Tørr hud
Tørr hud i godt voksen alder er et vanlig problem, men kan også være et symptom på at noe er galt og bør utredes.
Huden er vårt største organ og har mange viktige oppgaver. Den skal holde på fuktigheten så vi ikke tørker ut og beskytte oss mot ytre påvirkning. Den skal også være et lager for vann, fett og blod, regulere kroppstemperaturen og danne vitamin D.
Huden er et viktig sanse -og kommunikasjonsorgan og ikke minst en viktig del av vårt immunforsvar. Vi bør derfor stelle godt med huden for å bevare den best mulig, ikke minst for å forebygge hudproblemer som tørr hud.
Tørr hud er et stort og utbredt problem her i Norge og så mange som 70 prosent 1 av den voksne befolkning har tørr hud. Når huden er tørr blir barrieren svekket og vi blir mer mottagelig for fremmende stoffer som allergener og mikroorganismer, disse kan trenge inn i huden og skape problemer som infeksjoner og eksem.
Vanlige årsaker til tørr hud:
- Klima – kulde, tørr luft, soling.
- Dårlig ernæring og lavt væskeinntak.
- Hyppig kontakt med vann og såpe.
- Huden blir naturlig tørrere med økende alder.
- Strålebehandling og cellegift.
- Andre hudsykdommer, Sjøgrens syndrom og visse typer kreft.
- Arv.
Tørr hud i voksen alder
Tørr hud – hva trigger og hvordan pleie huden i voksen alder? Det er vanlig at huden blir tørrere med alderen. Her får du god råd av eksperter om hvordan du selv kan ta vare på huden din.
Eldre er ekstra utsatt. Hele 85 prosent 2 over 65 år har tørr hud.
Når vi eldes går talgproduksjonen i huden ned og vi får mindre fettstoffer i huden som igjen reduserer hudens evne til å holde på fuktighet. Dette fører til tørr, skjør og uelastisk hud.
Tørr hud i seg selv er ikke noe problem, men kan oppleves plagsomt. Stramhet, irritasjoner og kløe er vanlig og så mange som 29 prosent 3 av eldre plages med kløe. For mange er kløe er stort problem og kan føre til nedsatt livskvalitet.
Kløe er et symptom og kan ha mange årsaker:
- Tørrhet – anses som vanligst 4.
- Inflammasjon eller betennelse i huden.
- Hudinfeksjoner.
- Allergi mot for eksempel pelsdyr og husstøvmidd.
- Urticaria eller elveblest.
- Atopisk eksem.
- Emosjonelt eller psykisk stress, glede og sorg.
- Bivirkning av legemidler.
- Diabetes, Anemi, lever eller nyresykdommer.
- Andre hudsykdommer.
Er man mye plaget med klø bør man utredes av lege for å finne årsaken.
Behandling av tørr hud
Oftest skyldes kløen kun tørr hud. Det behandles enkelt med rikelig med fuktighetskrem, god egenomsorg og bruk av skånsomme produkter.
- Bruk fuktighetskrem morgen og kveld og alltid etter kontakt med vann. Velg produkter tilpasset tørr og sensitiv hud og gjerne uten parfyme. Fuktighetskrem med urea/karbamid (5–10 prosent) eller Glyserol 20 prosent er best dokumentert 5. Karbamid binder hudens egen fuktighet. Det kan gi litt svie men dette er ufarlig. I begynnelsen kan blande karbamidkrem med krem uten karbamid for så gradvis å gå over til mer og mer karbamidholdig krem etter hvert som huden tolerer denne.
- På apoteket har de et stort utvalg av produkter og personale som kan gi gode råd. Finn en krem som passer for deg. Prøv de ulike produktene i apotek eller be om å få vareprøve med hjem. Velg alltid parfymefrie produkter.
- Å bruke en fuktighetskrem er noe de fleste er klar over, men hvordan man rengjør, dusjer og bader huden er det færre som tenker på, men dette er vel så viktig for å forebygge tørr hud.
- Ta kun korte dusj eller bad (maks 5 minutter) og unngå for varmt vann. Avslutt med å klapp-tørke huden forsiktig, unngå å gni.
- Velg et mildt rengjøringsprodukt som i tillegg til å rengjøre også virker pleiende ved å tilføre både fukt og fett. Er man ekstra tørr vil en dusjolje være et godt valg.
Les mer om Fuktighetsbehandling og valg av fuktighetskrem
Andre generelle råd:
- Smør regelmessig med fuktighetskrem.
- Unngå for høy innetemperatur og hold soverommet kaldt (varme kan forverre kløen).
- Unngå tettsittende klær, skarpe sømmer og tekstiler som kan fremkalle kløe.
- Sørg for tilstrekkelig væskeinntak.
Om du har tørr hud og kløe som ikke blir bedre ved hjelp av god egenomsorg og rikelig med fuktighetskrem bør du snakke med legen.
Har du spørsmål om atopisk eksem og tørr hud kan du kontakte LHLs rådgivningstjeneste
Rådgivning
LHLs rådgivingstjeneste kan bistå med faglig veiledning og råd.
Telefon 22 79 90 10
- Astma, allergi, inneklima og atopisk eksem: mandager kl. 12–15
- Kosthold og ernæring: Mandager kl. 17–20
- Hjerneslag: tirsdager kl. 12–15 og onsdager kl. 17–21
- Afasi: tirsdager kl. 17–20
- Fysisk aktivitet og rehabilitering: Onsdager kl. 12–15
- Lungesykdom: torsdager kl. 12–15
- Hjertesykdom: torsdager kl. 12–15
- Pasientombud: kontortid kl. 9–15
Kilder
- The survey was conducted by the market research firm YouGov. During the period of 13 – 25 May 2015 a total of 3010 CAWI interviews were conducted with men and women 18-74 years old, suffering from dry skin. Nordic Study
- Beauregard S and Gilchrest BA. A survey of skin problems and skin care regimens in the elderly. Arch Dermatol. 1987 Dec;123(12):1638-43.
- Farage M et al. Clinical implications of aging skin. Cutaneous disorders in the elderly Am J Clin Dermatol. 2009; 73-86
- Valdes-Rodriguez R, et al. Itch prevalence and characteristics in a Hispanic geriatric population: a comprehensive study using a standardized itch questionnaire. Acta Derm Venereol 2015; 95: 417–421
- Weisshaar E, et al. European S2k Guideline on Chronic Pruritus. Acta Derm Venereol. 2019 Apr 1;99(5):469-506