Gir håp til andre
Kronprinsesse Mette-Marit har fått påvist kronisk fibrose i lungene. At hun velger å stå frem med sykdommen viser at sykdommen kan ramme alle mennesker. Samtidig kan det bidra til å gi håp til andre med samme diagnose.
– Generelt sett er lungefibrose en alvorlig diagnose. Sykdommen har likevel veldig forskjellige forløp, forklarer spesialist i lungesykdommer ved LHL-sykehuset Gardermoen til NRK Dagsrevyen.
Foto: Olav Kåre Refvem i NRK Dagsrevyen. Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 21, 24. oktober 2018
Lungefibrose er en tilstand med arrdannelse i lungevevet. Arrdannelse er kroppens vanligste måte å reparere vevsskade på, ikke bare i lungene, men i hele kroppen. Ved lungefibrose er det unormal arrdannelse i lungeblærene. Arrene består av bindevev, og det skjer ingen erstatning med friskt nytt lungevev. Dette bindevevet har ingen funksjon, men bidrar til at lungene blir mindre elastiske og at lungevolumet som man puster med blir mindre. I tillegg blir lungeblærene tykkere slik at oksygenopptaket fra lungene går tregere.
Les om lungefibrose
Kan bremses, men ikke stoppes
Tidlige symptomer ved lungefibrose er ofte tørrhoste, som etter hvert blir verre. Gradvis kan man få mer pusteproblemer.
– I dag finnes det ingen medisiner som kan stoppe sykdommen helt. Vi har bare medisiner som kan bremse den. Derfor er det veldig viktig å oppdage sykdommen på et tidlig tidspunkt i forløpet. At kronprinsessen står frem på den måten hun gjør bidrar utvilsomt til å gi håp for andre mennesker i liknende situasjon, understreker Refvem.