Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Ofte stilte spørsmål og svar om allergen immunterapi (AIT) tidligere allergivaksinasjon

Her får du svar på de vanligste spørsmålene om allergen immunterapi.

Allergen immunterapi (tidligere kalt allergivaksinasjon og hyposesibilisering) er en behandling som gjør kroppen i stand til å tolerere det man i utgangspunktet er allergisk mot.

13 vanlige spørsmål og svar om allergen immunterapi

1: Hvem er behandlingen egnet for?

Ved bjørk- og gresspollenallergi er allergivaksinasjon aktuelt hvis man fortsatt har plagsomme symptomer til tross for en best mulig tilpasset medisinering eller opplever mye symptomer ved bruk av allergimedisin.

Man bør også vurdere vaksine hvis man i tillegg til pollenallergien begynner å få plager fra lungene som hoste og tetthet i brystet.

2: Hvor dårlig bør man være for at AIT skal være aktuelt?

Dersom du vanligvis har mye plager i pollensesongen til tross for at du har prøvd ut det meste av de tradisjonelle allergimedisinene, kan du be legen din vurdere om du er en aktuell kandidat for vaksinasjon.

Hvis symptomene går ut over daglige gjøremål og påvirker jobb og skole, så bør man spørre seg selv om man har motivasjon til å begynne med en slik behandling.

3: Kan dere beskrive hele behandlingsforløpet?

Ved AIT mot pollen vil hele behandlingen ta 3 år.

Oppstart for bjørk er september til januar, og september til mars i Nord-Norge. For gress er det oktober til april, såfremt det ikke foreligger samtidig trepollenallergi (or, hassel eller bjørk).

I starten går man ukentlig i 7–8 uker for å få sprøyter og deretter hver 8. uke. Det kan vaksineres mot flere allergier samtidig.

4: Hvorfor må man ta så mange sprøyter over så lang tid?

De første 7–8 ukene blir dosen man får i sprøytene gradvis justert opp, ut fra et standard skjema. Sprøytene inneholder det du er allergisk mot og for at kroppen skal få tid til å tolerere dette, gjøres det over lang tid. Dette kalles oppdoseringsfasen. Deretter begynne vedlikeholdsfasen.

Ikke alle kommer i mål i oppdoseringsfasen og noen få må avbryte behandlingen på grunn av bivirkninger.

5: Er det noen nedre aldersgrense?

Barn under fem år anbefales ikke AIT fordi allergi- og astmadiagnostikk kan være vanskelig. Behandlingen krever motivasjon og forståelse for at man må ta mange sprøyter. Det er derfor en fordel at barnet ikke er for lite.

6: Hvor mye koster det?

Allergen immunterapi refunderes etter blåreseptforskriftene.

7: Må jeg ta sprøyte?

AIT kan også gis i form av tabletter eller dråper.

8: Kan jeg få AIT hos fastlegen?

Det er noen få fastleger i Norge som har kompetanse til å gjennomføre AIT med sprøyter og med smeltetabletter. De fleste som skal gjennom AIT med sprøyte blir henvist til spesialist enten privat eller på sykehus.

AIT med tabletter mot bjørk, gress og husstøvmidd og er det derimot flere og flere fastleger som har begynt å forskrive etter at de nye vilkårene ble endret og de fikk denne muligheten for noen år siden.

9: Er det lang ventetid for å få time etter henvisning?

Det vil varierer hvor i landet man bor. Sjekk opp allergiutredning på Fritt behandlingsvalg.

10: Hva er bivirkningene?

I starten av sprøytebehandlingen (oppdoseringsfasen) er det ikke uvanlig å få bivirkninger som kløe på stikkstedet, i håndflaten og andre steder på kroppen. Noen kan få irritasjonshoste, utslett eller lett pustebesvær. Man kan også føle seg trøttere enn vanlig.

Ved bruk av tabletter eller dråper er kløe/ubehag i munnhule og svelg og magesmerter de mest fremtredende. Symptomene vil vanligvis forsvinne etter de første ukene.

11: Er AIT farlig, siden man må sitte på legekontoret en stund etter den er tatt?

Mer alvorlige symptomer som veldig tung pust eller allergisjokk kan forekomme, men er sjeldent.

Risikoen for alvorlige reaksjoner er størst rett etter at sprøyten er satt. Derfor er det viktig å vente i minst 30 minutter på legekontoret hvor de har beredskap til å håndtere slike reaksjoner om de skulle oppstå.

12: Noen forholdsregler man bør ta etterpå?

Det anbefales å unngå hard trening i ett døgn etter at vaksinen er gitt.

13: Kan jeg bli vaksinert mot katt eller hund for å beholde eller gå til anskaffelse av kjæledyr?

Nei, allergen immunterapi gir ikke tilstrekkelig beskyttelse til å bo med det dyret man i utgangspunktet er allergisk mot. De som utsettes for pesldyrallergener i skole, barnehage, jobb og kan a nytte av behandlingen for å lette symptomene i hverdagen.

Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem