Angina behandles ved å gjenopprette eller bedre blodforsyningen til hjertemuskelen. Dette kan skje via medikamentell behandling, ved utblokking/PCI eller ved bypass-operasjon( ACB-operasjon).
Formålet er å gjenopprette eller bedre blodforsyningen til hjertemuskelen, og på denne måten redusere smertetendensen som er karakteristisk for tilstanden angina.
Nitroglyserin som sublingvaltablett eller spray
Alle anginapasienter får én eller flere typer hjertemedisin.
Nitroglyserin er vanligvis førstevalget, og finnes som sublingvaltablett, munnspray, langtidsvirkende tablett - eller plaster. Nitroglyserin kan tas enten for å forebygge, eller for å stanse et anginaanfall.
Sublingvaltablett/munnspray legges eller sprayes under tungen for rask virkning. Anginasmertene forsvinner gjerne etter ett til to minutter. Hvis effekten først kommer etter mer enn fem minutter er det neppe tilstanden angina som er årsaken til smertene.
Når nitroglyserin tas opp i blodet, kjenner mange en varmefølelse i hodet eller en bankende hodepine. Dette betyr bare at det virksomme stoffet er kommet over i blodbanen, og er ufarlig.
Dosen kan gjentas etter 5 minutter, men må ikke overstige 3 sublingvaltabletter eller spraydoser i løpet av 15 minutter. Dersom ikke smertelindring oppnås, søk legehjelp/113.
Betablokkere og calciumblokkere
Betablokkere er medisiner som kan være meget effektive til å redusere anginasmerter. De virker først og fremst ved å senke pulsen, og på den måten reduserer de behovet for oksygen til den arbeidende hjertemuskelen. I tillegg senkes blodtrykket.
Calciumblokkere har noe av samme måten å virke på, men er mindre hjertefrekvenssenkende enn betablokkere.
Blodfortynnende og blodtrykkstabletter
Andre medisiner som ofte kan være aktuelt å starte med er blodtrykksmedisiner, medisiner for å senke kolesterolet, og blodfortynnende medisin av typen acetylsalicylsyre.
Legemiddelbehandlingen bør kombineres med tiltak i forhold til kosthold, fysisk aktivitet og røykeslutt hvis man røyker.