Hjemmelaget grovt brød
Prøv å bake ditt eget brød. Disse brødene er grove og saftige, inneholder lite salt og holder seg ”ferske” flere dager i strekk.
-
Porsjoner: 2
-
Tidsbruk: Over 60 min
-
Vanskelighetsgrad: Medium
Ingredienser til 2 store eller 3 små brød
Ingredienser
- 1 liter lunkent vann
- 2 ss olje (raps eller oliven)
- 1 pk tørrgjær
- 2 dl helkorn (bygg eller hvete) som har ligget og svellet i litt lunkent vann i 2–3 timer
- 2 dl linfrø
- 2 dl kruskakli
- 2 dl havregryn
- 4 dl sammalt hvete grovmalt
- ca. 8 dl sammalt hvete finmalt
- Maks én ts salt
Slik gjør du
- Legg gjæren i en stor bolle, hell i litt vann og rør ut gjæren. Ha i resten av vannet og oljen. Ha deretter i helkorn (la vannet renne av først), linfrø, kruskakli, havregryn og salt. Rør deretter i melet.
- La deigen heve under et håndkle i 1/2–1 time. Elt ut deigen, ha den i to smurte brødformer, og la den etterheve i ca. 1/2 time. Stek deretter i ovnen på 190°C i ca. 50 minutter.
Næringsinnhold per porsjon
- Energi: 126 kcal
- Fett: 2,8 g (20 E%) (hvorav mettet fett: 0,3 g)
- Karbohydrater: 17,5 g (56 E%) (Hvorav sukkerarter: 0,7 g)
- Fiber: 5,3 g (8 E%)
- Protein: 4,9 g (16 E%)
- Salt: 0,2 g