Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
bilde av ull-gensere
Foto: Shutterstock

Ull – gull eller tull?

Er ulla for alle når kulda setter inn, også for barn med atopisk eksem?

Lang tradisjon med ull

I vårt vinterkalde land er det tradisjonelt sett ull som gjelder når gradestokken kryper nedover. Ull er et materiale med en lang tradisjon i Norge, som fortsatt brukes mye og som har fantastiske kvaliteter.Det eldste ullplagget vi har funnet her til lands er hele 1700 år gammelt. Ull varmer, puster og man blir ikke kald selv om man blir våt eller svett.

Er ullklær egnet for barn som har atopisk eksem?

Hudlege Teresa Berents ved Oslo Universitetssykehus til bladet Hud & Helse:

Ull rett på huden kan være problematisk for denne gruppen. Det kan føre til utbrudd eller forverring av utbrudd. Vær oppmerksom på at ullklær innerst mot huden hos små babyer med utslett, kan skape irritasjon, spesielt hos de som er sårbare.

Prøv deg fram med barnet ditt

Ull kan ha forskjellig kvalitet og tykkelse på fibrene, noe som har stor betydning for om barnet tåler ull-plagget. Noen barn med atopisk eksem kan bruke fin, bearbeidet ull rett på huden, mens andre ikke kan bruke ulltøy i det hele tatt. En amerikansk studie viser at merinoull tåles bedre av barn med atopisk eksem enn andre typer ull.

Noen barn er så sensitive at de ulla kan trigge eksemet gjennom tykke lag med bomullsklær uttaler hudlege Teresa Berents.

Mange syns ull klør og vil av den grunn ikke har ull innerst. Ull trekker fuktighet ut av huden og vil etterlate huden tørrere enn i utgangspunktet. Har man tørr eller atopisk hud er det ugunstig.

Vi erfarer at det gis ulike råd angående bruk av ull inn mot huden. Helsesykepleiere og småbarnsforeldre i Finnmark vi har vært i kontakt anbefaler ikke ull direkte på huden, men i ett eller flere lag utenpå bomull, silke eller bambus.

Lanolin

Ull inneholder lanolin som er et fettstoff fra sauen. Lanolin kan gi kontaktallergi. Det er svært sjelden, men forekommer. Ved allergi kan man ikke bruke ull eller kremer med lanolin. Alpakkaull inneholder svært lite lanolin så noen tåler den bedre.

Ullas egenskaper

Ull er helt unikt materiale, med mange fantastiske kvaliteter. Ulla isolerer mot kulde og varme, den kan ta opp 35-40 prosent fuktighet før den kjennes fuktig. Den holder derfor veldig godt på varmen. I tillegg har den styrke og spenst, den kan filtes sånn at den gjøres vannavstøtende og gir slitesterke plagg som kan brukes gang på gang! Ull fra norsk hvit sau har mye krus i seg noe som gjør at den isolerer ekstra godt. Kort sagt er ull et materiale med utrolig mange gode egenskaper.

Nye stoffer istedenfor ull

Selv om ull er anbefalt som førstevalget mot kulde og fuktighet her til lands, har det kommet andre typer stoffer som kan prøves ut. To av disse er bambus og silke. De inneholder glatte fibre som er gode på å transportere fukt og samtidig holde på varmen. I tillegg vil ikke fibrene så lett irritere huden. Det er også mulig å få dobbeltvevde plagg med en blanding av ull og silke, der silkestoffet er inn og ull ytterst. Fleece fungerer også for mange, men hos andre kan det derimot trigge eksemet. Uansett er det viktig å huske på at når det er kaldt ute, anbefales det lag på lag med plagg innerst som holder huden tørr.

Informer barnehage, skole, SFO, helsestasjon og andre rundt barnet

Et godt råd er å informere alle rundt barnet om utfordringer med klær og atopisk eksem. Erfaringsmessig vil det forhindre misforståelser og ubehagelige situasjoner.

Norsk ull er i en særklasse

I motsetning til store deler av verdens tekstilindustri, så er den norske ulla miljøvennlig, kortreist og et etisk godt produkt. Sauen er vokst i et kaldt klima og et rent miljø, med lite sykdom og bruk av sprøytemidler, og dette gjør den svært miljøvennlig. Norge er også det eneste landet som har nasjonal klassifisering av ulla.

Les Tips og råd ved atopisk eksem

Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem

Mer om eksem og kulde

Gutt og far leker i snø

Eksem og kulde

Ved kulde og lav fuktighet i luften (tørt klima) vil huden raskere tørke ut fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten.