Verdens hjertedag: Tid er liv
På verdens hjertedag 29. september ønsker vi i LHL å rette oppmerksomheten mot behandlingen av akutt hjerteinfarkt, som rammer nærmere 10 000 personer i Norge i året.
For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan
skrev Karl Ove Knausgård i 2009. Det er enkelt, sant og litt brutalt. Det som er fint, er at vi med enkle virkemidler kan få hjertene våre til å slå litt lenger alle sammen. Slik at vi får lengre og bedre liv sammen med våre kjære. Norske kvinner og menn har snudd trenden fra de siste tiårene, og nå får litt færre hjerteinfarkt enn før. Det skyldes at informasjon om røykeslutt, små justeringer i kosthold og litt mer mosjon har nådd fram. Små endringer hos hver enkelt og store resultater med bedre liv for de mange. Helt konkret: Flere lever lengre.
Men for mange er hjertesykdom liv eller død, der hvert minutt teller. På verdens hjertedag 29. september ønsker vi i LHL å rette oppmerksomheten mot behandlingen av akutt hjerteinfarkt, som rammer nærmere 10 000 personer i Norge i året.
Ved hjerteinfarkt tettes en blodåre som sender oksygen til hjertemuskulaturen. Blodåren må åpnes raskest mulig eller så dør alt vevet som skulle fått oksygen gjennom denne blodåren. For de alvorligste hjerteinfarktene handler det her om minutter. Hvert minutt med forsinkelse fører til at mer hjertemuskel dør og sjansen for overlevelse synker og risikoen for dårligere hjertefunksjon øker for de som overlever.
Den beste behandlingen ved hjerteinfarkt er invasiv, såkalt PCI-behandling: et tynt kateter føres via blodårene opp til hjertet, for så direkte å vise på skjerm hvor blodåren er tett. Da kan dette repareres med en «stent» som åpner blodtilførselen. Forskning fra 2022 viser at om man sikrer rask behandling for 14 pasienter over 80 år med alvorlig hjerteinfarkt innen 90 minutter, så vil det redde ett liv i forhold til behandling senere enn 90 minutter.
I Norge er invasiv behandling av akutt hjerteinfarkt vesentlig sentralisert til noen få store sykehus (6 sykehus), som gjør at reisetiden for mange kan bli svært lang. Til sammenligning har den faglige strategien i Sverige vært å desentralisere behandlingen til mer enn 30 sykehus. Sammenligning mellom nasjonale kvalitetsregistrene viser at det går lenger tid før norske pasienter får behandling sammenlignet med svenske pasienter, og vitenskapelige studier viser høyere dødelighet i tiden etter infarkt i Norge. LHL, som pasientorganisasjon for de hjertesyke, kan ikke akseptere det.
LHL arbeider derfor for at tilbudet skal være nær nok pasienter til at behandlingen kan gis i tide. Dette betyr flere behandlingssteder ved flere sykehus i landet.
Verdens hjertedag er Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) og World Heart Federation (WHF) sin globale kampanje for å øke bevisstheten rundt hjertehelse.
På verdens hjertedag vil vi oppfordre lokale folkevalgte til å engasjere seg i denne saken, sånn at vi sammen kan sørge for at hjertepasientene får best mulig behandling uavhengig av hvor i landet man bor. Vi vet nærhet er viktig, fordi vi vet at tid er liv!
Bli medlem i LHL
Som medlem støtter du LHLs arbeid for mennesker med hjerte- og karsykdom, lungesykdom, hjerneslag og pårørende, og får en rekke gode tilbud og medlemsfordeler.