson.no/

AfasieNet

Det er mye inspirasjon å hente fra Nederland. Der finnes det faktisk også et nettverk for afasi: AfasieNet. Her finner du «alt om afasi», som nettsiden selv sier. AfasieNet er den ledende plattformen innen afasi i Nederland. Målet er å optimalisere behandlingen, og nettverket fungerer som en bro mellom mennesker med afasi, pårørende, logopeder og forskere.

På nettsiden kan man finne behandlere, støttegrupper og andre aktiviteter, som kunstgrupper. Man kan lese nyheter om afasi, laste ned øvelser, finne informasjon om nyttige apper og andre treningsmuligheter ved afasi. Logopeder kan lese retningslinjene om hvordan afasi kan behandles best mulig. De kan ta kurs og få faglig påfyll på den årlige konferansen. AfasieNet fremmer forskning på afasifeltet og utvikling av kartleggingsverktøy og nye behandlingsmetoder. Gjennom å samarbeide med helsevesenet, universitetene og brukerorganisasjoner sprer nettverket større bevissthet og oppdatert kunnskap om afasi.

Kort sagt, er AfasieNet en verdifull ressurs som vi kunne hatt stor nytte av også her i Norge. Når og hvordan kan vi bygge opp et lignende nettverk?

afasienet.com/mensen

 

AfasieNet i Nederland

AfasieNet er en stiftelse som ble etablert i 2016. Den ble etablert på initiativ av det nederlandske logopedlaget (“Vereniging voor Klinische Linguïstiek”, VKL), den nederlandske foreningen for afasiterapeuter (“Nederlandse Vereniging van Afasietherapeuten”, NVAT) og stiftelsen Afasi Nederland (“Stichting Afasie Nederland”, SAN). SAN har som formål å forbedre omsorgen for personer med afasi, blant annet ved å støtte forskning på afasifeltet.

Vanessa Seidler Krone

Vanessa Seidler Krone

Helsefaglig rådgiver afasi / Logoped