Rosenkålgrateng
Rosenkål er kjent og kjært tilbehør til julematen. Her er en deilig vri som kan brukes som et alternativ til for eksempel fløtegratinerte poteter. Rosenkål inneholder blant annet vitamin A, C og kalium.
-
Porsjoner: 4
-
Tidsbruk: 40-60 min
-
Vanskelighetsgrad: Medium
Ingredienser
- 1 kg rosenkål, renset og skåret i to
- 1 ss myk margarin eller rapsolje
- 3 stk. sjalottløk, finhakket
- 2 ss hvetemel
- 4 dl helmelk
- 1 ts salt
- En klype muskat
- ½ ts tørket timian
- 2 dl hvitost
Slik gjør du
- Kok opp vann med salt i en stor kjele. Legg i rosenkålen i 3-4 minutter, til de så vidt er møre. Hell av kokevannet, og skyll rosenkålen med kaldt vann.
- Varm opp margarin eller olje, stek sjalottløken i ca. 5 minutter, til den blir myk. Tilsett mel og vend det inn med løken. Tilsett melken og rør mens det koker på svak varme i noen minutter til du får en tykk saus. Tilsett timian og muskat.
- Tilsett 2/3 av osten i sausen, og rør til osten er smeltet inn.
- Varm opp ovnen til 200°C.
- Tilsett rosenkålen i ostesausen. Ha alt over i en ildfast form. Strø resten av osten over. Stek formen i 25 minutter på 200°C til toppen er litt brun. La gratengen hvile i noen minutter før du serverer.
Næringsinnhold per porsjon
- Energi 226 kcal
- Fett 10 g
- Hvorav mettet fett 5,4 g
- Karbohydrater 14,2 g
- hvorav sukkerarter 10,2 g
- Protein 15,8 g
- Fiber 8 g
- Salt 1,5 g