Forebygging av hjerneslag
Det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for hjerneslag er å ha en sunn livsstil.
Livsstilsendringer kan bidra til å senke blodtrykket og kolesterolnivået, redusere risikoen for diabetes og gir rett og slett bedre helse.
Alder, kjønn, arvelige forhold og medfødte tilstander får du ikke gjort så mye med, men flere andre forhold kan du påvirke selv.
Det gjelder blant annet:
- blodtrykk,
- kolesterolnivå,
- fysisk aktivitet,
- kosthold,
- unngå røyking,
- unngå overdrevet forbruk av alkohol,
- unngå overvekt,
- redusere stressnivå.
Hvis du tidligere har hatt drypp eller hjerneslag, har hjerteflimmer eller diabetes bør du være ekstra oppmerksom.
Stump røyken!
Røyking bidrar til utviklingen av de kolesterolholdige avleiringene på innsiden av blodårene, øker hjertefrekvensen og blodtrykket, nedsetter oksygentilførselen til vevene, deriblant til hjernen, og øker blodets tendens til å levre seg og danne blodpropp. Dette kan stanse blodtilførselen til hjernen og gi hjerneinfarkt.
Hvis du røyker dobler du risikoen for å få slag. Stumper du røyken reduserer du risikoen.
Passiv røyking er også skadelig.
Risikoen for hjerneslag minsker ved aktivitet
Risikoen for hjerte- og karsykdommer, inklusiv hjerneslag, minsker hvis du er fysisk aktiv. Bare det å gå en halv time hver dag eller drive med annen form for litt regelmessig mosjon kan minske risikoen for hjerneslag.
Få tips om hvordan du kommer i gang med trening.
Sjekk blodtrykket
Høyt blodtrykk er den viktigste risikofaktoren for hjerneslag. Spesielt eldre mennesker bør gå regelmessig til fastlegen for å sjekke blodtrykket. Usunt kosthold, lite fysisk aktivitet og overvekt bidrar til denne risikofaktoren. For høyt blodtrykk gir vanligvis ingen symptomer, derfor kan det være vanskelig å vite om du har dette uten å foreta nettopp en sjekk hos fastlegen.
Sjekk kolesterolet
Høyt kolesterol øker faren for blant annet hjerneslag, derfor er det viktig å sjekke kolesterolnivået.
Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men vanligvis er det en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet.
Hjerte- og karsykdom og diabetes
Hjerteflimmer er en av de mest alvorlige risikofaktorer for hjerneslag. Oppsøke lege hvis du har en rask og uregelmessig puls.
Diabetes øker alvorlighetsgraden av innsnevringen av arteriene som følge av økt fettavleiring og hvor raskt dette utvikler seg.
Pass vekta
Hvis du er overvektig bør du gå ned i vekt. Overvekt og høyere nivåer av bukfett gir økt risiko for slag. Går du ned i vekt vil blodtrykket og risikoen for diabetes også gå ned, og dermed også sjansen for å få slag.
Hvis du har diabetes er det viktig at du kontrollerer blodsukkeret ditt regelmessig. Blodtrykk og kolesterolkontroll er også spesielt viktig for deg med diabetes.
Spis sunt
Svært mange har såkalt pre-hypertensjon eller mild hypertensjon, hvor blodtrykket ennå ikke er så høyt at man får medisiner mot det. Ved å gjøre endringer i kosthold og livsstil kan du forebygge at dette utvikler seg videre til høyt blodtrykk.
Et godt kosthold mot høyt blodtrykk består av:
- Lite salt.
- Mye frukt, bær og grønnsaker.
- Fiberrike, grove kornprodukter.
- Magre meieriprodukter.
- Nøtter og rene fiske- og kjøttprodukter.
Disse matvaregruppene inneholder naturlig lite salt (natrium) og sukker, men mye kalium, magnesium og kalsium, som er gunstig for blodtrykket.
Få flere nyttige tips om godt kosthold.
Bruk fastlegen din
Det er viktig at du oppdager om du har høyt blodtrykk, hjerteflimmer eller annen hjertesykdom, høyt kolesterol, eller diabetes slik at du kan få behandling. Fastlegen din vil gi deg råd og veiledning. Hvis du har behov for blodtrykkssenkende eller kolesterolsenkende midler, platehemmende behandling eller blodfortynnende medisin kan disse bidra til å redusere risikoen for at du får hjerneslag.
Ved siden av høyt blodtrykk og høyt kolesterol er hjerteflimmer (atrieflimmer) en av de viktigste risikofaktorene for hjerneslag. Hjerteflimmer kan føre til at blodet klumper seg i hjertet. Hvis en blodpropp løsner herfra og føres i blodstrømmen til hjernen, kan det forårsake hjerneinfarkt.
Blodfortynnende medisin kan være aktuelt for å forebygge at det dannes en slik blodpropp.
Du kan også forebygge hjerteflimmer ved å ha en sunn livsstil, hvor riktig kosthold, fysisk aktivitet og redusert stress har stor betydning. Hvis du får hjerterytmeforstyrrelse ved spesielle situasjoner, er det viktig å ta kontakt med din fastlege.
Hvordan forebygge et nytt hjerneslag?
Hvis du har hatt hjerneslag har du også større risiko for å få nye slag. For de aller fleste som har hatt hjerneslag i form av en propp (hjerneinfarkt) er det aktuelt med platehemmende eller blodfortynnende behandling, avhengig av årsaken. Det er også viktig med god blodtrykksbehandling og det anbefales å ta kolesterolsenkende medisiner.
Etter et hjerneslag er det avgjørende at du har en sunn livsstil.
Få nyhetsbrev fra LHL Hjerneslag og Afasi
Få oppdatert informasjon om hjerneslag og tips om hvordan leve med slag og afasi, samt annen informasjon om helse og livsstil.