Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Eggallergi

Egg er en av de vanligste årsakene til matallergi hos barn. Allergien kan oppstå allerede fra spedbarnsalderen og symptomene kan variere både i intensitet og form.

Definisjon

De aller fleste eggallergikere er barn. En norsk studie viser at omtrent 1,6 prosent av alle barn i alderen 2,5 år har symptomer på allergi når de spiser egg. De fleste barn utvikler etter hvert toleranse slik at de tåler egg i voksen alder.

Toleranseutviklingen starter gjerne med at de tåler varmebehandlet, kokt og bakt egg i mat. Snakk med legen om hvor ofte du bør sjekke om barnet fortsatt er allergisk.

Rundt 0,2 prosent av den voksne befolkningen har eggallergi.

Årsak

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg eggeproteiner vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer.

Les mer om allergi

Både eggeplommen og eggehviten inneholder proteiner som kan forårsake allergier, men allergi mot eggehvite er vanligst.

Det er proteinet ovalbumin (eggalbumin) i eggehvite som oftest forårsaker den allergiske reaksjonen. Ovalbumin er varmefølsom og endrer struktur ved oppvarming. Derfor tåler noen varmebehandlet, bakt og stekt egg.

Fiskeeggene som er i rogn består av helt andre proteiner og utgjør ingen risiko selv om du har allergi overfor fugleegg.

Symptomer

Symptomene på eggallergi oppstår ofte umiddelbart etter inntak av egg eller produkter med egg i, men hos noen kan det ta flere timer før symptomene viser seg.

De mest følsomme eggallergikerne kan også reagere på damp fra steking og baking med egg.

Mage/tarm- og hudsymptomer er vanlige, men astma og anafylaktisk sjokk forekommer også.

Les mer om allergi og allergiske reaksjoner

Undersøkelse

En allergitest er et hjelpemiddel for legene for å finne ut om du har allergi og hva du er allergisk mot.

Vanligvis kan fastlegen avklarer om du har allergi ut fra de symptomene du har og eventuelt supplere med en prikktest eller blodprøve. Testen måler forekomsten av spesifikt IgE, en type protein som blir produsert av immunsystemet i kroppen og som er det primære antistoffer som er ansvarlige for allergiske reaksjoner.

Når svaret på testen er klart vil legen sammenligne symptomene du har hatt med resultatet av testen.

  • En positiv test behøver ikke bety at du er allergisk.
  • En negativ test kan også innebære at du ikke har blitt testet for det allergenet som du faktisk er allergisk mot.

Det er viktig at du får en korrekt diagnose slik at du kan få riktig behandling. Legen skal også gi deg god veiledning med nyttige hverdagsråd som letter symptomene, gjør hverdagen enklere og gir deg bedre livskvalitet.

Selv om du ikke har allergiske plager kan du teste positivt på ett spesielt allergen. Derfor er det viktig at prøveresultatet tydelig kobles til eventuelle symptomer før du får eventuell behandling.

Få mer informasjon om allergitesting og diagnoser.

Behandling

Den eneste behandlingen mot eggallergi er å unngå egg og produkter med egg i. Det finnes ingen medisiner eller annen behandling som kurerer eggallergi eller forebygger en allergisk reaksjon.

Matvarer som ofte inneholder egg er blant annet

  • kjeks og kaker
  • sufflé
  • gratenger
  • pasta
  • mousse
  • pai
  • sauser
  • dressinger
  • desserter
  • majones
  • remulade

Penslet bakverk, iskrem, likør, farse av kjøtt og fisk samt panerte retter kan også inneholde egg.

Kryssreaksjon mellom egg fra ulike fuglearter er stor. Derfor bør du unngå alle typer egg hvis du har eggallergi. Er du ekstra følsom kan det hende du også reagerer på kjøtt fra kylling og andre fjærkre.

Vit hva du spiser!

For eggallergikere er det ekstra viktig å vite hva maten inneholder. Hvis et produkt eller en rett inneholder egg skal det stå på varedeklarasjon eller ingredienslisten. Hvis du spiser på café eller restaurant skal det tydelig merkes hvis maten inneholder egg.

Husk at egg kan skrives på så mange måter; egg, eggehvite, eggeplomme, eggepulver, ovalbumin, albumin eller lysosym (E 1105).

For lettere å lese og forstå varedeklarasjonen er det greit å vite litt om selve merkeregelverket.

Ikon informasjon

Råd og advarsler til forbrukere
Her får du informasjon om trygg mat: https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere

Behandling ved allergisk sjokk

Bruk av vanlig allergimedisin som inneholder antihistaminer kan dempe symptomer og tegn på mild eggeallergi. Medisinen vil imidlertid ikke være nok for å slå tilbake en kraftig allergisk reaksjon (anafylaksi).

Hvis du selv eller noen i nærheten av deg får et allergisk sjokk (anafylaktisk sjokk) krever det rask behandling:

  • Gi en adrenalininjeksjon (sprøyte) så fort som mulig
  • Ring 113!

All annen behandling som antihistamin og kortison virker langsommere og skal brukes etter adrenalininjeksjonen.

Ved alvorlig allergi vil lege vurdere om du har behov for å ha en egen adrenalinsprøyte som du kan sette på seg selv (EpiPen / Jext) .

Har du eller barnet ditt fått resept på adrenalinsprøyte er det viktig at dere får opplæring i hvordan den skal brukes og at dere sørger for alltid å ha den tilgengelig. Det kan være greit å gi opplæring også til omsorgspersoner og andre i nær familie samt barnehagen og skolen. Pass på at holdbarheten er minst ett år når du henter sprøyten på apoteket, og at du får en ny sprøyte når den er gått ut på dato.

Vaksiner og eggallergi

I MMR-vaksinen er komponentene dyrket på kyllingembryo / kyllingfosterceller i kultur. Spormengdene av egg er så små at det ikke utløser allergisk reaksjon. I følge internasjonale retningslinjer anbefales det at alle barn får MMR-vaksine som vanlig hos helsesøster. Etter all vaksine er det alltid observasjonstid med adrenalinberedskap hos helsesøster. 

Kilder

  1. Eggesbø M, Botten G, Halvorsen R, Magnus P.: The prevalence of allergy to egg: a population-based study in young children. Allergy. 2001 May;56(5):403-11.
  2. Folkehelseinstituttet: Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge
  3. Livsmedelverkets allergiinformation nr 11, 2010: Ägg och kycling- och hönskött