Hvis du har høye Lp(a)-nivåer, bør du ta skritt for å senke LDL-kolesterolet hvis det er høyt.
Noen studier tyder på at statiner kan øke Lp(a)-nivåene litt. Funnene er sprikende og usikre, og gir ingen grunn til å endre på å anbefale statiner på grunn av effekten medikamentet har på å senke LDL-kolesterol og redusere risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og sykdom i pulsårene lenger ut i kroppen. Hvis du har familiær hyperkolesterolemi eller sykdom i hjertets pulsårer, kan legen din i noen tilfeller anbefale også å ta medikamentet PCSK9-hemmere for å senke LDL-nivået ytterligere.
God regulering av tilstander som diabetes og høyt blodtrykk er også viktig for personer med høy Lp(a).
Reduksjon av Lipoprotein(a)
Det pågår studier på effekten av å redusere Lp(a) ved hendelser i hjerte- og pulsårer. Medikamenter som reduserer lipoprotein(a) er nå under utprøving og resultater forventes i 2024.
Medikamenter har vist en reduksjon av lipoprotein(a) på 35–90 prosent, avhengig av dosering og type. Disse nye medikamentene kan bli tilgjengelig i løpet av de nærmeste årene som et tillegg til annen kolesterolbehandling.
Analyser av studier med PCSK9-hemmere hos personer med hjerte og karsykdom viser at medikamentet reduserer Lp(a)-verdier med ca. 25 prosent, men om dette reduserer hendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag er ikke klarlagt. Så langt vet vi at sannsynligvis må mengden lipoprotein(a) reduseres betydelig for å oppnå effekt. Reduksjon av Lp(a) for å senke risiko for hjerte og karsykdom hos friske er ikke undersøkt.
Lipidaferese er en dialyselignende behandling som reduserer nivået av lipoprotein(a) og LDL-kolesterol. Behandlingen er tidkrevende og kostbar, men kan vurderes ved sterkt forhøyet nivå av lipoprotein(a) og tilbakevendende hjerte og karsykdom til tross for god kontroll av LDL-kolesterolet. I Norge er det svært få pasienter som behandles med lipidaferese på grunn av høyt Lp(a)-nivå