Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Sitrusallergi

Allergier for sitrusfrukter er sjeldne, men de forekommer. Siden sitrusfrukt ikke utgjør en veldig stor del av det norske kostholdet er det ikke vanskelig å ha et godt kosthold uten disse fruktene.

Årsak

Det er proteinet i frukten man reagerer på når man har en allergi. Les mer her om hva som skjer ved allergi

Sitronsyre, E 330, er et konserveringsmiddel, vanligvis kunstig fremstilt. Det tilsettes i juice av sitrusfrukter, for å oppnå lengre holdbarhet og gi smak. Denne er ikke et allergen og forårsaker ikke en allergisk reaksjon, men kan forårsake irritasjon i hud og munn, og hos noen mageproblemer. Moderate mengder kunstig sitronsyre tåles også ved atopisk eksem. Sitronsyre kan være fremstilt fra sitrusfrukter. De aller fleste tåle både kunstig og naturlig sitronsyre. Her må den enkelt sitrusallergiker må prøve seg frem og se m de reagerer på sitronsyre.

Mange pollenallergikere reagerer på sitrus med oralt allergisyndrom, (OAS). Spesielt gjelder dette personer som er allergiske mot gresspollen da denne kan kryssreagere på sitrus, kryssallergi.

Les mer: Kryssreaksjoner ved allergi

Det finnes ikke mye informasjon om hvor mange som opplever en allergi mot sitrusfrukter, men det er dokumenterte tilfeller av personer som har en alvorlig anafylaktisk reaksjon på appelsiner og andre sitrusfrukter. Det er også sett tilfeller av allergi og anafylaksi på appelsiner og grapefrukt etter at man har trenet / drevet fysisk aktivitet kort tid etter inntak.

Ulike typer sitrus

Den vanligste av sitrusfruktene er appelsin, klementin, grapefrukt, lime og sitron, men det finnes ulike og noe mer ukjente frukter i samme "familie" bla: Kumquat, mandarin, pomelo, pomerans, sweetie (en krysning mellom pomerans og grapefrukt), ugli og limequat. Se www.frukt.no

Symptomer

Symptomene ligner på andre matallergisymptomer. Som ved de fleste typer matallergier, kan man få reaksjoner av ulik alvorlighetsgrad, fra mild til alvorlig. Reaksjonene kan komme direkte etter inntak av sitrus, eller det kan gå timer før de oppstår. For noen kan berøring av sitrusskall eller det å være i samme rom når sitrusfrukten skrelles gi symptomer.

Symptomene kan komme lokalt på huden som:

  • intens prikking og kløe i lepper, tunge og hals
  • rødme og mild hevelse i lepper og tannkjøtt

Disse symptomene kalles oralt allergisyndrom. Personer med OAS som har reaksjoner på sitrusfrukter, kan vanligvis spise fruktene når de er tilberedt. Disse rasjonene kan oppstå når som helst i livet, også etter å ha spist sitrus i mange år uten problemer.

Personer som er allergiske mot skallet fra sitrusfrukter kan oppleve symptomer på kontaktdermatitt hvis de kommer i kontakt med skallet eller med sitrusfrukter.

Symptomene kan være:

  • rød og hoven huden
  • følelse av hud som brenner
  • kløe
  • tørr, skjellete, flakete hud, eksem
  • blemmer

I sjeldne tilfeller kan sitrusallergi forårsake en systemisk allergisk reaksjon, anafylaksi, som i verste fall kan være livstruende.

Symptomer på anafylaksi:

  • varmefølelse og generell uvelhet
  • vablete utslett (elveblest,urtikaria)
  • rødme i huden, hevelse i leppene, tungen eller svelget,
  • tung pust, heshet,
  • kvalme, oppkast, diare
  • blodtrykksfall
  • svimmelhet etterfulgt av bevissthetstap

Behandling

Ved matallergi er behandlingen å unngå den maten man ikke tåler og ved intoleranse kan det være nok å redusere på inntaket. Dette gjelder også for sitrus.

Hvis du tror at du eller noen i familien din er allergisk eller følsom for sitrus, kan elimineringsdiett være nødvendig.

Unngå:

  • rå sitrusfrukter og sitrusfruktjuice
  • unngå umoden eller ferskt plukket sitrus. Umoden sitrus kan være mer irriterende enn modnet frukt
  • unngå sitrusfruktfrø og skall
  • sjekk etiketten når du kjøper andre typer juice da sitrusjuice kan være iblandet
  • spør alltid om ingrediensene når du spiser mat andre har tilberedt
  • sjekk søtsaker og kosttilskudd, spesielt vitamin C-kosttilskudd, dersom du er så følsom at små mengder gir symptomer

Forebygging

Reaksjoner forebygges ved å unngå sitrus eller redusere inntaket. Har du en allergi bør du alltid lese ingredienslisten for å være sikker på at maten ikke inneholder sitrus.

Råd og tips:

  • Noen reagerer på duften av sitrusfrukten når den ligger åpent i rommet. Da kan du oppbevar sitrusfrukten i kjøleskapet og ev. i boks eller pose
  • Hvis noen reagere ved skrelling av sitrus kan du gå i et annet rom, luft og  pakk inn skrellet før det legges i søpla. De fleste tåler at du spiser sitrusen i deres nærvær
  • Hvis du skal ha med sitrusfrukt på jobb eller barnet ha med i skole / barnehage, og du vet at noen reagere allergisk der, kan du skrelle frukten hjemme og ta den med i en f. eks boks
  • Skjær appelsinen i små biter og la barnet spise med gaffel,  irritasjon fra fruktsyren kan reduseres
  • Smøre barnet rundt munnen med vaselin, før sitrus inntas, for å beskytte huden mot fruktsyren. Etter måltidet vask huden rundt munnen og vask hendene

Tilrettelegging ved matallergi

Diagnose

At du selv følger med og registrer reaksjonene kan være en god hjelp for legen ved diagnostisering av allergi for sitrus.

  • Hva spiste du, mengden, reaksjoner, hvor lang tid gikk det før du reagerte og evt. tiltak.

Les mer om allergitesting