Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Yvonne Dolonen
Foto: Sunaas sykehus

Sunnaas sykehus har tilbud om informasjon og kurs innen samliv og seksualitet

- God generell helse påvirker din seksuelle helse og omvendt, sier sexolog Yvonne Dolonen. Hun er en av to med tilsammen 60 prosent arbeidstid som sexolog på Sunnaas. I tillegg er det en sexolog som for tida forsker på hjerneslag og seksualitet.

SlagNytt har invitert Dolonen til å informere om sykehusets tilbud, som hun oppsummerer slik:

  • Kurs om seksualitet til inneliggende pasienter på Lærings- og mestringssenteret (LMS). Kurset er en del av en større kurspakke, og tilbys pasienter på avdeling for ryggmargsskade, avdeling for hjerneslag og avdeling for kognitiv rehabilitering.
  • Sexkafé som et ukentlig tilbud for alle pasienter og pårørende. (På grunn av korona er det per dags dato forbeholdt pasienter og pårørende på avdeling for vurdering.)
  • Via fastlege kan du henvises til samtale med sexolog på poliklinikken.
  • Individuell samtale med sexolog til inneliggende pasienter og pårørende. Andre fagpersoner tar også opp tema seksualitet, og du kan selv ta initiativ.
  • Eksempler på hjelp er samtaler, ideer til tilrettelegging av seksuell aktivitet, råd og utprøving av ereksjonsfremmende medisiner, rådgivning og søknader om seksualtekniske hjelpemidler.

Les mer på https://www.sunnaas.no

Innsats gir resultater

Dolonen mener at all innsats du gjør under sykehusoppholdet kan bidra indirekte til god seksuell helse.

Samtale med psykolog og andre faggrupper, fysisk trening, riktig kosthold med mer, kan hjelpe deg til bedre selvbilde og god mestring. God generell helse påvirker din seksuelle helse og omvendt, fastslår Sunnaas-sexologen.

Utfordringer

Hva er de vanligste utfordringene for pasienter og pårørende?

– Som utålmodig sexolog vil jeg si at de største utfordringene er at helsevesenet ikke hjelper pasienter og pårørende med sin seksualitet i tilstrekkelig grad. Helsepersonell har ulike barrierer for å ta opp temaet, og mange har ikke hatt noe om sexologi i sin utdanning. Jeg mener Sunnaas må sette i gang med systematisk internopplæring, slik at vi løfter ansatte opp på et akseptabelt kunnskapsnivå når det gjelder seksuell helse. Det er heldigvis bedre for de som nettopp er ferdig utdannet, sier Dolonen, og fortsetter: Som pasient kan du forvente å bli spurt om seksualitet på Sunnaas, men av ulike grunner er det ikke alltid det skjer. Noen ganger har pasienter også blitt spurt, men de husker ikke det i ettertid. Den nye  livssituasjonen krever sitt, derfor bør pasienten spørres om seksualitet flere ganger.

I tillegg til sexologene vi allerede har nevnt, har Sunnaas helsepersonell som på eget initiativ har tatt ansvar for seksuell helse hos pasienter. Disse er ildsjeler på tema seksualitet på sin avdeling, forteller Dolonen.

Oppfordring

Hennes mål er likevel er at flere klinikere på Sunnaas skal bli bedre på å ta opp temaet seksualitet med pasienter og pårørende.

Seksuell helse i helsevesenet får stadig økt fokus, men det tar dessverre lang tid å få det implementert som en naturlig del av rehabiliteringen for den enkelte. For å være sikker på at du får oppfølging av din seksuelle helse, så oppfordrer jeg deg til å ta ansvar selv. Spør og be om hjelp enten utfordringen er liten eller stor, ikke vent til det er krise. Jeg vet at mange kvier seg for å spørre, men jeg heier på deg!

Yvonne Dolonen, sexolog
Yvonne Dolonen, sexolog

Råd

Dolonen har følgende råd til slagrammede/personer med ervervet hjerneskade og pårørende som sliter med seksualitet etter sykdom/skade:

  • Søk hjelp. Søk deg inn på Sunnaas og meld fra på forhånd at seksualitet er hovedutfordringen.

  • Oppsøk fastlegen og få en henvisning til poliklinikken.

  • Gå inn på finnensexolog.no og finn en sexolog i nærheten av der du bor.

  • Snakk med andre i samme situasjon.

  • Meld inn temaet til din forening slik at dere kan ha temamøter.

  • Ikke fokuser på alle problemene. Det gjelder å være realistisk og positiv samtidig. Å være åpen og nysgjerrig på egen seksualitet kan hjelpe deg.