Først med trombolyse utenfor sykehus
Slagambulanseprosjektet i Østfold har nådd en ny milepæl med internasjonal betydning: De første hjerneslagpasientene er nå behandlet med blodproppløsende medisiner (trombolyse) utenfor sykehus.
Slagambulansen er samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Sykehuset Østfold og Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. For første gang i verden har altså en luftambulanselege behandlet en slagrammet utenfor sykehus, takket være den spesialbygde ambulansen.
Siden oktober 2014 har ambulansen med CT-skanner ombord rykket ut til pasienter i Østfold. Bemannet med en paramedic, en spesialtrent anestesilege og en erfaren sykepleier, har den allerede gitt mange pasienter med symptomer på hjerneslag eller skader og andre sykdommer i hodet mulighet til å bli undersøkt i god tid før de ankommer sykehus. På den måten kan behandlingen starte umiddelbart ved ankomst på sykehuset.
– Vi vil flytte kompetansen på sykehuset ut til der den har mest effekt, nærmest mulig pasienten, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.
Sparer tid
Hver dag får rundt 40 personer i Norge hjerneslag. Rask og riktig hjelp er helt avgjørende for pasientene når opp mot to millioner hjerneceller går tapt hvert minutt. Før man kan gi trombolysebehandling må man vite at de akutte oppståtte symptomene ikke skyldes en hjerneblødning. Den eneste måten man kan skille mellom hjerneinfarkt (blodpropp) og hjerneblødning på, er å gjøre en CT-scanning av hodet.
Hvert minutt teller i denne akutte fasen. Ved å gi trombolysebehandlingen allerede før ankomst til sykehuset, har man spart mye tid og dermed også reddet millioner av hjerneceller. I tillegg har denne raske diagnostiseringen gjort at pasienter med andre alvorlige sykdommer som hjernehinneblødning transporteres raskt til nærmeste sykehus med behandlingskompetanse på dette.
Du kan lese mer om symptomene på hjerneslag her.
Norsk luftambulanse skriver mer om slagambulansen på sin nettside.