Fakta om huden og kjennetegn på atopisk hud
Huden medvirker blant annet til å regulere kroppstemperaturen vår. Den produserer vitamin D, er et sanseorgan og ikke minst innpakningen vår; det ytre som alle ser.
Hudens funksjon er å beskytte mot påvirkning fra omgivelsene for å unngå infeksjoner og tap av væske.
Det øverste laget av huden vår er overhuden, under denne kommer lærhuden og deretter underhuden.
Overhuden (epidermis) utgjør hudens beskyttelsesbarriere, hudbarrieren. Her er det ulike typer hudceller som avstøtes på overflaten, som hudflass. Disse hudcellene dannes i overgangen mellom overhuden og lærhuden, og på samme sted finnes også pigmentcellene som gir huden farge.
Lærhuden (dermis) består av et fastere bindevev som gir huden elastisitet i tillegg til ulike celler med ulike funksjoner (T-celler, dendrittiske celler, makrofager og mastceller) samt hårsekker og svettekjertler.
Underhuden (subkutis) består av fettvev og løst bindevev og har en viktig isolerende funksjon.
Atopisk hud
Mellom 25 og 50 prosent av de som har atopisk eksem har en endring i et gen som kalles profilaggrin. Profilaggrin dannes i overhuden og brytes ned til filaggrin som utgjør en viktig del av hudbarrieren.
Hvis du har endring i dette genet vil du se at huden lettere taper væske til omgivelsene og at overhuden blir tørrere slik at beskyttelsen mot bakterie, virus og sopp blir dårligere. Den tørre huden klør, sprekker lett og det oppstår sår. Kløe kan gjøre lærhuden mer åpen for hudirriterende stoffer og dermed kan allergener lettere trenge inn via huden og gi en allergisk reaksjon.
Atopisk hud har naturlige svingninger mellom gode og dårlige perioder. Huden kan være tørr, irritert og kløende, og barrierefunksjonen blir svakere. Det fører til at vannavgivelse fra huden øker og fremmede stoffer som såpe, kremer, forurensing og kjemikalier trenger lettere inn i huden.