Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hjertestans

Hjertestans oppstår når noens hjerte slutter å slå. Blodsirkulasjonen vil brått avta. Personen mister bevisstheten og slutter å puste.

Så hva gjør du da? Ring 113, rop etter mer hjelp, start hjerte- og lungeredning (HLR) og få noen til å hente nærmeste hjertestarter.

Hva er hjertestans?

Hjertestans betyr at hjertet plutselig slutter å pumpe blod. Noen har en hjerterytme hvor hjertet bare vibrerer, disse kan vanligvis startes igjen med en hjertestarter. Noen har et hjerte som står helt stille. Begge disse trenger hjerte- lungeredning. En hjertestarter kan avgjøre om hjertet trenger strømstøt eller ikke.

Tegn og symptomer
Hvis noen har hjertestans, kan de:

  • Være bevisstløse
  • Ikke puste normalt (pusten kan være langsom, gispeaktig eller lage unormale lyder)
  • Vise ingen bevegelser eller tegn til liv

Hva du bør gjøre hvis du finner noen som har falt om?

1. Start med å utføre en primærundersøkelse: Sjekk om personen reagerer. Åpne luftveiene. Sjekk etter normal pust og livstegn i maks 10 sekunder. Hvis personen er bevisstløs og ikke puster normalt, rop etter hjelp. Be en hjelper ringe 113 mens du starter hjerte- og lungeredning (HLR). Be hjelperen finne og hente en hjertestarter (AED) hvis det er tilgjengelig.
  • Hvis du er alene: Bruk høyttaleren på telefonen slik at du kan starte HLR mens du snakker med AMK-sentralen.

  • Forlat aldri den skadde for å hente en hjertestarter selv. Hvis noen andre er til stede, kan de hente hjertestarteren. Hvis ikke, vil ambulansen ha med seg en.
2. Start HLR. Sett deg på kne ved siden av personen. Plasser håndbaken (hælen av hånden) midt på brystet, på brystbeinet. Legg den andre hånden oppå den første og flett fingrene sammen. Sørg for at fingrene ikke berører ribbeina. Hold armene rette og len deg over personen.  
  • Trykk hardt ned på brystet, ca. 4-6 cm, og la brystet heve seg helt opp igjen mellom hvert trykk.

  • Trykk med en hastighet på 100-120 kompresjoner per minutt. Bruk rytmen fra sangen "Staying Alive" for å holde riktig tempo. AMK-sentralen vil også veilede deg om riktig tempo.
3. Fortsett med HLR - Etter 30 brystkompresjoner bør du ideelt sett gi to innblåsinger: Forbered for innblåsinger. Plasser én hånd på personens panne. Plasser to fingre fra den andre hånden under hakespissen for å åpne luftveiene. Klem igjen nesen med tommel og pekefinger på hånden som er på pannen, slik at munnen holdes åpen.
  • Gi innblåsinger - Ta et normalt åndedrag, plasser leppene tett rundt personens munn og sørg for en god forsegling. Blås inn til brystet hever seg. Dette skal ta omtrent ett sekund. Fjern munnen og la brystet senke seg naturlig. Gjenta en gang til.  Fortsett HLR - Utfør ytterligere 30 brystkompresjoner i et tempo på 100–120 kompresjoner per minutt, fulgt av to innblåsinger. Hvis du ikke kan gi innblåsinger, fortsett med kontinuerlige brystkompresjoner uten pauser.

  • Fortsett med HLR til:
    - Nødhjelp ankommer og tar over.
    - Personen viser tegn til liv og begynner å puste normalt.
    - Du er for utmattet til å fortsette – hvis du har en hjelper, bytt på hvert 1-2 minutt for å unngå å bli utmattet. Prøv å minimere avbrudd i kompresjonene.
    - En hjertestarter (AED) er klar til bruk.

    Husk at du får veiledning fra AMK-sentralen hele tiden.

4. Når hjelperen kommer tilbake med en hjertestarter (AED): Fortsett HLR: Be hjelperen slå på hjertestarteren og ta ut elektrodene (pads) mens du fortsetter med brystkompresjoner.

 

Forbered brystet: Hjelperen skal fjerne eller klippe opp klærne for å få tilgang til den skadde personens bare bryst. Tørk bort eventuell svette fra brystet for å sikre god kontakt mellom elektrodene og huden.

  • Følg instruksjonene fra hjertestarteren:

    Hjertestarteren vil gi tydelige stemmeinstruksjoner om hva du skal gjøre. Følg disse nøye, og stopp kompresjonene kun når hjertestarteren ber om det, for eksempel under en rytmeanalyse eller sjokk.

  • Husk at hjertestarteren er designet for å veilede deg gjennom prosessen, så hold deg rolig og lytt til instruksjonene. Fortsett med HLR som anvist, dersom det er nødvendig, etter at sjokk er gitt.

5. Slik plasserer du elektrodene (pads) på den skadde.

Fjern beskyttelsen på baksiden av elektrodene for å avdekke den klebende overflaten.

Første elektrode: Plasseres på høyre side av brystet, rett under kragebeinet.


Andre elektrode: Plasseres på venstre side av brystet, rett under og på linje med armhulen.

Sørg for at elektrodene sitter godt fast på huden for å sikre god kontakt. Følg hjertestarterens instruksjoner videre.

6. Hva du skal gjøre når hjertestarteren analyserer hjerterytmen.

Stopp HLR: Når hjertestarteren analyserer hjerterytmen, stopp HLR og sørg for at ingen rører personen.

Følg instruksjonene fra hjertestarteren:

Hjertestarteren vil gi visuelle og verbale instruksjoner. Følg disse nøye.


Hvis hjertestarteren sier at et sjokk er nødvendig:
Rop "ikke berør personen!" for å forsikre deg om at ingen berører personen.

 

Hjertestarteren vil be deg trykke på sjokk-knappen. Trykk på knappen når du blir instruert. Etter at sjokket er gitt, følg instruksjonene og fortsett med HLR i tre minutter før hjertestarteren analyserer igjen.

Hvis hjertestarteren sier at ingen sjokk er nødvendig:

Fortsett med HLR i tre minutter før hjertestarteren analyserer hjerterytmen på nytt.

Husk: Fortsett å følge hjertestarterens og AMK-sentralens veiledning til profesjonell hjelp ankommer eller personen viser tegn til liv.

7. Hva du skal gjøre hvis personen viser tegn til respons.

Observer tegn til respons: Tegn på respons kan inkludere hosting, åpning av øynene, tale eller at personen begynner å puste normalt.

Legg personen i sideleie (recovery position): Når personen er responsiv og puster normalt, legg dem forsiktig i sideleie for å holde luftveiene åpne og forhindre kvelning.

La hjertestarteren være tilkoblet:

Ikke fjern elektrodene. Hjertestarteren kan fortsette å overvåke personens tilstand og gi beskjed dersom det er behov for ytterligere tiltak.

Overvåk tilstanden:

      • Følg nøye med på personens pust og nivå av bevissthet.
      • Vær forberedt på å starte HLR igjen dersom personen slutter å puste normalt.

Fortsett å overvåk personen og følg instruksjonene fra AMK-sentralen til profesjonell hjelp ankommer.

Hjertestartere fra LHL

Her finner du de halvautomatiske hjertestartere med sikkerhetsbryter (sjokk knapp) som anbefales av LHL

Hjertestartere fra LHL

Hjertestarterkurs fra LHL

LHL Førstehjelp benytter kun instruktører på kurs som er sertifiserte av Norsk Resuscitasjonsråd (NRR).

Bestill kurs

Finn nærmeste hjertestarter

Det offentlige Hjertestarterregisteret gjør hjertestartere synlig i alle 113-sentralene og i appen Hjelp113

Hjertestarterregisteret 113.no