Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Skalldyr
Foto: Shutterstock

Merking av allergener i mat

En rekke matvarer kan fremkalle allergiske reaksjoner. Hos noen personer kan det gi alvorlige- og i enkelte tilfeller livstruende reaksjoner.

Merking av allergener i maten er svært viktig

Den eneste behandlingen for en med matvareallergi, er å ikke spise de matvarene som inneholder de aktuelle ingrediensene. 

For at de som er allergiske eller intolerante enkelt skal kunne finne ut om maten inneholder ingredienser de ikke kan spise, er det laget en liste over ingredienser som alltid skal merkes dersom de inngår i et produkt

Mattilsynet har laget en oversikt over ingredienser som alltid må merkes fordi de kan gi allergiske reaksjoner eller intoleranser, og eksempler på vanlige matvarer med disse ingrediensene. Husk at allergener også kan være ingredienser i en del kosttilskudd og helsekostprodukter.

Allergener skal stå med fet skrift eller i kursiv skrift i ingredienslisten. I tillegg skal også matvarer som ikke er pakket inn være tydelig merket med allergener.

Det er de som produserer eller importerer matvarene som har ansvar for at maten er merket slik regelverket sier.

Kornslag som inneholder gluten: 

  • hvete
  • rug
  • bygg
  • havre
  • spelt
  • korasanhvete o.l. 

Disse kornslagene finner du ofte i mat som inneholder mel, slik som krutonger, brød og bakervarer, kaker, couscous, bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, sauser og supper. Kornslaget må deklareres, men det er opp til produsenten om gluten angis i tillegg.

Skalldyr

  • krabbe
  • hummer
  • reker
  • krill
  • kreps
  • scampi o.l. 

Skalldyr finner du ofte i salater. Disse ingrediensene kan også finnes i skalldyr- og fiskeretter, i wokretter, sauser og lignende til bruk i thairetter. Krill finns i visse typer omega 3 tilskudd og helsekostprodukter.

Egg

Egg finner du ofte i kaker, majones, sufflé, pasta, paier og noen kjøttprodukter, sauser, desserter og matvarer som er penslet med egg. Lysosym E-1105 brukes i visse typer ost. De er da merket med egg. 

Fisk

Fisk finner du ofte i skalldyr og fiskeretter, leverpostei, salatdressinger, tapenade, cæsardressing, buljong og i Worcestersaus.

Peanøtter

Peanøtter finner du ofte i kjeks, kaker, desserter, sjokolader, iskrem, peanøttolje, peanøttsmør, asiatiske og orientalske retter. 

Soya

Soya finner du i tofu, miso, tempeh, soyasaus, soyadrikker og soyamel og lignende. Soya brukes også i noen desserter, iskrem, kjøtt- og fiskeprodukter, sauser, supper og vegetarprodukter.

Melk

Melk finner du i smør, ost, fløte, iskrem, desserter, melkepulver, yoghurt, bakverk, supper og sauser og lignende. Noen matvarer er penslet med melk.

Nøtter

  • mandler
  • hasselnøtter
  • valnøtter
  • cashewnøtter
  • pekannøtter
  • pistasjnøtter
  • paranøtter
  • macadamianøtter

Du finner ofte nøtter i brød, kjeks, småkaker, desserter, iskrem, sjokolade, marsipan, nøtteoljer og sauser. Mandelflak brukes i asiatiske retter. Det skal oppgis hvilken type nøtt som er tillsatt

Selleri

Dette inkluderer stangselleri (stilkselleri), og blader, frø og rot (knoll) av selleriplanten. Selleri finner du ofte i krydder og krydderblandinger, salater, noen bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, supper, dressinger og buljong.

Sennep

Dette inkluderer sennep, sennepspulver og sennepsfrø. Du finner ofte sennep i bearbeidede kjøttprodukter, curryretter, marinader, salatdressinger, sauser og supper.

Sesamfrø

Sesamfrø finner ofte du i brød, vegetarretter, godteri, knekkebrød, kjeks, hummus, sesamolje, sesammel og tahini (sesampasta).

Svoveldioksid og sulfitter

Sulfitt brukes ofte til konservering av frukt og grønnsaker (inklusive tomat), og i noen kjøttprodukter, så vel som i brus, juice, vin og øl.

Lupin

Dette inkluderer lupinfrø og lupinmel, og kan finnes i noen typer brød, bakervarer, mel, vegetarprodukter og pasta.

Bløtdyr

  • muslinger
  • snegler
  • blekksprut
  • blåskjell
  • kamskjell
  • østers
  • hjerteskjell
  • kråkeboller
  • akkar
  • kalamari
  • sjøsnegler o.l. 

Du finner ofte bløtdyr som en ingrediens i fiske- og skalldyrkraft, i supper, marinader, sauser og i fisk- og sjømatkrydder.