Har du pollenallergi kan du fortsatt være aktiv i pollensesongen!
Å være i fysisk aktivitet når kroppen hangler er utfordrende. Pollenallergi gjør at man kjenner seg trøtt og uopplagt, nyser og får rennende eller tett nese og kløe i øynene. Da skal det viljestyrke til for å orke å tenke på å ta på seg treningsklær for å gjennomføre ei økt.
Ved å tenke alternative treningsmåter og steder, vil det for de aller fleste være mulig å vedlike holde formen eller imøtekomme helsemyndighetens anbefalinger for aktivitet som gir helsegevinst.
Tilpasset allergimedisin er avgjørende
For å fortsette å trene og være fysisk aktiv i hverdagen, er det viktig å ta medisiner som demper allergisymptomene. Bruk medisiner som er tilpasset deg. Husk at det kan være krevende å finne fram til riktige medikamenter, men det vil være verdt tiden du må bruke.
Det er også lett å slurve med medisineringen på dager med lite pollen, men for at du skal ha best effekt, må du ta dem hver dag.
Dette kan du gjøre for å redusere plagene til et minimum
- Rolig og lang oppvarming åpner luftveiene.
- Tren roligere en periode, gå en tur istedenfor jogging/løping.
- Tren innendørs på et senter, i basseng eller i en sal.
- Tren heller på steder som ikke er like utsatt for pollen, f.eks. ute ved sjøen og på fjellet.
- Bruk solbriller ved aktivitet ute.
- Tren ute i regnvær eller på kvelden eller tidlig morgen når pollenspredningen er minst.
- Lytt til kroppen og ikke press deg for hardt.
- Ha alltid med deg hurtigvirkende astmamedisin om du har astma.
Astma kan plutselig oppstå
Ved hard trening puster vi opptil åtte til ti ganger i forhold til når vi er i ro. Pollenmengden vi trekker inn øker tilsvarende. Det er forklaringen på at de som ellers ikke får pustebesvær av astmatisk type kan få astmasymptom i pollensesongen.
Pollen og astma
Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?