Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Forkjølet barn
Foto: Shutterstock

Vinter er høysesong for forkjølelsesutløst astma

Noen barn får astmasymptomer ved forkjølelse, såkalt forkjølelsesutløst astma. Hvordan unngå å trigge symptomene i vinterhalvåret, når forkjølelse kan virke uunngåelig?

Vi deler gjerne astma inn i to typer:

  1. forkjølelsesutløst eller infeksjonsutløst astma (utløses av forkjølelse/virusinfeksjoner.)
  2. astma utløst av allergi og/eller faktorer som aktivitet, værendring, forurensning og lignende.

Les mer om astma hos barn

Forkjølelse og forkjølelsesutløst astma

Gjennomsnittlig blir voksne forkjølet mellom en og to ganger i året, mens barn under sju år rammes så ofte som sju til ni ganger i året. En forkjølelse er en infeksjon forårsaket av virus, der halvparten av alle forkjølelsene skyldes rhinovirus (Folkehelseinstituttet).

Ettersom det finnes så mange ulike virustyper, vil vi ikke bli immune selv om vi blir motstandsdyktige mot en del av dem.

Typiske symptomer på forkjølelse er tetthet i nesen, vi blir snørrete og slapp, får sår hals, hoste, feber, og kan få hodepine. Barn får oftere feber enn voksne, og barn bør ikke sendes i barnehage eller på skolen før de er feberfrie.

Ved forkjølelsesutløst astma oppleves i tillegg gjerne tung pust og hvesing, hoste, piping, surkling og tetthet i brystet. Om barnet viser tegn til forverring av sin astma bør en måle temperaturen – spesielt på de minste barna som ikke kan formidle hvordan de føler seg.

Forkjølelsesvirus trives i kulden

Virus overlever bedre i kulde. Samtidig tilbringer vi mer tid innendørs om vinteren, og er dermed ofte tettere på andre mennesker. Smitte overføres dels via luftbårne dråper men oftest ved at en forkjølet person hoster eller nyser inn i hendene for så å ta på andre eller legge igjen virus på dørhåndtak, leker i barnehagen og lignende. Et forkjølelsesvirus overlever på huden i mange timer.

Forebygg smitte!

Slik forebygger du smitte på 1-2-3:

  1. Ta vare på deg selv!
    Generelt bør man sørge for at små og store får nok søvn og mat.

  2. Ikke stress!
    Mye stress i hverdagen kan også gjøre en mer mottagelig for sykdom.

  3. Vask hendene!
    En god regel er at man alltid vasker hendene etter at man har pusset nesen, og unngår å ta seg i ansiktet etter å ha vært i kontakt med noen som er forkjølet.

Medisinering av astma

I vinterhalvåret er det viktig å ha ekstra oppmerksomhet på at barn med astma har en god nok behandling av sin astma. Det kan være nødvendig å øke den faste, regelmessige medisineringen når barnet er mest utsatt for forverring om høst og vinter med en kald og fuktig værtype. Ha en god dialog med behandlende lege og få et egenbehandlingsskjema som gir trygghet når det er nødvendig å endre på medisineringen

Les mer: Egenbehandling av astma

Kilde

Folkehelseinstituttet

Astma Test deg selv

Kan jeg ha astma? Ta astma-testen

Den hyppigste kroniske sykdommen hos barn. Ca 5 % av den voksne befolkningen har astma.

Ta astma-testen

Har du astma? Ta testen og sjekk din behandling

For å gi råd om best mulig behandling trenger vi å stille deg noen spørsmål.

Sjekk din behandling

Astma og kulde

Kaldt ute

Astma og kulde

Det er ingenting i veien for at barn og voksne med astma kan være ute selv om kvikksølvet kryper nedover på gradestokken. Ta de riktige forholdsreglene og nyt uteaktiviteter også om vinteren.

Astma og vinteridrett

I løpet av de siste 20 årene har forekomsten av astma hos barn økt. Studier viser at det er en stor overvekt av astma blant langrennsløpere sammenlignet med normalbefolkningen.

Kaldt på hendene, vinter

Beskytt lungene i kulda

Barn, ungdom og voksne med kroniske luftveissykdommer, og spesielt astma og kols, tåler kulden dårligere enn andre. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en buff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere og man kan unngå pusteproblemer.