Dette er LHL
LHL er en medlemsbasert og ideell pasientorganisasjon med nærmere 54 000 medlemmer i lokallag, interessegrupper og nettverk over hele landet.
LHL jobber for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag, afasi og deres pårørende. Vi er over hele landet, med lokallag, interessegrupper og hjerneslag-nettverk.
LHL er en åpen og inkluderende møteplass for mennesker som støtter LHLs formål. Vi er partipolitisk uavhengig, livssynsnøytral og oppfordrer til mangfold.
Kontakt
Kontakt og ansatte
Oversikt over ansatte i LHL, kontaktinformasjon og nøkkelinformasjon.
Aktuelt
Norge rundt med LHL
Personlige historier og engasjement fra lokallagene, interessegruppene og nettverkene over hele landet.
Aktuelle saker
Pressemeldinger og aktuelle saker.
Vår historie - bedre folkehelse siden 1943
LHL ble etablert i 1943, siden da har vi kjempet for pasienters rettigheter og en bedre folkehelse. I 2023 var vi 80 år!
Profilmanual
Retningslinjer for bruk av logo, farger, profilelementer og maler.
Organisering og ledelse
LHL er en medlemsorganisasjon med demokratisk styringsstruktur. Det betyr, blant annet, at det er medlemmene som eier LHL. Overskudd i virksomheten kommer medlemmene og pasientene til gode i form av fortsatt drift og videreutvikling av nye tilbud.
Vårt ideelle formål er nedfelt i vedtektene som er besluttet av landsmøtet. Landsmøtet er LHLs høyeste beslutningsorgan. På landsmøtet deltar delegater valgt av hvert fylkesstyre, basert på vedtatt fordelingsnøkkel. Slik ivaretas vår demokratiske styringsstruktur. Sentralstyret styrer LHLs organisasjon og virksomheter i perioden mellom landsmøte.
LHL består av ca 54 000 medlemmer i 240 lokallag, 10 interessegrupper og 12 nettverk spredt over hele landet. Hver dag arrangeres aktiviteter som oppfyller LHLs formål, som treningsgrupper, kurs, samlinger, likepersonsaktiviteter, medlemsmøter og mye mer.
Politisk påvirkningsarbeid er også en viktig aktivitet som tjener vårt formål som ideell organisasjon.
Les mer om vår lokalpolitiske plattform.
Bedre folkehelse – siden 1943
14. oktober 1943 ble Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon (THO) stiftet, av initiativtaker Ragnar Strøm. Det var tre kvinner og to menn på møtet, og de bestemte at de skulle jobbe med tre saker: medlemsorganisering, krav om ettertrygd og bygging av yrkesskole. De ville bygge en medlemsorganisasjon for å få pasientmakt, de ville jobbe med politikk for å få en rettferdig og nødvendig trygd, og de ville bygge et tjenestetilbud til mennesker som trengte det.
Slik har det altså vært helt fra stiftelsesmøtet til LHL. Dette er en arv vi er stolte av å videreføre.
Mer om virksomheten
LHL Hjerneslag og Afasi og LHL Astma og allergi er en del av LHL, hvor medlemmer med interesser knyttet til disse områdene har sine demokratiske rettigheter ivaretatt gjennom LHLs medlemsorganisasjon. Hvert medlem i LHL er knyttet til et av våre lokallag over hele landet, og kan også være med i en av våre interessegrupper eller hjerneslag-nettverk.
1. januar 2023 ble Afasiforbundet i Norge del av LHL. LHL som allerede er Norges største brukerorganisasjon for slagrammede og pårørende, kan dermed styrke sitt samlede tilbud til disse og til personer med annen ervervet hjerneskade.
LHL er del av NCD-alliansen
NCD-alliansen samarbeider i kampen mot ikke-smittsomme sykdommer (NCD - noncommunicable diseases).
NCD-alliansen representerer de store sykdomsgruppene innenfor definisjonen ikke-smittsomme sykdommer: diabetes, kreft, psykiske lidelser, kroniske lungesykdommer og hjerte- og karsykdommer. Vi jobber for en bred og inkluderende folkehelsepolitikk, og et helhetlig syn på helse der fysisk og psykisk helse henger sammen.
NCD-alliansen består av Kreftforeningen, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Rådet for psykisk helse, Diabetesforbundet og LHL.
Pasientkontaktutvalget i Legemiddelindustrien
LHL er med i Pasientkontaktutvalget i Legemiddelindustriforeningen (LMI). Her deles relevant informasjon til og for pasienter og pasientorganisasjoner: informasjon om kliniske studier, hvem er egentlig legemiddelindustrien, legemiddelmangel og mye mer.
Mangfoldsplakaten
LHL har signert Frivillighet Norge sin Mangfoldsplakat.
Miljøfyrtårn
LHL er i gang med å bli sertifisert som Miljøfyrtårn.
Les mer om vår reise mot Miljøfyrtårn her
Miljøfyrtårn er et anerkjent og effektivt verktøy for sertifisering og miljøledelse, som hjelper virksomheter å lykkes med grønn omstilling.