Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Inkluderingsplakaten

Ti råd for et mer inkluderende arbeidsliv

Sunnaasstiftelsen og LHL har utarbeidet ti konkrete tiltak som skal fremme bedre inkludering av personer med funksjonsnedsettelse i arbeidslivet. Organisasjonene oppfordrer private, statlige og kommunale virksomheter til aktivt å implementere rådene som presenteres i inkluderingsplakaten.

Bakgrunnen for initiativet er den betydelige andelen personer som står utenfor arbeidslivet, til tross for at mange ønsker å jobbe. Budskapet fra mange med funksjonsnedsettelse er klart: «Ta oss med» og «Gi oss en sjanse»

Inkluderingsplakaten

10 råd for et inkluderende arbeidsliv. Fra LHL og Sunnaasstiftelsen.

Last ned

Gevinst

Ifølge OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) bruker Norge 22 prosent av offentlige midler på sykelønn og uføretrygd. I 2023 utbetalte Nav 116 milliarder kroner i uføretrygd til 389 400 personer. En rapport fra OsloMet i 2023 anslår at samfunnet kan spare hele 85 milliarder kroner over ti år dersom sysselsettingsandelen for de med funksjonsnedsettelser i aldersgruppen 15-54, øker med 50 prosent. Fredag 9. august kom regjeringens perspektivmelding. Her pekes det på at å lykkes med å få flere inn i arbeidslivet er viktig både for å redusere ulikheten direkte, og for å styrke finansieringen av velferdsstaten.

– Økningen i antallet unge uføre de siste 20 årene må snus, og det må bedre legges til rette for at unge som i dag mottar stønader kommer i jobb eller utdanning, uttalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding.

For å hente ut denne gevinsten, må vi forene alle gode krefter i en bred inkluderingsdugnad, som munner ut i en varig inkluderingsstrategi. Inkluderingsplakaten kan være en del av oppskriften for å få det til, sier Marianne Holth Dybwad, daglig leder for Sunnaasstiftelsen og Mari Larsen, generalsekretær i LHL.

Lytte

LHL organiserer mange slagrammede, hjertesyke og lungesyke i arbeidsfør alder, som står utenfor arbeidslivet.

Alt for lenge har vi snakket om at flere må i arbeid, og spurt hvordan vi får til det. Nå må vi lytte til hva de som skal, vil og kan inn i arbeidslivet svarer. De ti rådene i inkluderingsplakaten tar utgangspunkt i det.

Mari Larsen, generalsekretær i LHL
Mari Larsen, generalsekretær i LHL

Vil bistå

Sunnasstiftelsen er klar til å bistå myndighetene og arbeidsgivere med erfaringer og råd i inkluderingsdugnaden som de og LHL nå oppfordrer til.

Da Riksrevisjonen i februar la fram sin knusende dom over norsk rehabiliteringsinnsats, viste de til at manglende rehabilitering påvirker arbeidsevnen for mange. Gjennom vårt opplegg Aktiv rehabilitering er det dokumentert hvordan konkrete tiltak kan gi positiv effekt for personer med funksjonsnedsettelse, også for de som vil inn i arbeidslivet.

Marianne Holth Dybwad, daglig leder for Sunnaasstiftelsen
Marianne Holth Dybwad, daglig leder for Sunnaasstiftelsen

Les mer (kronikk i Dagsavisen 2.8.2024):
La oss satse på de som vil delta. Samfunnet vil tjene på at personer med funksjonsnedsettelser får en plass i arbeidslivet.

Inkluderingsplakaten

10 råd for et inkluderende arbeidsliv. Fra LHL og Sunnaasstiftelsen.

Last ned