Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Siri Nordhus
Foto: Heidi Løkken

Personlige historier

I både by og bygd finnes det mange rørende, inspirerende og viktige historier om personer med ulike opplevelser. Vi håper historiene kan gi lys og ny giv til andre i samme situasjon.

Kjell Myrdal

Mye sitter i hodet

Da Kjell fikk kols følte han at livet mistet mening. Han tok et kraftig oppgjør med seg selv og gikk fra å ikke klare noen ting til å knapt ha noen begrensninger. Nå holder han foredrag for å hjelpe andre med å forstå hva som må til!

Lunge
Karin Irene Steen

LHL har vært med meg hele livet

Helt siden hun var nyfødt har LHL spilt en viktig rolle i livet til Karin Steen i LHL Oslo. Det er en historie om tuberkulose, krigshistorie og tapperhet.

Lunge
Fra filmen Runenes hemmelighet, med Christin Unwod Dorga i midten

Christin klar med Runenes hemmelighet

Man skal leve ut sine drømmer her og nå, mener Sandnes-kvinnen. Den bevisstheten har bare blitt sterkere etter at hun som 35-åring fikk hjerneinfarkt (blodpropp) i lillehjernen og ble hundre prosent ufør.

Inspirasjon
Liv og Ove Hellvik utenfor deres bolig

Liv og Ove får sin belønning i smil

Gleden ved å hjelpe andre, og tilbakemeldingene de får, er drivkraften bak ekteparet Liv (68) og Ove Hellvik (70) sitt sterke engasjement.

#tavarepåhverandre
John Solheim på talerstolen

Med LHL i ryggsekken på medisinsk konferanse

I løpet av 5 dager hver høst så samles mer enn 20 000 leger, forskere, representanter for medisinsk- og farmasøytisk industri samt pasientforeninger i et enormt arrangement: ERS Congress.

Engasjement
Hilde Magelssen i kajakk

Hildes reise - fra slag til mestring

I 2016 kom en stille kvinne på slagkafe i Ski. I 2024 holder 54-åringen engasjerte innlegg som beveger salen. Hilde Magelssen og LHL Hjerneslag og Afasis historie går hånd i hånd.

Hjerneslag
Oda-Marie Muriaas

Slagpårørende som elleveåring

Da Oda-Marie Muriaas var elleve år stod hun i en krevende skolesituasjon. Men hverdagen skulle bli enda tøffere. Faren, Vegard Muriaas, fikk hjerneslag.

Pårørende
Julie og Alf Johannes

Hjerteinfarkt kan ramme hvem som helst!

Livet tar en brå vending når Alf ringer hjem til kona Julie og sier: «Hei, jeg har hatt hjerteinfarkt, har fått en stent og skal gå på medisiner resten av livet»

Hjerte
John og Anette Willemine Solheim

På sidelinjen

Å stå på sidelinja og se at den du er glad i blir syk er vanskelig, sier Anette Willemine Solheim. Hun er gift med John, som har IPF (idiopatisk lungefibrose), og vet godt hva hun snakker om.

Pårørende
PÅ FJELLTUR: Etter operasjonen kan Joachim endelig gå tur i fjellet uten å være redd for å kollapse.

Et helt hjerte!

Joachim er født med en sjelden hjertesykdom. Han trodde livet skulle ta slutt før fylte 30 år. Men takket være en donor skal et nytt hjerte sørge for at Joachim får leve!

Transplantert
Gry Sinnerud og datteren Benedicte sammen med sin hvite hest

- Hestene har reddet meg

Da Gry ble syk og datteren Benedicte ble ung pårørende var det en felles ting som reddet dem begge, nemlig to hvite hester.

Lunge
Eva Fjell trener med LHL Ullensaker

Å leve med kols

Eva Fjell, leder for LHL Ullensaker, lever selv med kols, og er opptatt av å øke kunnskapen om kols blant helsepersonell.

Lunge
Illustrasjon om kvalitetsregistre

Brukermedvirker: På pasientens side!

Norsk hjerteinfarktregister og Norsk hjertesviktregister har begge utarbeidet nye rapporter for pasienter og pårørende. Begge er utarbeidet i samråd med brukerrepresentant Halvard Kjelås som er tilknyttet LHL.

Ruben Drengsrud Dahl

Rubens bratte bakker på vei mot toppen

Ruben Drengsrud Dahl fra Lier har vært syk hele livet. Eller oppvokst i en oppoverbakke som har stjålet all oppmerksomhet og fritid, som han selv karakteriserer det. Men nå er 28-åringen både utdannet bibliotekar og har funnet kjærligheten.

Hjerneslag
Siri Nordhus i hagen

Ville gi noe tilbake! 

Siri Nordhus begynte med Hjertekampen under korona. Som nylig lungetransplantert og et behov for å trene når treningssentre var stengt, ble Hjertekampen gull verdt! 

Engasjement
Anne-Lise Fjørtoft Fjellstad på Gaustatoppen

Et mirakel!

«Noe er alvorlig galt med lungene dine». Beskjeden endret alt! – Jeg gikk fra å tro at jeg var ung og sprek til å være dødssyk, sier Anne-Lise Fjørtoft Fjellstad.

Lunge
Per Asbjørn Bjelland

Det handler om å tørre!

– Får du en person opp av stolen så har du gjort en kjempegjerning! Sier Per Asbjørn Bjelland, studieleder i LHL Karmøy.

Fellesskap
Bente Endresen

- Tale er grunnsteinen i alt sosialt liv

Trening, trening og atter trening har fått Bente Endresen på beina etter hjerneslaget. Her forteller hun om veien fra å være språkløs rullestolbruker til en velfungerende, aktiv og engasjert dame.

Hjerneslag
Ågot Valle og Yngve Seterås

Synger språket tilbake

For 11 år siden tok livet en brå vending for den tidligere stortingsrepresentanten, Ågot Valle. Hun ble rammet av hjerneslag, etterfulgt av tilstanden afasi. Med ektemannen Yngve Seterås støtt ved sin side, bruker Ågot blant annet musikken til å styrke språket.

Hjerneslag
Leonardo og foreldrene

Det er altfor lite kunnskap om meningitt

Leonardo var en 20 måneder gammel gutt som gikk fra å være frisk til å dø av hjernehinnebetennelse (meningitt) i løpet av få dager. Her er mamma Josephines historie.

#tavarepåhverandre
Fra Kysthospitalet i Tromsø

Kurens varighet tok 2 693 dager!

Kysthospitalet lå vakkert til sør på Strandveien i Tromsø. Det ble bygget i 1923 for å ta imot pasienter fra Nord-Norge med ben-tuberkulose. Mange barnesinn ble ødelagt for livet der inne. En av dem er kunstneren Hans Ragnar Mathisen.

Fra fellesområdet på LHL-sykehuset Gardermoen

Jeg skal rehabiliteres

En tidlig onsdag morgen i oktober stilte jeg opp for fire ukers lungerehabilitering på Cathinka Guldbergs Sykehus, Lovisenberg Rehabilitering (tidligere LHL-sykehuset Gardermoen).

Lunge
Å bygge en pram - og et håp

Å bygge en pram - og et håp

Båten er det som holder oss, flytende og tørre over det uendelige og dype havet. Torolf E. Kroglunds refleksjon har utgangspunkt i egen erfaring: Da slaget i lillehjernen traff 48-åringen var han i ferd med å bygge sin egen båt.

Hjerneslag
John Solheim

Gjenåpning med bismak

Da samfunnet igjen åpnet opp etter pandemien, var det mange i risikogruppen som stengte seg inne. – Det er et paradoks, sier John Solheim, nestleder i LHL IPF.

#tavarepåhverandre
Berit Oliva Kvalvik er likeperson på Haraldsplass

Ildsjel hele sitt liv!

Det er bare å merke seg navnet: Berit Oliva Kvalvik. For maken til ildsjel skal man lete lenge etter!

Engasjement
Bilde av Solvor Engen

Omstart etter bråstopp

Da Solvor fikk et hjerneslag som tok fra henne livet slik hun kjente det, måtte hun finne en ny strategi for å mestre livet.

Hjerneslag
Ina-Lill Øwre Torp på tur med hunden

Mer kunnskap om PAH vil gi bedre behandling

Pulmonal arteriell hypertensjon (PAH) er en sjelden lungelidelse som fører til høyresidig hjertesvikt om den ikke blir behandlet. Mange får ikke diagnosen før alvorlig hjertesvikt har utviklet seg. Det fikk Ina Lill Øwre Torp erfare!

Lunge

LHL har betydd så mye for meg!

Da Ermelinda begynte å trene på LHL, fant hun sakte men sikkert tilbake gleden i livet igjen. I dag brenner hun for oppgaven som frivillig triminstruktør!

Frivillighet
Likeperson i samtale

Pårørende trenger noen å snakke med!

Eva-Mette og Terje har vært gift i 55 år på nyttårsaften. I nesten 20 av disse har Mette vært pårørende til en kolssyk ektemann. Det hun har savnet aller mest er noen å snakke med som er i samme situasjon.

Likeperson
Ida Juliana Hellum

Ida fikk hjerneslag som 16-åring

En sommerdag i 2015 sitter Ida Juliana Hellum hjemme i sengen sin i Son og leser bok. To uker senere våkner hun opp i en sykehusseng. Da er hun lam i halve kroppen og klarer ikke lenger å prate.

Hjerneslag
Christin Unwod Dorga på scenen på Folken i Stavanger

Kan vi le av livet som slagrammet?

Ja, absolutt, mener Christin Unwod Dorga. Med sin stand-up-forestilling inntar hun scenen full av sjarm og humor og forteller sin egen personlige historie.

Hjerneslag
Med bare en velfungerende hånd, så var det ikke opplagt at det var klatring som skulle bli aktiviteten for Signe. I tillegg til vilje og stå på-kraft, bruker hun en spesialhanske

Klatrer i livets bratte bakker

Til tross for bare en velfungerende hånd, er ikke klatreveggen den største utfordringen Signe Karlsen Bøvolden (26) fra Oslo har gitt seg i kast med. Hun fikk hjerneslag som sjuåring.

Hjerneslag
Peter Logan er klar for å prøve seg til sjøs, sammen med 14 andre slagrammede og pårørende.

Full rulle i Stavanger

Mangler du en arm, har fatigue eller halvsidig lammelse? Da kan kajakk være tingen for deg.

Trening
Frode og Gabrielle gir råd til andre i samme situasjon.

Intens trening ga fremgang!

Gabrielle var 9 år da hun fikk hjerneslag. Hun kunne knapt gå. Takket være hard jobbing og et unikt treningsopplegg, så kan hun nå løpe!

Hjerneslag
Merethe Landaas og Sondre Odnæssveen

Å leve godt med livets u-svinger - sammen

Sondre Odnæssveen og Merethe Landaas traff hverandre da livet stormet som verst. De var begge slagrammet, og hadde fått sine liv snudd på hodet. Merethe hadde nylig gått igjennom et samlivsbrudd og Sondre hadde gitt opp håpet om å treffe noen å dele livet med.

Engasjement
Johanne Marie Hemnes

Fighteren Johanne Marie

Da Johanne Marie Hemnes fikk hjerneslag som 18-åring måtte hun ikke bare kjempe mot en alvorlig sykdom, men også mot et helsevesen preget av dårlig organisering og store forskjeller i oppfølgingstilbud. Men 21-åringen er også et eksempel på hva god og effektiv rehabilitering, sammen med sterk egeninnsats og livsvilje, betyr for den som rammes av slag.

Hjerneslag
Jorge og Marte Barrera mistet datteren Ariel Helene

Mistet datteren Ariel Helene

Da Jorge og Marte Barrera mistet datteren Ariel Helene, startet Marte interessegruppen LHL Sepsis og Meningitt.

#tavarepåhverandre
Ragnhild Mork på joggetur

Vil gjøre en forskjell!

Ragnhild Mork (51) fikk livet snudd opp ned etter et hjerneslag. I dag brenner hun for at slagrammede skal få en best mulig hverdag!

Hjerneslag
Takk for at dere reddet livet mitt

Takk for at dere reddet livet mitt!

Takket være at Mona Gjessing og Fredrik Nergaard umiddelbart ringte 113 og utførte hjerte- og lungeredning (HLR) på mannen som lå med ansiktet ned i grusen en varm sommerdag, så kan nå Geir kan takke sine redningspersoner!

#tavarepåhverandre
Søstrene Veronica Dolmen Karlsen og Marita Dolmen Lovra

Å få livet i gave

En genmutasjon som fører til hjertesvikt går i arv. Av de to søstrene fra Sauda blir Marita hjertesyk og Veronica pårørende. Livene flettes i hverandre gjennom sykdommen og begge føler stor takknemlighet overfor LHL.

#tavarepåhverandre
Fra LHL Drammen og Lier sitt aktiitetshus

– Dette huset betyr så mye!

For Lena ble LHLs lokallag i Drammen og Lier en vei ut over dørstokken da hun var syk. Nå jobber hun der som frivillig aktivitør, og hjelper andre i samme situasjon!

Frivillighet
To allergiske brødre, spiller bandy

To allergiske brødre

Begge spiller innebandy. Begge er "profesjonelle" pollenallergikere. Men mens den ene nærmest har blitt kvitt alle allergiplagene fra bjørkepollen, er den andre fremdeles hardt rammet.

Strå på strand, vinter

Ikke allright med hjerneslag

Ragnhild Mork som i disse dager lanserer boken "Slagdama. Livet er egentlig allright" svarer et klokkeklart ja på at norske politikere bør lese boken der hun beskriver livet som slagrammet i Norge.

Hjerneslag

Fra slagrammet til livsgledekonsulent

Som 23-åring Lena Klingan rammet av alvorlig hjerneslag. Etter først å ha blitt feildiagnostisert med migrene, ble hun etter hvert behandlet og operert for et stort hjerneslag. Nå hjelper hun andre i samme situasjon.

Engasjement
Solvor Engen

Lag en god dag

Lag en god dag, er livsmottoet og oppfordringen fra Solvor Engen (54) på Lillehammer. Nå har talspersonen for LHL Hjerneslag Ung Oppland gitt ut egne tekster og visdomsord i en bok, som hun håper andre vil ta med seg i hverdagen.

Engasjement

De mange små skrittene

Det sies at definisjonen på å ha lært noe er «varig endring i adferd som følge av egen erfaring». Jeg har lært verdien av mange små skritt. Det medfølger en innsikt i ambisjonsnivå. En må være passe ambisiøs, men samtidig forstå at veien frem til en stor prestasjon består av veldig mange veldig små prestasjoner. Jeg visste det fra trening og studier tidligere, men det ble veldig mye klarere da jeg måtte lære meg å gå igjen, skriver Jørgen Christiansen fra Oslo, som ble rammet av hjerneslag i 2017.